‘Sebze fiyatlarını marketler artırıyor’

‘Sebze fiyatlarını marketler artırıyor’
Tüm Bostan Sebze-Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, sebze fiyatlarını marketlerin artırdığından yakındı.

Er, halde domatesin 1-1,5 liradan, perakendede 4-4,5 liradan satıldığına işaret ederken, “Bu nedenle ürünün üretim alanında fiyatının 1-1,5 lira olduğu, büyük şehirde 4-4,5 lira olduğu algısı var. Yani 'büyük şehirde fiyatlar artıyor' deniliyor ama 'perakendede arttı' denilmiyor. Burada fatura halcilere mâl ediliyor.” dedi.


Sebze fiyatlarında tabloyu Cihan'a yorumlayan Er, “Ürün bedellerinin belirlendiği yer hallerdir. Lakin haller şu an devre dışı. Bir marketçi ya da manav üretim alanından malı alıp tüketim alanına getirip satabiliyor. Yahu ben malı 1,5 liradan satıyorum, onlar 4,5 liradan satıyor; hali ile denge olmuyor.” ifadelerini kullandı.


Fiyatlarda iklimin de rolü bulunduğunu anlatan Er, “Hava uygun olduğu takdirde üretici bol üretecek ve fiyatlar inecektir. Hava uygun olmadığı takdirde üretici çok mal üretmeyecek ve fiyatlar fırlayacaktır.” dedi.

Domatesten örnek veren Burhan Er, ürünün bedelinin soğumaya bağlı olarak arttığını, ısınmaya bağlı olarak indiğini dile getirdi.

“HAVALAR ISINDI, DOMATES FİYATLARI İNDİ”

İstanbul Yaş Meyve-Sebze ve Bostan Komisyoncuları (İSMEYDER) Başkanı Nevzat Dayan da iklimin fiyatlarda büyük payı bulunduğunu belirtti. Dayan, bu anlamda domatesin bir ara yağışlara nedeniyle pahalandığına temas etti.


Kurban Bayramı'nın hemen ardından havaların ısındığından ve fiyatların bir miktar gerilediğinden söz eden Dayan, “Şu an güney illerde ısınmaya ve seracılığa uyumlu olarak domates üretimi arttı. Fiyatlar da inme eğilimine girdi.” açıklamalarında bulundu.


Dayan, halde şu an 0,50 liraya da, 4 liraya da domatesin bulunduğunu bildirdi. Bu uçurumda ürün kalitesinin rol oynadığını vurguladı.CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.