Samsun’da Organik Fındık Üretimi Arttı

Samsun’da Organik Fındık Üretimi Arttı
Samsun’da ‘organik fındık üretimi’ için başlatılan çalışmalar giderek büyüyor.

Samsun ili 19 Mayıs, Bafra, Alaçam, Yakakent, Atakum, İlkadım ve Canik İlçeleri Organik Fındık Üreticileri Birliğinin ‘Organik Fındık Tarım projesi’ kapsamında, Bafra ilçesinin Darboğaz Mahallesinde 18 üreticiye, sertifika denetimi yapıldı.

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, Bafra ilçesinin Nebiyan Dağı eteklerinde bulunan mahallelerde, 2 bin 400 dekar alanda organik fındık üretimi yapıldığını söyledi.   

   

Organik Fındık Üreticileri Birliğinin projesi kapsamında çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Gülal,”Bafra ilçesinin Darboğaz Mahallesinde bizim organik fındık tarım projemiz var. Ankara’dan denetlemek için sertifika kuruluşundan arkadaşımız geldi. Denetimlerini yapıyor. Biz, 19 Mayıs ilçesinde yaygınlaştırdığımız gibi Bafra ilçesinde de organik fındık tarımı çok iyi yaygınlaştırmak istiyoruz. Şuanda Samsun’un 19 Mayıs ilçesi ve Atakum ilçesi organik fındık tarım konusunda başı çekiyor. Birinci sırada 19 Mayıs ilçesi, ikinci sırada Atakum, üçüncü sırada ise, şuan biz Bafra ilçesini görüyoruz” dedi.  


Samsun ili 19 Mayıs, Bafra, Alaçam, Yakakent, Atakum, İlkadım ve Canik İlçeleri Organik Fındık Üreticileri Birliği başkanlığını da yapan Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal,”Bafra’da bu işi yaygınlaştırmak için ciddi bir çaba sarf ettik. Bu projesi 2013 yılında başlattık, 2014 yılında ise, danışmanlık hizmeti verdik, 2015’de halen danışmanlık hizmetlerimiz devam ediyor. Bizim organik fındık üretimi konusunda bizim danışmanlarımızın 19 Mayıs ve Atakum’da yaptığı verimli çalışmayı, Bafra’da verimli çalışmayı göremedik. Buradaki çiftçinin geçmişte, sanki daha fazla aldatılmış bir yapısı oluşmuş. Bu yapıyı kırmak için devletimizin imkânlarını daha fazla kullanarak, verdiğimiz sözlerin arkasında durarak, Bafra ilçesinde, 2 bin 400 dönüm civarında bir organik fındık tarım projemiz var. Bu projeye Çatak projesi desteği sağlanacak. Bu Çatak projesi desteği 135 TL’dir, 70 TL’de Organik Fındık Tarım desteği var. Toplam 205 TL, gelecek yıllar için bakanlıkta yapmış olduğumuz çalışmalarda, organik fındık tarım desteğinin 100 TL olmasından yana bir rapor sunduk. Talebimiz, destekleme komisyonunda olumlu görüldü. İnşallah 2016-2017 yıllarında, organik fındık tarım desteklemesi daha fazla artırılarak, bu işin yaygınlaşmasından yana isteğimiz olacak” diye konuştu. NAMIK AZGIN              

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.