Sarımsak ve tavuk çorbasının sırrı ne?

Sarımsak ve tavuk çorbasının sırrı ne?
Sarımsak ve tavuk suyu çorbanın faydaları saymakla bitmiyor. Tabii bu gıdaları tüketirken sarımsağın taze olmasına ve organik köy tavuğu aldığınıza dikkat edin.

Çünkü hormonlu tavuklar için aynı görüşler geçerli değil

 Sarımsağın tıp alanında kullanımı M.Ö. 3000 senesine, Sümerler ve Mısırlılar’a kadar dayanıyor. Mısır’da bu tarihlere dayanan kilden yapılmış tabletlerde, sarımsak heykelcikleri ve resimleri göze çarpıyor. Piramitler inşa edilirken çıkarılan tek isyanın da sarımsağın olmamasından kaynaklandığı ileri sürülüyor. Hipokrat, sarımsağın kanseri iyileştirebileceğine inanıyordu.
 
Çalışmalarla kanıtlandı
 
1858’de Louis Pasteur, sarımsağın bakterileri öldürdüğünü keşfetti. Bir ml. çiğ sarımsak suyu     60 mg. penisilin kadar etkiliydi. Hindistan’daki Tagore Tıp Okulu, sarımsak yiyenlerin kan basıncında yüzde 10 oranında azalma olduğunu saptadı. Bir Çek çalışmasındaysa sarımsak tüketiminin hayvan damar çeperlerinde biriken kolesterolü düşürdüğü bulundu. İngiltere East Sussex Sarımsak Merkezi’nde yapılan bir araştırma sonucunda da sarımsağın özellikle ‘staphylococcus’ cinsi bakterinin oluşturduğu enfeksiyonlara karşı etkili olduğu kanıtlandı. Ayrıca sarımsak, gribe bağlı öksürüğü de azaltıyor.   Tüm bu yararlarına rağmen sarımsağın ününü gölgeleyecek birkaç nokta var. Mesela aşırı tüketimi çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Hemofililer ve kan pıhtılaşması sorunu olanlar, sarımsağın kanı seyreltme özelliği bulunduğunu ve böylece kanamalara yol açacağını bilmeli. Sarımsak cilde dışarıdan uygulandığında tahriş edebilir. Bazı insanların zambakgiller familyası bitkilerine karşı alerjileri olabilir. Bu alerji; ishal, ağızda ülser, kusma, nefes alma zorlukları ve anafilaksi denilen şok tablosuna kadar ilerleyebilir. Sarımsak tıbbi ilaçlarla etkileşime girebileceğinden   kullanmadan önce doktorunuza danışmakta da fayda var.
 
Hastalanınca bir tabak yeter
 
Tavuk çorbasının faydaları da antik çağlardan beri biliniyor. Eski Mısır’da soğuk algınlığı için önerildi ve İbn-i Sina’nın tedavi protokollerinde yer aldı. Modern tıpsa 2000 yılında tıp dergisi ‘Chest’de yayımlanan bir makaleyle bu gerçeği keşfetti. Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları, tavuk çorbasındaki vitamin ve gıda karışımlarının mukozanın salınmasını tetikleyen nötrofil isimli beyaz kan hücrelerinin gelişmesini yavaşlatarak anti enflamatuar etkiye sahip olduğunu buldular. Tavuğun bu noktada çorbanın kendisi kadar önemli olmadığı da ortaya çıktı.  Tavuk çorbası içinde yer alan köri, karabiber, sarımsak, turp, kereviz, maydanoz gibi sebzeler, A, B, C ve E vitaminleri, soğuk algınlığının pek çok semptomunu düzeltiyor. ‘Journal of Agricultural’da yayımlanan bir Japon çalışmasına göre, tavuk çorbası yüksek tansiyonla da mücadele ediyor.  Hipertansiyon tedavisinde sıkça kullanılan ACE inhibitörlerine benzer etki yaratan kolajen proteinler, tavuk çorbasında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.