SAMSUN TABiP ODASINDAN AÇIKLAMA

SAMSUN TABiP ODASINDAN AÇIKLAMA
SAMSUN TABiP ODASINDAN AÇIKLAMA

Giresun’da 27 Temmuz 2018 Cuma günü bir  hasta yakını yanında hasta olmadan evdeki hastası için ilaç yazdırmak istemiş, kanunlara göre suç olan bu işlemi yapmayan hekimin çalışmasını aksatacak şekilde ısrarcı olması üzerine hekim talimatlara ve prosedürlere uygun bir biçimde ‘Beyaz Kod’ vermiş, bunun sonucunda olay yerine gelen polis ekibine de direnen hasta yakını müdahale sırasında kalp krizi geçirmiş ve vefat etmiştir.

Bugün twitterda Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından  soruşturma başlatıldığı ve soruşturmanın selameti açısından hekimin açığa alındığı bildirilmiştir.

Sayın Sağlık Bakanı’na şunları sormak istiyoruz?

  1. Hekim soruşturmayı hakedecek ne yapmıştır?
  2. Hasta olmadan reçete yazmak (reçete yazdırmaya gelen kişinin durumu ne olursa olsun) kanunlara göre suç değil midir?
  3. Hekim kanunsuz bir işlem yapmaya zorlandığı zaman kendisi olayın üstesinden gelemiyorsa (ki hekim hasta yakınını ikna etmek için elinden geleni yapmış ancak muvaffak olamamıştır) Beyaz Kod vermesi prosedürlere aykırı mıdır?
  4. Her şeyi kanunlara/prosedüre uygun yapan hekimin açığa alınma gerekçesi nedir? Hekim açığa alınmadığında soruşturmanın selameti nasıl olumsuz etkilenecektir?
  5. Hekimin haksız yere açığa alınması toplumda ölümün hekim yüzünden olduğu algısı yaratmayacak mıdır?
  6. Her gün binlerce benzeri olay yaşanmaktadır. İnsiyatif alıp hasta mağdur olmasın diye reçete düzenleyen bir çok hekime neden soruşturma açılmaktadır?
  7. Hastaya, görmeden ilaçları yazmış olsa ve hasta vefat etse bu sefer de hastayı görmeden ilaç yazdığı için mi soruşturma açılacaktı?
  8. Medyada doktoru suçlayan, onu ölümden sorumlu tutan paylaşımlara (Örneğin: Haşmet Babaoğlu’nun doktora hakaret eden ve hedef gösteren twitine) karşı ne yapmayı düşünüyorsunuz?

 

 

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hiç kimse hukuktan üstün değildir. Kanunları bilmeyen, sağlık işleyişini bilmeyen medya ve toplum tarafından sanki hekim suç işlemiş gibi yaratılan algıya paralel olarak Sağlık Bakanlığınca hekim arkadaşımızın açığa alınmasını kanunlara aykırı bir davranış olarak değerlendiriyoruz. Toplum ve medya kanunlar ve sağlık işleyişi hakkında bilgilendirileceğine tam tersine kanunları uygulayan hekimin suçlu gibi açığa alınmasını doğru bulmuyoruz ve bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Sağlık Bakanlığı’nı hukuka uygun hareket etmeye davet ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum