SAMSUN'DA 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

SAMSUN'DA 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısının bugün itibariyle 33'e yükseldiğini açıkladı.

Müezzinoğlu açıklamasında, 'Domuz gribi adı altında farklı sağlık sorunları olsa bile H1N1 virüsü teşhisi konularak ölen hasta sayısı bugün itibarıyle 33 oldu' dedi.

6 GÜNDE 19 KİŞİ ARTTI
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2 gün önce yaptığı açıklamada bugüne kadar 30 vatandaşın Domuz gribi nedeniyle yaşamını yitirdiğini söylemişti.  6 gün önce açıklama yapan sağlık bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ise, domuz gribinden 11 hastanın hayatını kaybettiğini açıklamıştı. 6 gün arayla yapılan iki açıklamada kayıp sayısının 19 kişi artması dikkat çekti.

SON SEKİZ GÜNDE 21 KİŞİ ÖLDÜ
Bugün de hayatını kaybedenlerin sayısının 33'e çıkması ile 8 günde 21 kişi daha domuz gribinden hayatını kaybetti.
Grip artışlarının ekim ayı sonunda ve kasım ayı başında başladığını, nisan ayı gibi de bu vaka artışlarının bittiğine dikkati çeken Müezzinoğlu, “2013-2014'deki grip hasta sayıları da bu yıla göre çok olağanüstü, iki misli gibi diyeceğimiz zaman zaman pik dönemleri yaşadık. 2013'ün kasım, aralık aylarında, 2014'ün ocak, şubat, mart aylarında üç defa yoğun pik dönemleri yaşadık” dedi.

AVRUPA'DA DA ARTIŞ VAR
“Bu yıl ise son 20 gün öncesine kadar, şubat sonlarına kadar neredeyse hiç gripten bahsetmeden geçireceğimiz bir 2014 sonu ve 2015 başı. Ama özellikle şubat sonu mart başı itibariyle Avrupa'da da özellikle Fransa, Hollanda, İspanya'da vakalarda önemli bir artış oldu. Bizde de vaka sayılarında artış oldu. Bütün buna rağmen biz polikliniklerde haftasonları, nöbetçi ekip gruplarını artıralım, ilave hekim koyalım gibi yoğun poliklinik müracaatı açıkçası yaşamadık. Artış olmasına rağmen, ilave hekim tedbiri alması açısından yaşamadık.”

65 YAŞ ÜSTÜ DİKKAT!
Bakan Müezzinoğlu, “Geçtiğimiz hafta Müsteşarımızın yaptığı açıklamada, 11-12 olan, altında farklı sağlık sorunları olsa bile üzerinde H1N1 virüsü teşhisi koyarak ölen hasta sayısı bugün itibariyle 33 oldu. Bunların yüzde 60'ının, altında özellikle akciğer hastalığı gibi, diğer kronik hastalıkları olan hastalarımız, 65 yaş üstü vakalarımız neredeyse yarıdan fazlası da 65 yaşın üzerinde. Ama hiç sağlık sorunu olmayan yaş dilimi de 25-55 arasında olan, farklı hiçbir sorunu olmayan, tamamen H1N1 virüsü ile kaybettiğimiz 18 vakamız var” diye konuştu.

İSTANBUL'DA 9, SAMSUN'DA 7 VAKA
Ölümle sonuçlanan grip vaka dağılımının ülke genelinde çok dağınık olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “En çok, 9 vaka İstanbul'da, sonra 7 ölüm vakasıyla Samsun'da, Erzurum'da, Sivas'ta, Mersin'de, Çanakkale'de var. Herhangi bir salgından bahsetmemiz söz konusu değil” dedi.

HAPŞIRANA 1 METRE UZAK DURUN
“Vatandaşı bilgilendirmenin dışında, bir tedavi yol haritası bugün için belirlenmiş değil veya ilacımız yok” diyen Müezzinoğlu, hastalığın bir metre mesafede, yakın temasta bulaştığını, burada hijyenin çok önemli olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, “Mesela hapşırıyor, mesafe bir metreden fazla ise riskin azalıyor ama bir metreden yakınsa riskin artıyor” dedi.
EL TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ
Özellikle çocukların ve yaşlıların el temizliğine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, mekanın havalandırılması, kişinin kendisini yorgun hissettiğinde dinlenmesi ve bol sulu gıda tüketmesi gerektiğini de kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.