Süleyman Soylu

Süleyman Soylu

SEÇİM YASAKLARI VE ADAY ADAYLARI

                          
                             " SEÇİM YASAKLARI VE ADAY ADAYLARI "
       Ülkeyi yöneten AKP iktidarı seçim yasaklarına uymayınca, aklıma gelen iki şey ki;
 birisi halk deyimidir, özür diliyorum ve değiştirerek yazıyorum;"İmam şey yaparsa, cemaat ne yapmaz." evet böyle bir halk sözümüz var.                     Bir diğeri de rahmetli Özal'ın pervasızca yasaları delmesiydi. Onun söylediği de  "Anayasayı bir defa da biz ihlal etsek ne olur" sözü, her kanunun ihlal edildiğinde aklımıza geliyor.
     İnsanoğlu kanunları ihlal eder, suç işlemiş olur fakat polis tarafından engellenir veya cezasını çeker. Bu durum herkes için böyledir. Buna "Adalet" denir. Adalet herkes için geçerlidir ve öyle olmalıdır. Şimdi size seçim yasaklarının ihlalinden bahsedeceğim. Şu anda seçim yasakları var. Belki de Yüksek Seçim Kurulunun koyduğu bu yasaklardan çoğumuzun haberi yok. Bunların üzerine gitmesi gereken yetkililer de ortada gözükmüyor. Böylece zaten adaletsiz olan seçim sistemi daha da adaletsizleşiyor ve üzerine yenileri eklenmiş oluyor.   
     Bugünlerde etrafınızda görüyorsunuz, aday adaylarının bildiri ilan büroşür dağıttırdıklarını, büyük panolardaki tanıtım resimlerini, hepsi de iktidarın adamları, hiç biri de Aday değil, hepsi de Akp aday adayı, adaylıkları daha kesinleşmemiş kişiler. Derdimiz onlar değil, ortada adaletsizlik var, yasaklara uymamak var. Peki diğer partilerinkiler nerde? ortalarda yok. Şuç duyuruları var mı, bilmiyorum.
    Şimdi bazıları, yasaları yasakları bilmeyenler diyecekler ki; "adayları yok" aslında
her Partinin üyesi olduğuna göre adayları da var demektir. Demokrasilerde her üye potansiyel aday adayıdır.
      Fakat seçim yasaklarından dolayı suç oluşturacak reklam yapamıyorlar ceza yemekten çekiniyorlar. Bunun parasal cezası var. Akp'liler hiç çekinmiyorlar iktidar oldukları için olabilir ki; bu konuda oldukça pervasız davranıyorlar.
      Bakınız Yüksek Seçim Kurulu (YSK), önümüzdeki 30 Mart 2013 deki yapılacak yerel seçimler öncesinde uyulması gereken ne kararlar almış görelim ve öğrenelim  yasalara kimlerin uyup uymadığını ve tanıtımlara servet harcadıklarını;                                   *YSK yerel seçim için aday adayı olanların seçim bürosu açmalarının, afiş asmalarının ve büroşür dağıtmalarının yasak olduğunu açıkladı.
     4 Eylül 2013 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu yaptığı toplantıda aldığı kararı Emniyet  Genel Müdürlüğüne gönderdi.
      Oy birliğiyle alındığı belirtilen kararda;
        * Seçim bürolarının ancak seçimin başlangıç tarihi olan  1 Ocak 2014 tarihinden itibaren açılabileceği, aday adaylarının bu tarihten önce seçim büroları açmalarının mümkün olmadığı ve aday adaylarının kendilerini tanıtıcı ilan, afiş, pankart asamayacaklarına, matbua dağıtamayacaklarına karar verildiği bildirildi.
       Hal böyleyken görüyoruz, etrafımızda çevremizde ve hiçbir yerde seçim yasaklarına kanunlara uyulmuyor. Açıkça ihlal edilen seçim kural ve yasaklarını delme cesaretini gösteren iktidar partisinin aday adayı mensuplarına dur diyecek ve ceza kesecek en sorumlu ve yetkili kurum Emniyet Müdürlüğünün nasıl müdahale edeceğini henüz bilmiyoruz. Fakat şunu biliyoruz ki herhangi bir vatandaş ve kuruluş izinsiz ilan ve afiş duyuru yaptığında hemen anında cezai müeyyideler uygulanıyor.
   Burdan bizler sorumluluğumuz gereği aynı zamanda seçimlere etki edeceği adaletsizlik uluşturacağı için, aday adaylarının kanunlara uymasını istiyoruz. Bu durumun ortadan kaldırılması yönünde adaletin sağlanmasını savcılarımızdan talep ediyoruz.                                                                                                              Bilmediği ve takip edemediği noktalarda seçmenin aldatılmaması için, hatırlatmada bulunmak vatandaşlık görevimiz olmalıdır.
    Akp aday adayları, daha aday olmadıkları ve yasak olduğu halde yasakları dinlememekte Emniyetin gözü önünde afiş, pankart , bildiri ve ilan levhalarında tanıtımlarını yapmaktadırlar. Böylesi adaletsiz ve kurallara uyulmadan yapılan bir seçim yarışı kabul edilemez.                                                                                         Aday olmadıkları halde nerdeyse gökteki yıldızları vadedenler mi dersin, kendi hükümetinin olumsuzluklarını eleştirenler mi dersin. Hepsinin dağıttığı büroşürler önümde duruyor ve baktıkça gülümsüyorum, bu iş bu kadar basitmi diye.                        Bunlardan tüm Samsun'a yüzbinlerce dağıtılıyor. Bu boş ve uçuk vaadlerin yer aldığı harcamaların kaynağı nereden geliyor ?                                                                             Bu yıldızları vaadedenlerin biçbirinin, vatandaşın 800Tl. asgari ücretle ve köleliğe mahkum edildiğine, geçtiğimiz hafta, AKP'li Meclis üyesinin başında olduğu fırıncılar odasının yaptığı, ekmek zammına değindiğini göremedim. Halk ekmek 50 kuruşken, 75 kuruşa çıkarılan ekmek, fukaranın ve çöpten rızkını arayanların, dengesiz beslenen garibanın belini daha da bükmüştür.                                                                Halbu ki, vatandaşı kandırmaya yönelik aslı astarı olmayan o ilan harcamaları yüzlerce aileye geçim kaynağı olacakken, çöplere gitmekte ve sokaklarda çevre kirliliği oluşturmaktadır.                                                    saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Soylu Arşivi
SON YAZILAR