"SAYI ÇOKLUĞUNA HAKİKÂTİ KURBAN EDEMEYİZ"

"SAYI ÇOKLUĞUNA HAKİKÂTİ KURBAN EDEMEYİZ"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Okuyan, “Kur’an ve İlahiyatçı” konulu bir konferans verdi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konuşmasında, ‘İlahiyatçı nasıl olmalıdır?’ sorusunu Kur’an’ı ve Hz. Muhammed’in hadislerini kaynak göstererek yanıtlayan Prof. Dr. Mehmet Okuyan, hakikat kavramı üzerinde de değerlendirmelerde bulundu. Bir sözün eskiliğinin ya da çoğunluk tarafından kabul edilmesinin, hakikati yansıttığı manasına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Okuyan “Kur’an’ın pek çok ayetinde işaret ettiği üzere çoğunluk hakikatin ölçüsü değildir. Bazen hakikat bir kişinin ağzıyla da olsa dile getirilebilir. Sayı çokluğuna hakikati kurban edemeyiz. Bizim için hakikat değerini, ne eskiden geliyor oluşundan ne de taraftar kalabalıklığından alır. Bize göre hakikat değerini, referansından alır. Allah’ın bize yönelik gönderdiği prensipleri ve Peygamberimizin sahi sünnetini hakikat adına referans olarak almalıyız. İlahiyat Fakültesinde de bu hakikatlerle buluşulacağı için buradaki insanlar, zihinlerini başkalarına kiraya vermekten kurtulurlar. Bu hakikat onlara, gerektiğinde bir fert olarak kalmaları gerektiğini öğretir.” dedi. Bir ilahiyatçının gücün sözüne değil sözün gücüne inanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Okuyan “Dünyevi bağlamda güç görece bir kavramdır. Nihayetinde asıl güç, en güçlünün sahibi olduğu, yani Rabbimizin gücüdür.” diye konuştu.

dsc-0117.JPG

“Davanız ve davetiniz Allah’a olmalıdır”
İlahiyatçıda olması gerekten özellikler hakkında da düşüncelerini dile getiren Mehmet Okuyan şunları söyledi “Bana göre ideal ilahiyatçı, suret olarak insan olmayı kader olarak gören, davranış olarak insan olmayı ise erdem olarak gören kişidir. Bir ilahiyatçının böyle bir duruşla anılmasını isteriz. Sonuçta Allah, sizin suretinize bakmaz. Baktığı, kalbiniz ve kalbinizin harekete geçirdiği amellerinizdir. Yine Bakara suresinde, prensiplerini Allah’ın belirlediği ahlâkla donanmak öğütlenir. İlahiyatçıdan tavrını ve tercihini, bu ahlâka göre belirlemesi beklenir.”  Yusuf suresinin, bir ilahiyatçının izlemesi gereken yolu tarif ettiğini kaydeden Okuyan “Bu surede davanı ve davetini Allah’a yap der. Peygamberimizin de misyonu Allah’a davettir. Onun ümmetinin misyonu da Allah’a davet olacaktır.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.