ŞAŞILIK HER YAŞTA TEDAVİ EDİLEBİLİR

ŞAŞILIK HER YAŞTA TEDAVİ EDİLEBİLİR
Şaşılık gözlerin aynı hizada olmadan farklı yöne bakarak senkronize hareket etmeme durumu olduğunu belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız, şaşılığın sebebi ve tedavisine yönelik açıklamalarda bulundu.

Çoğunlukla erken yaşta ya da doğumsal sebeplerden dolayı ortaya çıkan şaşılığın oluşması genetik faktörler, zorlu hamilelik, zorlu doğum, ateşli hastalık gibi rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte görmede noksanlık yaşayan çocukların odaklanmaya çalışması sonucu da şaşılık oluşabilmektedir. Bunlarla birlikte kafa içinde ortaya çıkmış olabilecek kitlesel rahatsızlıklarında bir belirtisi olarak karşılaşılabileceği ifade eden Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız şaşılığı tedavisi için geç kalınmaması gerektiğini ifade etti.

ŞAŞILIK NEDİR, NASIL OLUŞUR?
Şaşılık gözün hareket etmesini sağlayan kas gruplarında yaşanan güç dengesizliği sebebiyle gerçekleşmektedir. Bunlar yukarıda özet geçildiği gibi Genetik faktörler, zorlu doğum ve zorlu gebelik, Çocukluk çağında yaşanan travmatik kazalar ve hastalıklar, yüksek tansiyon, diyabet gibi birçok farklı nedenden oluşabilmektedir.

ŞAŞILIK TEDAVİSİ
Özellikle erken yaşta tedavi edildiğinde şaşılığın tedavi başarı oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle ebeveynlere özellikle ilk 3-4 yaşa kadar düzenli göz kontrolleri yaptırmalarını tavsiye etmekteyiz. Şaşılık farklı yaş grubunda oluşabileceği gibi sebeplerinin de farklı olması tedavisinde de farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bu nedenle gerekli tahlil ve tetkikler sonucu bazı hastalarda gözlük tedavisi uygulanabilirken bazı hastalarda cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi müdahalede ise yapılan göz kaslarına güçlendirici ya da zayıflatıcı işlemler uygulanarak gözlerin birbirine uyumu sağlanmaktadır.

PSİKOLOJİYİ OLUMSUZ ETKİLER
Şaşılığa sahip çocuklarda genel bağlamda iki farklı davranış bozukluğu oluşabilmektedir. Bunlar utanma ve çekinmeden kaynaklı özgüven kaybının oluşmasına bu da hem okul hem de arkadaşlık ilişkilerinde geri kalmasına sebebiyet vermektedir. Diğer bir davranış bozukluğu ise şaşılıktan kaynaklı, zarar verici, gürültücü bir tavır sergileyerek olumsuz etkinin yönelimini değiştirerek farklı bir algı oluşturmak istemesi şeklinde gelişebilmektedir. Tüm bu nedenler göz önüne alındığında çocukların ileriye dönük sosyal yaşantılarında ve iş hayatlarında kalıcı hasarlar oluşmaması için erken teşhis ve tedavinin önemini özellikle vurguluyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.