Seçim kaybetti, genel başkanlığı bıraktı

Seçim kaybetti, genel başkanlığı bıraktı
DANİMARKA’DA Perşembe günü yapılan genel seçimlerde, iktidar olma şansını kaybeden Sosyal Demokrat Parti Başkanı Başbakan Helle Thörning Schmidt, genel başkanlıktan istifa ettiğini açıkladı.

Schmidt’in yerine genel başkanlığa Mette Frederiksen’in geçmesi bekleniyor. Gece geç saatlerde kesinleşen seçim sonuçlarına göre sol blok toplam oyların yüzde 47.7’sini alarak 89 milletvekili çıkarırken, sağ blok oyların yüzde 52.3’ünü aldı ve 90 milletvekili çıkardı. Seçimlerin göçmenleri ürküten yönü ise aşırı sağ Danimarka Halk Partisi’nin aldığı oylar oldu. Danimarka Halk Partisi, oyların yüzde 21.1’ini alarak milletvekili sayısını 15 arttırdı ve 37 milletvekili ile ülkenin ikinci büyük partisi oldu. Sosyal Demokrat Parti oylarını yüzde 1,5 arttırarak yüzde 26.3’e ulaştı. Milletvekili sayısını da 3 arttırarak 47’ye yükselten Sosyal Demokrat Parti, sol blok olarak çoğunluğu kaybettiği için sorumluluğu üstlenen Başbakan Helle Thörning Schmidt sadece başbakanlığı değil, parti genel başkanlığını da bıraktığını açıkladı. Seçimin mağlubu, partisinin parası ile kendisine takım elbise alan Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen oldu. Muhalefetteki Liberal Parti oylarında yüzde 7.2 gerilime yaşandı. Milletvekili sayısında 13 kayıp yaşanan Liberal Partinin milletvekili ayısı 47’den 34’e düştü. Ancak Rasmussen diğer sağ partilerin desteği ile hükümeti kurmaya hazır olduğunu söyledi. 

ÜRKÜTEN GELİŞME
Seçimlerin galibi ise oylarını yüzde 8.8 arttırarak yüzde 21.’1’e yükselten, milletvekili sayısını da 22’den 35’e yükselten aşırı sağ Danimarka Halk Partisi oldu. Parti başına geçtikten sonra oylarını arttıran Kristian Thulesen Dahl kendisini rüyadan uyanmış gibi hissettiğini belirterek, Lars lökke Rasmussen ile hükümet kurmaya hazır olduğunu söyledi. Kristian Thulesen Dahl, partisinin, ülkeye gelen yabancılara yönelik yeni kısıtlamalar getirmek, sınır kontrollerini yeniden başlatmak istediğini söyledi. Meclisin en küçük partilerinden Liberal Müttefik Parti oylarını yüzde 2.5 arttırarak yüzde 7,5’e ulaştı ve milletvekili sayısını 4 arttırarak 9’dan 13’e çıkardı.
Seçimlerde en büyük yenilgiye uğrayan ikinci parti ise Özlem Çekiç’in partisi Sosyalist Halk Parti oldu. Sosyalist Halk Partinin oyları yüzde 5.0 gerileme ile yüzde 4,2’ye, milletvekili sayısı da 9 kayıp ile 16’dan 7’ye düştü 
Seçimlerde değişik partilerden aday olan 11 Türk’ün durumu ise tercihli oyların sayımından sonra kesinlik kazanacak. Kopenhag’da halen daha 50 seçim bölgesinde oyların henüz sayılmadığı bildirildi. Oyların sayılmadığı bölgelerden biri de Sosyalist Halk Partili Özlem Sara Çekiç’in bölgesi Çekiç’in ince bir iplik üzerinde olduğu ve seçilemeyebileceği tahminleri yapıldı.
Seçim sonuçları şöyle:

Partiiler Milletvekili yüzdeleri 
A Socialdemkratlar 47 (+3) 26,3% (+1,5%) 
O Danimarka halk partisi 37 (+15) 21,1% (+8,8%) 
V Liberal Parti 34 (-13) 19,5% (-7,2%) 
Ø Birlik listesi 14 (+2) 7,8% (+1,1%) 
I Liberal Müttefik 13 (+4) 7,5% (+2,5%) 
Å Alternativ 9 (+9) 4,8% (+4,8%) 
B Radikal Parti 8 (-9) 4,6% (-4,9%) 
F Sosyalist halk Parti 7 (-9) 4,2% (-5,0%) 
C Muhafazakar Parti 6 (-2) 3,4% (-1,5%) 
K Hristiyan Demokratları 0 (0) 0,8% (0,0%)   (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.