SANTRAL ZARARSIZ

SANTRAL  ZARARSIZ
Gazetemiz köşe yazarı sizler için Hollanda'ya gitti. SAMKON Karadeniz Bölge başkanı ve Uçuş kulübü başkanı Köksal Akman Çarşamba'da kurulacak Biyokütle Santrali ile ilgili çıkan tartışmalar üzerine kamuoyunu aydınlatmak üzere Hollanda'ya gidip araştırdı.

Dünyanın tarım ülkelerinin başında olan Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da faaliyette olan çöpten/atıktan elektrik üreten santralin dahi tarıma en ufak bir etkisinin olmadığını yerinde tespit etti.

manset-2-018.jpg

HERKES HAYATINDAN MEMNUN
Dünyanın en büyük tarım ülkelerinden birisi olan Hollanda'nın en önemli şehirlerinden ve başkenti olan Amsterdam'da tarım atıklarından değil, çöpten enerji üretilip halkın tamamı memnunken Çarşamba'da kurulacak olan santralde bitki atıkları kullanılacak olmasına rağmen çıkarılan yaygaranın tamamen bilinçsiz olduğu ortaya çıkmakta. Dünyanın 2. en büyük tarım merkezi Hollanda her türlü atıklarını enerjiye dönüştürmekte.

manset-1-022.jpg

TARIMA EN UFAK ZARARI YOK!
En önemlisi Çarşamba'da yapılacak santralden en ufak duman çıkmayacak olmasına karşın Amsterdam'daki santralin dumanı şehrin yarısını kaplıyor. Buna rağmen tarıma zarar vermediğinden ve vatandaşlar atıklarını paraya çevirebildiğinden dolayı gayet memnun. Samsun'da ise birtakım sivil toplum örgütleri ve çevreci geçinen siyasi örgütlenmelerin bilimsel açıdan örneklerine bakmadan 'zararlı' demeleri akıllara durgunluk getirmekte.

manset-3-015.jpg

AVRUPALI İŞİNİ BİLİYOR
Deniz seviyesinin altında bulunan ülke Hollanda, atıklarını enerji üretiminde değerlendiriyor. Ülkede üretilen elektriğin maliyeti düşük. Meydana gelen ısı, evlerin ve fabrikaların ısıtılmasında kullanılıyor. Enerji santralinin kapıları herkese açık. Amsterdam halkı da istediği zaman her türlü atığı kentte bulunan 6 toplama noktasına getirebiliyor; kullanılmış otomobil lastiklerinden ahşaba, eski yangın söndürücülerden elektrikli ev aletlerine kadar...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.