Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

SANTRALDE SON DURUM 

Samsun'un Çarşamba ilçesinde kurulması kararlaştırılan ve tartışmalara neden olan Biyokütle Enerji Santrali çevre dostu ve enerjideki en yararlı kaynak olduğu dünyaca bilinen bir gerçektir. 

Çünkü yenilenebilir enerji türleri içerisinde biyokütle önemli bir rol oynamaktadır.  Güneş panelleri güneş varken elektrik üretebilmekte, rüzgar santralleri rüzgar varken çalışabilmektedir. 

Hava durumundan bağımsız olarak düzenli ve sürekli çalışabilecek en önemli yenilenebilir enerji kaynağı biyokütle enerjisidir. 

İklim değişikliği ile mücadelede Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması çerçevesince ülkemiz de tüm dünyadaki uygulamalara paralel olarak yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemektedir.

Tüm dünyada çevresel kaygılarla istisnasız desteklenen biyokütle enerjisi çalışma sonuçları ile çevre dostudur. Çünkü biyokütle büyürken atmosferden CO2 yi emer ve bünyesine alır.

Bitkiler çürüdüğünde bu karbon tekrar açığa çıkar ve atmosfere verilir. İşte bu biyokütle atıklarının enerji üretmede kullanılması durumunda zaten atmosferden alınan CO2 tekrar atmosfere verildiği için atmosferde CO2 artışına sebep olmaz. 

Çarşamba'daki bu tesis ile tarımsal ve orman atıkları ekonomiye kazandırılacak ve böylece milli ekonomiye katkıda bulunulmuş olunacaktır. Tesiste oluşacak kül, katkı malzemesi veya gübre hammaddesi olarak kullanılabilecektir.

Külün içeriğinde toprak için kıymetli fosfat ve diğer elementler olacağı için kullanım imkânları mevcuttur ve bu itibarla doğayı kirletmesi de söz konusu değildir. 

Santralin yatırımında aşamalı olarak 250, işletme döneminde ise santral ve saha ekipleri ile toplamda yaklaşık 100 kişilik istihdam sağlanacaktır. 

Samsun Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali atık ısısından yaklaşık 50 dekar alanda modern sera kurulumu yapılarak 50 bayan personel istihdamı ile tarımsal üretim gerçekleştirilecektir. 

Dünya enerji üretiminde önemli bir yer işgal eden ve iklim değişikliği ile mücadelede başvurulan bir enerji kaynağı olan biyokütle yerlidir ve millidir.

Santralin kurulumu için gerekenlerin yasalar ve mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

Santralde kullanacak bitkisel atıkların çiftçilerden satın alınmasına da başlanılmıştır.

Sonuç olarak günlerdir konuşulan santral de son durum budur. 

O onu dedi, bu bunu dedi, diye Samsun gündemini günlerdir meşgul eden bu konu gerçekte bu şekilde yol alırken, birileri yine Samsun üzerinden kişisel hesap yaparak Samsun a zarar vermeyi sürdürmektedir.

Tabi ki bir gerçek daha vardır, her zamanki gibi bu kişilere destek olan ve ortalığı ateşe verip kenara çekilenleri de bu şehir iyi bilmektedir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR