SAMSUN'DA DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ

Ülkemizde, 15 Temmuz; "Demokrasi ve Milli Birlik Günü" olarak kutlanmaktadır. Bu tarih aynı zamanda resmi tatil ilân edilmiştir. Her yıl 15 Temmuz tarihi demokrasi tatilidir. Bu tatil; 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında, vatanı korumak için mücadele eden vatandaşlarımızdan hayatını kaybeden sivil, polis ve askerleri anmak içindir.

15 Temmuz 2016 tarihinde; 65.Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine ve Cumhurbaşkanına karşı, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinden hain bir çete silahlı darbe teşebbüsünde bulunmuş, milletin ve devletin iradesiyle bu çete engellenerek, darbe engellenmiş ve çete üyeleri tutuklanmıştır.

Milli Güvenlik Kurulunun teklifiyle, 15 Temmuz tarihi hükümet takrafından, şehit ve gazileri anma günü olarak kabul edilmiş, meclis tarafından da bu karar kanunlaştırılmıştır. Bunun bir gereği olarak, her yıl, il ve ilçelerde 15 Temmuz günü ve akşamı anma törenleri gerçekleştirilmektedir.

Cumhuriyetin kuruluşunda ilkadımın atıldığı ilimiz Samsun'da da, bu programlar kutlanmakta, Cumhuriyet şehri olan ilimiz'de bu konu çok daha duyarlılıkla kutlanmaktadır. Samsun, İlkadım Cumhuriyet meydanı her yıl 15 Temmuz'da, bu kutlamalara ev sahipliği yapmaktadır.

Dualar, marşlar  ve protokol konuşmalarıyla; şehit ve gaziler anılmaktadır. Ayrıca, bu programlar vesilesiyle canlılık sağlanarak;  vatana, devlete ve hükümete karşı hain girişim içinde bulunmuş çete yapısı; topluma tekrar tekrar hatırlatılmaktadır.

Dün akşam da, ülkenin her yerinde, 15 Temmuz şehit ve gazilerini anmak ve hatırlamak amaçlı, Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle;  rutin yıllık programlar yapılmıştır. Samsun İlkadım Cumhuriyet meydanı da bu programlardan birine bu yıl da ev sahipliği yapmıştır. Meydanda; Kur'anı Kerim okunmuş, dua yapılmış, protokol konuşmaları gerçekleştirilmiştir.

Programda, Cumhur ittifakının tarafları olan MHP ve AKP İl Başkanlarının konuşmaları birlik ve beraberliği ifade etmiştir. Milletimizin tarihi sürecini hatırlatan il başkanları, geçmiş devlet tecrübelerinin gelecekte de milletimiz için her zaman yol gösterici olacağı kanaatlerini paylaşarak, tüm şehitlere dua ve selamlarını arz etmişlerdir.

Büyük Şehir Bld Bşk sayın Mustafa Demir; duygulu bir konuşma yaparak, millet-devlet ilişkisinin altını çizmiş, milletimizin devletimizi korumadaki fedakârlığını belirtmiştir. Dini ve milli duyarlılığa sahip olan milletinizin; hiç bir zaman esarete izin vermeyeceğini ifade ederek,  15 Temmuz şehitlerinin her zaman rahmet ve minnetle hatırlanacağını vatandaşlarımızla paylaşmıştır.

Sayın Valimizin; herkesi kucaklayıcı konuşması; hainlere korku salacak ve saracak muhtevada olmuştur. Başta 15 Temmuz şehit ve gazilerine selâm veren sayın Valimiz; vatan ve milletimiz için canını fedâ eden tüm şehitlere rahmet dilemiştir. Şehit yakınlarıyla beraber olduğunu ifade eden Valimiz; devletin,  şehit yakınları ve gazilerin yanında olduğunu bir kere daha birinci ağızdan hatırlatmıştır.

Programa damgasını vuran, İl Müftümüz sayın Seyfullah Çakır hocamızın duygulu duası olmuştur. Gerek duanın muhtevası, gerek ses tonuyla sunumu,   gerekse gönülden yapılmış olduğunun hissedelmesi; biz dinleyenlerin duygulanmasına neden olmuştur. Devletimize ve milletimize hizmet eden, bu güzel vatanı bizlere emanet eden devlet büyüklerimizi duasının konusu yapması; birlik ve beraberliğimiz için marka cümleler olmuş, "Amin" sedâlarıyla bu duygular karşılık  bulmuştur.

Çok sade ve güzel planlanmış, 15 Temmuz programının; izleyenler ve takip edenler tarafından takdir edildiğine şahitlik ettik. Emeği geçenleri kutluyoruz. Başta sayın Valimiz Dr. Zülkifl Dağlı olmak üzere,  Büyük Şehir Bld. Bşk. Mustafa Demir, Garnizon Komutanı, Üniversite Rektörleri, Emniyet Müdürü, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları ve kurum amirlerini en kalbi duygularla vatandaşlar olarak selâmlıyoruz. Bu birliğin oluşmasında, yetki ve etki sahibi olan sayın Valimiz'e şükranlarımızı arz ederiz. Başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR