SAMSUN İLİMİZDE SOROPTİMİSTLİK...

SAMSUN İLİMİZDE SOROPTİMİSTLİK...

""" BİR MUHTEŞEM TABLODA İKİ KADIN PORTRESİ
SN. PERİZAT YEŞİLDAL ve SN.AV.İNCİLAY TORAMAN  """


Söz konusu uluslararası teşkilat , hizmet projeleri yoluyla insan haklarını ve kadının toplumdaki konumunu yükseltmek amacıyla çalışan iş ve meslek kadınları kuruluşudur.
"En iyiyi amaçlayan kadınlar" anlamına gelen Soroptimistler, " İnsan Hakları ve Kadının Statüsü,Eğitim,Ekonomik ve Sosyal Gelişme,Sağlık,Çevre ve Uluslararası İyi niyet ve Anlayış" proğram alanında faaliyet icraa etmektedirler.
Meslek iş hayatı ve sosyal yaşantıda yüksek ahlak ilkelerine bağlı kalmak, insan haklarının tüm insanlara sağlanması ve özellikle kadının toplum içindeki konumunun yükselmesine çaba göstermek, dostluk ve beraberlik duygusunu geliştirmek, çalışmalarında topluma hizmet ilkesini gözetmek amaç ve ilkeleridir.
ülkemizde 1948 yılında ve samsun da 1985 yılında kurularak topluma hizmet etmeye başlamıştır.

Samsun soroptimist kulübü, kadının statüsünü yükseltmek amacı ile başta okur yazarlık olmak üzere çevre,meslek edindirme ve sağlık konuların da eğitimler vermektedir. sosyal faaliyetleri arasında sergiler,paneller yer almakta ve özellikle kız öğrencilerin eğitimine destek olmak üzere burslar verilmektedir.
Slogonu yenilenme ve yenileme, kadının statüsünün yükseltilmesi,kadın ve çocuk haklarının eşitlik esasına göre korunması,barışcıl ve sevgi dolu bir samsun,Türkiye ve dünya yaratmaktır. sembolleri , baharın kışa karşı kazandığı zaferi ifadelendiren Müge Çiçeğidir.

Bu genel tanıtıma müteakip artık ilimizdei soroptimist faaliyetleri anlatmak, kamu oyunu bilgilendirmek vicdani borcumuzdur. Düne kadar şahsen bihaber olduğum bu faaliyetlerin basınca ve bu işi yürütenlerce adeta afişe edilmemesi manidardır. ilimizde benzeri konularda ter döken ,emek sarfedenlerin sanki bir kaçı geçmez görüntüsüne, bu hak eden kesimin müntesiplerini ve icraatlarını monte etmek,kamu oyunu ve ilgilileri haberdar etmek ihtiyacım izahtan varestedir.


SAMSUN İLİMİZDE,Soroptimist kulübümüz marifetiyle, 1990-1997 yılları arası "FİVE O PROJESİ" Uluslararası beş kadın kuruluşunun desteği ile yürütülerek muhtelif ilçe köylerinde 650 kadına iştiraki ile biçki dikiş kursları açılmış ve kadınlarımız meslek edindirilmiştir. 4 adet cam sera yaptırılarak 8 kadına tahsis edilmiş, hormonsoz sebze üretimiyle ciddi ekonomik katkı sağlanmıştır. Bazı dağ köylerinde 5 aileye halı tezgahları verilmiştir.
2011 yılında İsveç Livstcket Derneği ile " AYDIN KADIN PROJESİ" imzalanarak, proje kapsamında "Kadın ve Sağlık","Kadın ve Çevre", "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği","Kadın ve Eğitim", "Kadın ve Siyaset" konularında 500 e yakın kadına seminer verilmiştir. Ayrıca kadına okuma yazma kursları açılmıştır.
Elan , mezkur kulübümüzce 01.02.2014 tarihinde başlatılmış ve 14 ay sürecek olan "ŞİDDETSİZ TOPLUM HAKKIMIZDIR" hibe proğramına start verilmiştir. Samsun soroptimist Kulübü tarafından hazırlanan bu proje,Türkiye genelinde kabul edilen 20 projeden biri olma özelliğine sahiptir.
Bu proje için AB DEN 102.000 EURO hibe kaynak temin edilmiş olup, ayrıca kulüp 10.000 euro katkı sağlanmıştır.
Bu proje kapsamında Samsunda faal olan kadın dernekleri ve kulüpten 25 kadına eğitici eğitimi hedeflenmiş ve eğitimleri ikmal edilmiştir.
Şu ana kadar " kadının insan hakları,anayasal ve medeni hakları,şiddetle mücadele stratejileri" konusunda Prof.Dr.Gülriz Uygur ratafından 3.6.2014 tarihinde eğitim verilmiştir. İletişim,İletişim kitle araçları konulu eğitim ise yrd.doç.dr. Hale TORUN tarafından 23 haziran tarihinde verilmiştir.
Eğitim çalışmaları Polis Meslek Yüksek Okulu ve muhtelif ilk ve ortaokullarda öğrenci ve velilere yönelik olarak , Atakum İiçesi mahalle muhtar,Belediye meclis üyeleri ve çeşitli mahallelerda kadınlara ve erkeklere yönelik eğitim çalışmaları yürütülecektir.
İlimizde halen "KADIN VE AİLE DANIŞMA MERKEZİ" yoktur. Bu ihtiyacın izalesi için Atakum Belediyesince yer tahsisi ikmali ile , proje kapsamında mezkur merkez açılacaktır. Merkezimizde sekreter,avukat ve psikolog şiddete maruz kalanlara ücretsiz destek verecektir. gereken yardım süratle yerine getirilerek kadının yalnız olmadığı gösterilecektir.
Kısaca faaliyetlerinden bahsettiğim bu güzide kulübümüzün ilk lere imza atışı ve madden de katkıda bulunmaları takdire şayandır. özellikle açılacak olan DANIŞMA MERKEZİ çok isabetli bir düşünce olup, şehrimizin yüz akı olacaktır.

peki..Kim bunlar .. Önderliği sırtlayıp,gecesini gündüzüne katıp,beklentisiz hizmeti şiar edinenler, maddi manevi katkıda bulunanlar, ter akıtanlar, kendini adayanlar topluma ..hayatlara dokunanlar.. önde giden kadınlar .. İşte onlardan sembol olmuş iki si ....

 


1-- SN. ZEHRA PERİZAT YEŞİLDAL ** Halen Samsun Soroptimistler kulübü Derneği dönem başkanıdır. 1956 Darıca-İzmit doğumlu olup, çarşamba da büyümüştür.Evli 2 çocukludur. Samsun Eğitim Enstitüsü Fen Bilgisi Bölümü ,AÖF Fizik Bölümü lisans mezunudur. 20 yıl devlet, 10 yıl özel eğitim kurumlarında görev yapmıştır. halen emeklidir.
Resim,vitray,kumaş boyama,ahşap boyama,hüsn-ü hat minyatür ,el nakış,kumaş dokuma kursları yanı sıra farkındalık eğitimi,ingilizce ,kuyumculuk kurslarını başarı ile bitirerek öz güvenine ve sabra kavuşmuş,tasavvufla tanışmıştır. yedi farklı zamanda ve cyerde hüsn-ü hat sergisi açmıştır.
1992 yılında Tema Vakfı ile derneklerle tanışmıştır.erozyon konusunda birçok eğitimler vermiş, 2005 yılında ise halen başkanı olduğu derneğe üye olmuştur. Samsun Girişimci Kadınlar Derneğininde faal üyesi olan başkan," samsun kadın dostu kentler projesinde yerel eşitlik eylem planının hazırlanmasında görev almıştır.

2-- AV. E.İNCİLAY TORAMAN *** Bahse konu projenin K oordinatörü. 1944 çarşamba-Samsun doğumlu , Evli , 3 çocuklu.. Yılların gözde Avukatı.
**Samsun Soroptimist Kulubü dernek üyesi
** 1994-1995 uluslararası beş kadın derneğinin desteklediği " kadına meslek edindirme,istihdam sağlama" projesinde proje yöneticisi,
** 2003-2005 samsun soroptimist kulübü der. dönem bşk.
** 1986-2012 samsun soroptimist der.İnsan Hakları ve Kadının Statüsü koordinatörü
** 1987 Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Samsun şb. kurucu üyesi
** 1994-1996 türk ünivertiteli kadınlar der.samsıun şb. bşk.ç
** 2007-2011 Yerel Gündem 21 Kadınlar Konseyi Bşk.
** 2011 isveç livstyeket derneğince desteklenen " kadının ekonomik özgürlüğü " projesinde proje yöneticisi
** 2001-2012 Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyon üyesi
İncelendiğinde görüleceği gibi nerede ise ömrünü kadınlarımıza adamış ,en üst seviyede sorumluluklar üstlenmiş ve yürütmüşlerdir. ne ilave edebilirim ki...
Her iki kadınımızda baştan bu yana yürüttükleri bu insancıl,özverili,içten beklentisiz hizmetlerinin afişe olmasını istememişlerse de, bu tür faaliyetlerin ilimizde olduğunu anlatmak bir kamuoyu bilgilendirilmesidir. ihtiyaç sahibi kadınlarımızın bu tür oluşumlardan ve yürütücülerinden bi haber olması aklıma,mantığıma ters gelmiştir.
Amacım ne bir kuruum,kuruluş ve dolayısı ile sivil örgüt kuruluşunun ve bu yönde hizmet verenlerin reklam ve portföylerine alet olmak değildir.
sizlere anlattığım bilgilendirdiğim ve gerçekten topluuzun hep mağduriyetine şiddetine itilmesine kakılmasına içleri el vermeyen bu iki guzide ,muhterem, narin ve kibar hanımları anlatmanın rahatlığı içindeyim.
Kendilerini bu toplumda hizmete adamış bu iki hanfendinin önlerinde saygı ile eğiliyor, tebrik ve takdirlerimi arzediyorum.
hizmetleriniz daim yolunuz açık olsun..

                                   

   ŞİİR SARNIÇI

DARISI BAŞIMIZDA ...
 

" DARISI BAŞINA !!! "..

Diğertemenniler olur olmaz ;
ama bu temenni ÖLÜM için er geç bankodur !!!!

göz açtı dünyaya bir mahalle ebesinin kolların da...

Ağlaya zırlaya ...
 
Sonra sarıldı sarmalandı zıbınlar da..

sallandı ninnilerle beşiklerde...

gel zaman git zaman oldu kocaman adam...

evlendi barklandı karıştı çoluk çocuğa..
 
az yaşadı çok yaşadı orada burada...

sardılar sonunda bir kaç metrelik kefene...

koydular tabutuna yatırdılar musalla taşına...

ah insan oğlu neler gelir başına geride kalanlar yasında ...

Darısı daima kalanların başında !!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kenan KOÇ Arşivi
SON YAZILAR