Samsun Piazza’dan KOAH Farkındalık Kampanyasına Tam Destek

Samsun Piazza’dan KOAH Farkındalık Kampanyasına Tam Destek
“Hayat Sizden Uzaklaşmasın” sloganıyla Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında Samsun Piazza AVM’de gerçekleştirilen farkındalık projesi AVM ziyaretçilerinden tam destek aldı.

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi işbirliği ile Samsun Piazza AVM’de açılan ve ziyaretçilere ücretsiz solunum fonksiyon testinin yapıldığı stant ziyaretçi akınına uğradı.

Piazza AVM ziyaretçilerinin KOAH hakkında merak ettiklerini ve astımdan farklarını öğrenebildiği stant yetkilileri, risk taşıyan kişileri hastaneye yönlendirdi.

KOAH standının haricinde Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü çalışanları tarafından konuyla ilgili broşürler de dağıtıldı.

 

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Hakkında Bilgi:

Dünya çapında KOAH, 329 milyon insanı (dünya nüfusunun %5'i) etkilemektedir. 2012'de 3 milyon insanın ölümüne sebebiyet vererek, dünyadaki en ölümcül üçüncü hastalık olarak tanımlanmıştır. Ölümlerin, yükselen sigara kullanımı ve bazı ülkelerdeki yaşlanan nüfus nedeniyle daha da artacağı öngörülmektedir.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), zayıf hava akışının görüldüğü obstruktif bir akciğer hastalığıdır. Tipik olarak zamanla daha kötüleşir. Ana belirtileri nefes darlığı öksürme ve balgam üretimidir. Kronik bronşit sahibi insanların çoğu aynı zamanda KOAH hastasıdır.

Tütün içiciliği hastalığın en temel nedeni olup hava kirliliği ve genetik gibi daha az etkili nedenleri de vardır. Gelişmekte olan ülkelerde, hava kirliliğinin en etkili nedenlerinden biri doğru havalandırılmamış yemek pişirme ve ısıtma ateşi dumanıdır. Bu tahriş edici şeylere uzun süreli maruz kalmalar, akciğerlerde iltihaplanmaya neden olarak küçük hava yollarının daralmasına ve amfizem adı verilen doku parçalanmasına yol açar. Teşhis, zayıf hava akışını kontrol eden akciğer fonksiyon testleri ile anlaşılır. Astımdan farklı olarak, KOAH hastalarında hava akışı herhangi bir ilaç yardımıyla belirgin bir şekilde düzelemez.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.