“Samsun için defalarca sabahladık”

Samgaz Genel Müdürü Murat Albayrak, bu hafta Pazar Sohbeti"nin konuğu oldu… Yaklaşık üç saat süren sohbetin girizgahı Samsun ile başladı, birbirinden farklı hikayelerle döndü, dolaştı, kimi zaman bir öğüt, kimi zaman bir kıssa, kimi zaman da bir fıkraya seyretti…

Sonuçta üç saatlik sohbetten arda, işini gerçekten severek, bilerek, inanarak ve birbirlerine güvenerek yapan bir ekip, Albayrak"ın tabiri ile “orkestra” ve o orkestrayı iyi bir şekilde yöneten, ahengi sağlayan bir şefin anlattıkları kaldı…

Albayrak, başta doğalgaz sektörü olmak üzere, Samsun ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmaları, bundan sonra yapılacak olanları ve hedefleri, Samsun"un potansiyel güçlerini, doğalgaz ile ilgili iyi ve kötü senaryolara karşı hazırlık süreçlerini, hizmet içi eğitimleri ve insana verdikleri değeri Denge Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Miraç Öztürk ile paylaştı…

Miraç ÖZTÜRK: Samgaz Samsun"da uzun yıllardır bir yapılanmanın içerisinde. Bu süreçte, Samgaz gerek teknolojik gerekse de anlayış olarak nelere katkı sunmuştur?

Murat ALBAYRAK: Samgaz olarak ilk önce Samsun"a bir kültür aşıladık. Bunun adı, alt yapı kültürüdür. Teknik olarak bir takım standartların gelmesini sağladık. Bizimle birlikte kentte bir çok şey de değişti. Samgaz markasını insanların zihnine yazdık. Bunun yansımalarını da gördük. Bunu başarmamızın altında yatan en önemli sebep iyi bir ekibimizin olmasıdır. Samgaz"ın çok iyi bir kadrosu var. Burada görmüş olduğunuz isimlerle, arkadaşlarla yıllardır birlikteyiz. Aynı kaygıları taşıyoruz. Samsun"a, Samsunlulara bir şeyleri daha iyi nasıl katabilirizin derdini taşıyoruz.

Bunu bir orkestra gibi düşünün. Herkes birbirinden farklı bir enstrüman çalıyor. Herkesin farklı bir şekilde çaldığını farz edin. Ortaya dayanılması güç bir ses yoğunluğu çıkar. Ama bu enstrümanlar ortak bir ahengi yakalarsa dinlemeye doyum olmaz. Bütün ekip arkadaşlarım birebir anlamda alanında uzman, hepsi ayrı bir enstrüman çalıyor. Ben de naçizane onları yönlendirmeye çalışıyorum... İşte Samgaz"ın Samsun"a kazandırdığı en önemli anlayışlardan birisi…

ÖZTÜRK :  Samgaz"ın temel anlamda değer verdiği en önemli olgu insan hayatı… Peki siz Samsun için iyi yada kötü senaryolar hazırladınız mı?

ALBAYRAK : Bunu söylemekten sürekli kaçınırım ama bu şirketin başına birçok büyük şirketin başına gelebilecek en büyük felaketlerden birisi gelmiştir. 40 saat gibi kısa bir sürede ana iletim hattı DSİ'nin iş makinesi tarafından bilinçsiz yapılan bir kazı çalışması sonucunda kopartılmış olmasına rağmen derenin altındaki boru tamir edilmiş ve tekrar sisteme kazandırılmıştır.

İşte biz bu kötü senaryoların yaşanmaması için işi en başta sıkı tutuyoruz. Tuğla bacalı evlerde, menfez olmayan evlerde kesinlikle gaz açmıyoruz. Menfezi olmadığını tespit ettiğimiz dairelere uyarı yazıları yazıyoruz. Düzelme olmazsa gazı kesiyoruz. Sonuçta vatandaşlarımızın canı bizim için en ulvi değerdedir. Biz yeni dönemde yaptığımız çalışmaların hemen hemen tamamında güvenliği ön planda tutmaya çalışıyoruz.

ÖZTÜRK :  Samgaz"ın yeni projeleri var mı ? Samgaz üzerinden belki yeni bir sistem yeni bir teknoloji yada ileriye dönük söylenebilecek neler var ?

ALBAYRAK : Şu an yapabileceğimiz ve teknolojinin ulaştığı son noktayı yapıyoruz zaten. Yapılabilecek en iyi şey demiyorum. Yaptığımız gelinebilecek noktanın en iyisidir. Bunları kesinlikle reklam amaçlı söylemiyorum. Yürütmekte olduğumuz çalışmalarla geldiğimiz konumu hak ettiğimizi düşünüyorum.

ÖZTÜRK : Çok merak edilen konulardan birisi de mobil santral ile ilgili gelinen son nokta… Süreç nedir ?

ALBAYRAK : Biz santrale sadece gaz satacağız. Bağlı olduğumuz holdingin farklı bir işletmesinin enerji üretim noktasında konuşlandırdığı bir tesistir. Samgaz için de beklediğimiz ve arzu ettiğimiz bir müşteri profilidir. Çevreye duyarlılığı konusunda bilinen en iyi santrallerden birisidir.

ÖZTÜRK : Peki Samgaz"ın abone hızı nedir ?

ALBAYRAK : Şükürler olsun hep beklediğimiz düzeyde olmuştur. İlk yıl 6 bin olacak dedik, başardık. Daha sonra 35 bin hedefimiz vardı onu tutturduk. Bu seneki hedefimiz 85 bin idi ve bu hedefi de tutturduk. Önümüzdeki sene için yaklaşık 170 kilometre civarında bir ön hazırlığımız oluştu. Bu ön hazırlıktaki çalışmalarımızı belediyelerin incelemesine sunduk. İncelemeler tamamlandıktan sonra gerekli düzenlemeleri tamamlama arifesindeyiz. Nisan'da başlayıp Ekim ayı gibi de tamamlayacağımız bir yatırım sürecine gireceğiz. Bunun sonucundaki toplam hedefimiz ise 100 bin oluyor. 

ÖZTÜRK :  Bir açıklamanızda, insanların doğalgazdan zehirlenmediğini, bu konuda bir bilgi kirliliği yaşandığını ifade etmiştiniz. Ankara"da geçtiğimiz yıllarda meydana gelen ve üniversiteli öğrencilerin yaşamlarının son bulmasıyla gelişen bir olay vardı. Burada doğalgaz nedeniyle bir ölüm yaşandığı ifade edildi. Bu konuda sizin söylemek istediğiniz ve de herkesin bilmesi gerektiğini düşündüğünüz bir dip not var mı?

ALBAYRAK : Zehirlenme olayı doğalgazdan kaynaklanan bir sorun değildir. Zehirlenme kelimesinin tam anlamının doğalgaz olmadığının bilinmesi gerekiyor. Bu noktada kullanılacak terim oksijen yetersizliğine kifayet eden boğulmadır.

En doğru kelime ile ifade etmek gerekirse doğalgaz zehirlemez, neticesi ölümdür ama boğarak öldürür. Doğalgaz zehirlenmesi yerine doğalgaz boğulması demek en doğru seçimdir. Orada ve benzer olaylarda yaşanan da budur. Bununla ilgili maalesef bir bilgi kirliliği söz konusu. Bu tarz ölümleri azaltmak için de zaten bizler elimizden geldiği ölçüde azami olarak bilgilendirme çalışmalarını yapıyoruz. Bizden abonelik almak hiç de kolay değil. Kimi zaman insanlar, “Paramızla bizi uğraştırıyorsunuz” diyor ama sonucunda gelip bize teşekkür ediyorlar. Bizim için insan hayatı temeldir. En ufak bir ayrıntıya bile dikkat ediyoruz. Bir bacanın ölçüsünden, oksitlenme ihtimaline kadar her ayrıntıyı dikkate alıyoruz ki insanların zarar görmemesi ve gönül rahatlığıyla hem onların hem de bizlerin hayatımıza devam etmesi için.

ÖZTÜRK : Terme"de kurulacak olan bir doğalgaz çevrim santrali var. Bununla ilgili çevrecilerin bir takım iddiaları da söz konusu. Doğalgazın çevreyi ciddi anlamda kirleten bir yakıt olduğunu söylüyorlar. Sizce doğalgazın herhangi bir kirliliğe neden olduğu doğrumudur?

ALBAYRAK : Doğru bir sözü kim söylerse söylesin ben doğruluğunu kabul ederim. Yanlış bir sözün arkasında en yakınım da olsa, o sözün yanlış olduğundan kesinlikle sapmam. Bu sözleri söyleyenler kurdukları cümleleri bilimsel olarak ispat etmek zorundadır.

Şu an yapılan, millet için yürütülen bir çalışmadan milletin yararlanmaması için çaba sarf edilmektedir. Bu santralin söylendiği gibi çevreye zararı olduğunu ispat etsinler. Santraldeki gazla şehirde kullanılan gazın arasında pek bir fark bulunmuyor. Bu tehlikeden korkmak insani bir duygudur ama tedbirler alındıktan sonra korkmanın hiçbir anlamı yoktur. Eğer zarar bilimsel anlamda tespit edilir ve ispatlanırsa ben de çevrecilerle birlikte sokağa çıkarak tepkimi dile getiri, eylemlerine destek veririm.

ÖZTÜRK : Doğalgazın alternatif olmadığı söyleniyor… Oysa ki Türkiye"de ciddi bir bor madeni yatağı söz konusu. Siz bir enerji yatırımcısının temsilcisi olarak bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ?

ALBAYRAK : Bu çok basit bir konudur. Bizde var olan madenin çok azı ihtiyaçtır. Hiçbir dünya ülkesinin aşırı derecede bor ihtiyacı yok. Üretsek bile satılmadıktan sonra hiçbir anlamı kalmıyor. Ülke olarak bu maden işlenmiyor zarar ediliyor diye sesler yükseliyor. Ülkemizin tek ihtiyacı bu kararları veren yetkililere saygı duyulmasını öğrenmektir.

ÖZTÜRK :  Yaptığınız çalışmalardan sonra sokağa çıktığınızda, insanların aldıkları hizmetten dolayı mutlu olduğunu görebiliyor musunuz ?

ALBAYRAK : Şahsen ben hissediyorum. Bugüne kadar doğalgazda herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Teknik olarak standardı yakaladık ve uyguluyoruz. Yapılan bu işte herkesin bizim gibi sıkı ve ciddi şekilde yapmasını isterdik. Biz Samsun adına güzel şeyler yaptığımızın farkındayız. “Samsun adına neler yapabilirizi” düşünmek için çok sabahladık. Bugün bu çalışmaların karşılığını almaya başladığımızı düşünüyorum.

Bizim emek verdiğimiz eserlerimiz var ve bunları basılı hale getiriyoruz. Hiçbir telif hakkı yoktur bunların ve insanlara yeter ki kullanın diyoruz. Yaptığımız eserlerin bir örneği daha yoktur. Kendi öznel çalışmalarımızla ortaya çıkan kitaplar ürettik. Doğalgazla ilgili aklınıza neler geliyorsa hepsini kitaplarımızda topladık. Kendi personellerimize Samgaz dendiğinde akıllarına neler geldiğini sorduk ve bunları aynen kitapta yayınladık.

ÖZTÜRK:  Peki siz personelinize sormuşsunuz, Samgaz nedir diye… Peki sizin için Samgaz nedir?

ALBAYRAK:  Samgaz benim hayatım…

Samgaz Genel Müdürü Murat Albayrak, Yazı İşleri Müdürümüz Miraç Öztürk"e olası bir kötü senaryoda aldıkları önlemleri, yapılacak olan çalışmaları yerinde anlattı…

Samgaz olarak hizmet içi çalışmalara ağırlık verdiklerini ve bunları kitaplaştırarak sektördeki herkesin hizmetine açtıklarını ifade eden Albayrak, örnek kitapları gösterdi…

Albayrak, “Benim orkestram” dediği ekibi ile defalarca, “Samsun için ne yapabiliriz?” belirterek sabahladıklarını anlatırken, “Samsun, Samgaz ile iyi bir ekip olma anlayışını kazandı” dedi.  ,

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR