Samsun Kültür ve Sanat Platformu

"1. Şiirimiz karadır abiler / Kendi kendine çalan bir davul zurna / Sesini duyunca kendi kendine güreşmeye başlayan/ (...) // Aşk örgütlenmektir bir düşünün abiler (...)"

Mor Külhani şiiri Ece Ayhan'ın "Devlet ve Tabiat"ında yer alan, ötelere varacak denli güçlü dizlerinden kurulu ve adeta her bölümüyle bir yazı konusu, bir "hayat bilgisi" konusu, özel bir hayat çıkar. 

Herkesin üzerine kendiliğinden "övgüler düzdüğü aşk"ın bireyselleşmesi ve şirinselleşmesine "karşın", aşkı iki kişi arasında yaşanan "öznellikten ibaret görülmemesi" ve aşkın kesinlikle "bir bağlamı olması gerektiğini" duyuran en yetkin dizedir bana göre.
Bir de şu var elbette "karşılıksız aşkı, aşkın dışında" bırakan anımsatma da baskındır bu dizede.

Elbette aşkı bu bağlamdan çıkaracağım ben de. Ama hem "örgütlenmeden" hem de "karşılıksız" olma durumdan kopmadan. Sonra "aşkın yerine kültürü ve sanatı" koyacağım aşktan kopmadan. Çünkü bu dizeyi, bu kentin kültür ve sanat adamlarına; aşkı, işlerine, uğraşlarına dahil edebilen insanlara yoracağım.

Geçtiğimiz cumartesi günü aralarında bulunduğum ve yaşadıkları kentin kültür ve sanat alanındaki eksikliklerine karşın keçi inadıyla yürümeyi, tırmanmayı sürdüreceklerini ve "örgütleneceklerini" (çünkü, "aşk, örgütlenmektir bir düşünün abiler") gördüğüm insanlara koşacağım bu dizeyi.

Ortaya koydukları her ürünün ardından ölen, yeni ürünler koymak peşinde çırpınarak dirilen, alabildiğine yalnız kalan, uğraşlarına ve didinmelerine rağmen "karşılıksız aşklar yaşayan" sanat insanlarına yoracağım bu dizenin karşılıksız aşkı dışında tutmasını. Çünkü artık onlar, bu karşılıksız bırakılmışlıklarının hesabını biraraya gelerek sormaya ("Kendi kendine çalan bir davul zurna" olmaktan kurtulmaya) hazırlanıyorlar. (Korkacak bir şey yok, yine sanat adına üreterek yapacaklar bunu da)

Yaşadığımız kentin ulaşılabilen ya da belirlenebilen yaklaşık 160 sanatçı ve sanatseverin çağrılı olduğu o günde yapılan toplantının amacında bunlar vardı. Samsun'daki kültür ve sanat emekçilerinin birlikteliğine ilişkin nelerin yapılabileceğine, bu birliktelikle kentin kültür ve sanat alanında yaşadığı veya yaşayabileceği sorunları belirleme ve bu sorunlar karşısında sanatçıların nasıl bir duruş sergileyebileceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunmak vardı.

Samsun Kültür ve Sanat Platformu adıyla gerçekleştirilmeye çalışan "sanatçı ve sanatsever oluşumu"nun, genel anlamda amaçları belirlenmeye çalışılmış elbette, ancak "asıl amaç ve sorun belirlemelerinin hep birlikte ortaya konulması gereği" düşüncesiyle hareket etmeyi öngören platformun toplantısı tüm katılımcıların görüşlerinin belirtildiği bir havada gerçekleşti.

Görüş bildirmekle olmaz bu işler demeyin. Çünkü oluşumlar da aşk gibi bakım ister. Bakarsan resim defteri, el sanatları sergisi, tiyatro, müzik ve sinema sahnesi olur; okursan şiir, öykü, hayat bilgisi dergisi ya da roman olur.

Bu görüşler biçim alınca kültür ve sanat sokağa, halkın en yakınına varır, olması gerektiği yere. Televizyon kültürünün kültür ve sanat olarak zihinlere yerleştirildiği bu dönemde sanatın en çok ulaşma derdi duyduğu gereken yer olan halkın yanı sokaksa; sanat, sokakta olmalı.

Bayram tebriklerinin, sınavlarda başarılar dilemelerin, yapılmasıyla zaten yükümlü olunan işlerin reklamlarının dışında "kültür ve sanat etkinliklerinin duyurulduğu panolar, afişler, broşürler" bile yapılır belki. Sanat ve sanatçı, piyasalardan, sanat sevicilerden kurtulur. Yalnız kendi derdini değil, toplumun derdine de yankı bulur.

Hem bunların hepsi sokağa taşınabilir. Bu kentin en çok ihtiyaç duyduğu bir "sanat sokağı" bile kurulur belki. Yakında başka çaresi de kalmayacak sanatçıların ve sanat sevelerin. Çünkü "AKM"nin durumu belli. Opera ve Bale, orayı her gün her saat kullanmak durumunda olacağından, kimsenin AKM'de etkinliğini sergileme fırsatı olamayacak. "Gazi Sahnesi"yle ilgili birçok soru işareti de zihinlerde yer etmiş durumda.

Cem Kaynar'ın toplantıda, "küçük işlerle yapılacak işler bunlar, en küçük işlerle bile bu oluşum birlikteliği sağlanabilir" demesi gibi. Ama aşkla olur, ve  aşk örgütlenmeyle yürür, istimi arkadan gelir!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR