Samsun’a yeni bir mimari kimlik kazandıracak

Samsun’a yeni bir mimari kimlik kazandıracak
Samsun’un İlkadım İlçesi Baruthane Mahallesi Ihlamur Bulvarında eşsiz mimarisiyle inşası büyük titizlikle süren Cami ve Külliye görenleri kendisine hayran bırakıyor

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Mimarisi ile Türkiye’ye örnek olan Karadeniz’in en büyük Cami ve Külliyesi’nin inşaat alanına giderek incelemelerde bulundu.

Baruthane Mahallesi’nde 6,5 dönüm alanda yapımı süren inşaat alanında çalışmaları takip eden Başkan Erdoğan Tok, Kadim medeniyetimizin öncüsü olacak Cami ve Külliye, asırlar boyunca konuşulacak bir eser olacak.” dedi.

 BABÜR, SELÇUKLU VE OSMANLI MİMARİSİ

Selçuklu mimarisinin yanı sıra, Osmanlı ve Babür Türk mimarisi ile üç medeniyetin izlerini taşıyacak olan eserin mimarisiyle göz kamaştırdığını ifade eden İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok,  Bu muazzam eseri inşa etmeden önce , kadim medeniyetimizin izlerinden oluşan bir şaheser ortaya çıkarmak istedik. Ecdadımız tarih boyunca yaptığı eserlerle inşa çalışmaları yaparken aynı zamanda insanlığın ihyası için çalışmış, bugün bile ayakta duran güzel eserlere imza atmıştır.  Günümüzde de medeniyetimizin yeniden ihyası için önce bu medeniyeti oluşturan insan ruhunu yakalamamız gerekmektedir.  Bu düşünceden hareketle ecdadımızın mimari alanda bıraktığı mirası günümüze taşıyarak, geleceğe önemli bir eser bırakacağız.” diye konuştu.

KADİM MEDENİYETLERİN İZLERİ BU ESERDE

Cami ve Külliye’nin Samsun için değil, şehir dışından gelecek yerli ve yabancı ziyaretçilerin görmek isteyeceği inanç ve ibadet merkezi olacağına vurgu yapan Başkan Tok, “İki bölüm halinde inşa edilen cami ve külliyenin 5 bin kişilik cemaat kapasitesi, 200 araçlık otopark, toplantı salonları ve eğitim merkezleri bulunmakta. Denizi gören ahşap malzeme ve kesme taş kullandığımız ve mimarisi ile Türkiye'ye örnek olacak cami ve külliyede bayanlar için ayrı abdest ve ibadet yerleri yapıyoruz. Eserimizin özel kesme taşlarına dokunarak zihninizde ve his dünyanızda maziye döneceksiniz. Ahşaptan yapılan kubbemize bakarak tarihi koklayacak, avlusunda otururken ferahlayacak, Selçuklu dönemlerine getirecek taş süslemelerimiz sizde hayranlık uyandıracak. Pencerelerindeki vitray çalışmaları, köşe kulelerindeki kemerler, son cemaat veya giriş avlularında, sundurmalar ve minarelerde kadim medeniyetimizin izleri ziyaretçilerine tarihi bir serüven yaptıracak. Eyüp Sultan, Sultanahmet ve Hacı Bayram Veli Cami gibi ibadet mekanlarımızla gurur duyuyorsak gelecek nesillerimizde bizlerin onlara bırakacağı bu şahane eserle gurur duyacak ve bizleri düşünerek hayırla anacaklar” şeklinde konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.