Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

SAYIN VALİ DR. ZÜLKİF DAĞLI

Samsun’ a bugüne kadar gelmiş ve görev yapmış bütün valilerimiz kıymetli ve değerli insanlardı. Sayın Osman Kaymak toplumun her kesimi ile iç içe oldu. 3 yıl görev yaptı ve mülkiye başmüfettişliğine atandı.

Samsun da siyasi ve bürokrasi görevlerimde yakın olduğum valilerimiz olmuştur, Hepsi ile farklı anılarım vardır. Valilik zor bir görevdir, erdemli olmayı gerektirir, bilgelik ister, bulunduğu şehirde dengeleri sağlama gibi zor bir misyonu vardır. Tek sorumluluğu şehirle bitmez, merkezi hükümetin ve devletin bütün birimleri ile bağlantı halinde olmalıdır. Bilinmeyen yönleri ile çok sorumluluk isteyen bir görevdir, yeri geldiğinde dakikalar içinde karar vermek zorunda kalır. Verdiği kararların bütün sonuçları kendisine yüklenir. Bir çok kez şahit olduğum durumlar olmuştur. Olumlu sonuçları siyasiler kendilerine yönlendirirken, olumsuz durumlarda günah keçisi valiler olur.

Valilerin görev değişim sürelerinin ortalaması 3 yıldır, bu olması gereken bir değişimdir. Son 4 valimiz ile protokol düzeyinde bir temasım olmuştur. Öncesindeki valilerimiz Sayın Mustafa Demir, Sayın Muammer Güler, Sayın Metin İlyas Aksoy, Sayın Yüksel Çavuşoğlu ve Sayın Şinasi Kuş ile devlet ve millet adına siyasi ve bürokrasi görevlerimde paylaşımlarım olmuştur. Ayrıca içişleri bakanlığı yapmış Sayın Murat Başeskioğlu, Sayın Rüştü Kazım Yücelen ile de çalıştık. Mevcut İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile tanışmamız da 1996 yıllarına dayanır.

Benim en çok dikkatimi çeken konu Samsun a görevlendirilen valilerimizin kendilerini yetiştirdikleri akademik alanlardır. Çünkü bir kişi sevdiği ve ilgisini çeken konuda akademik kariyer yapar. Örneğin ben siyaset ve kamu yönetimi üzerine kariyer yaptım. Bu konular benim uzmanlık alanım ve yıllarca hem teorik eğitim alırken hem de pratik uygulamalı çalışmalarım oldu. Makaleler yazdım, araştırmalar yaptım, kitap yayınladım.

Yeni atanan Sayın Vali Dr. Zülkif DAĞLI Kaymakamlık ve Vali yardımcılıkları yanında Enerji Bakanlığında Bakan Danışmanlığı ,D.P.T. Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü nde AB mali yardımları, Antalya İl Özel İdare Genel Sekreterliği görevlerinde bulunmuş, ve sonrasında İzmir Vali Yardımcılığı görevinden Düzce Valiliğine atanmış.

Buraya kadar her şey güzel, ama bence Sayın Vali Dr. Zülkif Dağlı nın asıl olan güzel yönü akademik kariyer yaptığı konularının görev alanına giren konular olmasıdır.

Sayın Vali Kaymakamlık tezi olarak İngiltere de “Yerel yönetimlerin yapısı ve işleyişi” konusunu hazırlamış, yüksek lisans olarak “Türkiye de merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerinde denetimi” konusunu ve kamu yönetimi uzmanlık programında “Türkiye de yerel yönetim birliklerinin yapısı ve fonksiyonları ve Çalışmaları “konusunda yüksek lisans yapmış. Doktora tezini ise “6360 Sayılı Yasanın Getirdiği Genişletilmiş Büyükşehir Modeli ile Yerel Kamusal Hizmetlerin İl Sınırlarına Kadar Genişletilmesinin Etkileri “ üzerine çalışmış.

Sayın Vali Zülkif Dağlı Samsun için büyük bir şans olmuştur. Bugüne kadar yaptığı görevlerin yanında kazandığı tecrübeleri ortadadır. Ama asıl olan akademik eğitimleri, yaptığı yüksek lisans konuları ve doktora tezi tamamen yerel yönetimler ve büyükşehir belediyesi hizmetleri üzerinedir.

Sayın Vali Dr. Zülkif Dağlı, bu bilgi birikimi ve uzmanlık alanı ile Samsun a büyük katkı sağlayacaktır.

Sayın Vali Zülkif DAĞLI nın Samsun a atanması tesadüf değil Samsun un ihtiyacı olan bir vali olmanın özelliklerini taşımasıdır. Samsunumuza Sayın Valisi şimdiden hayırlı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR