SAMSUN SINIFTA KALDI!

SAMSUN SINIFTA KALDI!
Geçtiğimiz gün içerisinde Valimiz İbrahim Şahin, Golf sahasının açılmasıyla ilgili olarak yaptığı konuşmada, Golf sayesinde Samsun'a gelecek olan çevre illerdeki vatandaşların katkıları sayesinde sınıf atlayacağını vurguladı.

SAMSUN İYİ NOKTADA DEĞİL

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın Ekim 2015 tarihli Ekonomik Bültenindeki rakamlar Samsun şehrinin hiç de iyi bir noktada olmadığını gösteriyor. Bir zamanlar Karadeniz'in en gözde ve ticari anlamda en gelişmiş ili olan Samsun bu verilere göre sınıfta kalmış da bizim haberimiz olmamış.

KONUMU DEĞERLENDİRİLEMİYOR
Bir şehrin ekonomisinin ne durumda olduğunu anlamak için ihracat rakamlarına göz gezdirmek yeterli olacaktır. Karadenizin incisi, Atatürk şehri, Kara, deniz, hava, tren yollarına sahip olan Samsun maalesef bu konumunu yeterince değerlendirememiş 
üç-beş sanayici ve iş adamının elinde kalmıştır.

İHRACAT RAKAMI ÇOK DÜŞÜK
İhracat rakamlarını şöyle bir sıralarsak Samsun'un hangi noktada olduğunu görerek hayıflanmadan geri duramayız. Rakamlardan önce, örnek vereceğimiz illerin nüfusu ne kadar ona bir bakalım. 2014 verilerine göre; Adıyaman: 597 bin, Hatay: 1,519 bin, Samsun: 1,269 bin, Şırnak: 488 bin, Trabzon: 766 bin.

ŞIRNAK'IN BİLE GERİSİNDEYİZ
İhracat rakamlarına göre ise; Hatay 901 firma: 1.486,970 bin $, Trabzon 210 firma: 1.175,808 bin $, Adıyaman 54 firma: 447,899 bin $, Şırnak 209 firma: 444,848 bin $, Samsun 221 firma: 353,427 bin $ olduğu yine TSO'nun Ekonomik Bülteninde yer almıştır. Samsun ili Denizi ve Treni olmayan Şırnak'ın bile gerisindedir.

AYNI ÜRÜNLERİ PAZARLIYORUZ
İhracat ürünlerinin neler olduğunu sıralarsak; Samsun'da öne çıkan 3 büyük sektör; Çelik, Hububat-bakliyat, Yağlı tohumlar ve mamulleri ile taşıt araçları ve yan sanayi, Hatay'ın ihracatı Çelik, Yaş Sebze ve Meyve ile Kimyevi maddeler, Şırnak'ın Çelik, Hububat, Bakliyat, Yağlı tohumlar ve mamulleri ile Çimento, Cam, Toprak ürünleri.

SAMSUN ÇOK GERİDE KALDI
İhracat maratonunda sıçrama yapan Adıyaman'ın ihracat sektörleri Hazırgiyim ve konfeksiyon, Tekstil ve hammaddeleri ile Elektrik ve Elektronik, Trabzon'un Fındık, Yaş Sebze ve Meyve ile taşıt araçları ve yan sanayii. Hemen hemen aynı ihraç ürünlerini pazarladığımız Hatay ve Şırnak'ın bile Samsun çok gerisinde kalmış.

TEŞVİKTEN YARARLANAMIYOR
Samsun'un ekonomik durumu bu düzeyde iken, Samsun acaba neden teşvikte Ordu'nun ve diğer Karadeniz illerinin gerisinde bırakılıyor. İhracatı belli, nüfusu belli ancak kişi başı düşen gelir yüksek göründüğünden aynı teşvik derecesinden yararlanamıyor. Bu işte bir yanlışlık var. Bu konuda vekillerimize büyük iş düşüyor.

YATIRIMCI SAMSUN'A GELMİYOR
Teşvik oranı daha yüksek oranda olan illere yatırım yapıldığından Samsun bu imkandan yararlanamıyor. Yatırımcılar diğer illeri tercih ediyor. Dolayısıyla Samsun yerinde saymaya devam ediyor. İşsizliği önlemek için çareler aranıyor. Yatırımcının olmadığı, istihdam alanlarının olmadığı bir şehirde işsizlik oranı gittikçe artar.
Bakanımız, 9 vekilimiz, Valimiz ve Ticaret Odası bu tabloyu düzeltmek için çare aramalı ve bulmalıdır. Mehmet Hazinedar

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum