Samsun bu sloganla tek yürek oldu: Kudüs Sahipsiz Değildir

Samsun bu sloganla tek yürek oldu: Kudüs Sahipsiz Değildir
Samsun'da, ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs açıklaması sonrası başlayan protesto gösterileri dün de devam etti. Cuma namazı sonrası il merkezi ve ilçelerde binlerce yurttaş, "Kudüs Sahipsiz Değildir" sloganları meydanları inletti.

İl merkezinde Büyük Cami’de kılınan Cuma namazının ardından toplanan kalabalık İsrail ve ABD aleyhine slogan atarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Meydanda okunan basın açıklaması ve sloganlarla İsrail ve ABD’ye lanet okundu.

Eyleme, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Adnan Varol, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, İlkadım eski Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

TAŞÇI: "KARARI TANIMIYORUZ"

Atakum'da AK Parti Atakum İlçe Başkanlığı tarafından Cuma Namazı çıkışında bir basın açıklaması düzenlenerek hem ABD’ye hem de İsrail’e tepki gösterildi. Atakum Zirve Camiinde, Cuma namazı çıkışında gerçekleştirilen tepki açıklamasına Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, AK Parti Atakum İlçe Başkanı Haluk Köksoy ile birlikte STK yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

“KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR”
İsrail işgalindeki Kudüs’ün, İsrail’in başkenti olarak kabul edilmesinin mümkün olamayacağını söyleyen Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı: “Kudüs, Müslümanların önemli noktalarından olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi, İslam aleminin kırmızı çizgisi olarak görülen bir yerdir. Yıllardır Filistin’de Müslümanlara zulmeden işgalci İsrail ve bu lobinin destekçisi olan ABD’nin Kudüs ile ilgili açıklamaları bizim için yok hükmündedir. Evet bu kararı kınıyoruz. Ancak kınamanın da ötesine geçmeli ve İslam alemini yok saymak isteyen bu Yahudi lobisine karşı yaptırımlar da uygulamalıyız. ABD ve İsrail ürünlerini tüketmeyerek ekonomik olarak bir adım atmalıyız. Bizi yok sayanı, bizler de yok sayarız. Bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alacağı her kararın, atacağı her adımın arkasındayız."

CANİK'TEN ABD'YE VE SİYONİST İSRAİL’E SERT TEPKİ

Gaziosmanpaşa Cami'nde kılınan Cuma namazının ardından Canik Belediye Başkanı Osman Genç ve AK Parti İlçe Başkanı Ercan Eler, basın açıklaması düzenledi. Başkan Genç ile birlikte AK Parti İlçe Başkanı Ercan Eler, Başkan Yardımcısı Alican Usta, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülay Korucu, AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Serkan Asma ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de yer aldığı eylemde vatandaşlar, "Kudüs İslamdır, islam kalacak", "Kudüs'e özgürlük" gibi slogan ve dövizlerle ABD ve İsrail'e tepki gösterdi. Küdüs'ün üç semavi dinin kutsal yeri olduğuna dikkat çekilirken, ABD'nin yanlış ve hukuksuz kararından dönmesi istendi. 

‘KUDÜS ÖZGÜR OLMALIDIR’
Kudüs asla siyonistlerin başkenti olamayacağını belirten Başkan Genç, “Bu karar evrensel hukuka da, dini hukuka da aykırıdır. Kudüs kıyamete kadar insanlığın başkentidir. İki ay önce STK’larla Kudüs’ü ziyaret ettim. Orada bütün STK temsilcileriyle, şehir yöneticileriyle, Hristiyanlarla, siyonist olmayan Yahudilerle biraraya geldik. Oradakiler, ‘Sizin dedeleriniz bütün dinleri özgürce huzur içinde yaşattı. Gelin, emanetinizi alın’ diyor. Onun için sorumluluğumuz büyük. Sorumluluklarımızı hatırlamamız lazım. Dünyadaki zulmün bitmesini istiyorsak Kudüs özgür olmalıdır. Bu millet ve insanlık Kudüs’ün İsrail’in başkenti olmasını asla kabul etmeyecektir” diye konuştu.

TEKKEKÖY DE ABD VE İSRAİL'İ LANETLEDİ 
Tekkeköy Şeyh Yusuf Zeynüddin Camisi önünde Cuma namazı sonrası toplanan çok sayıda vatandaş Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar’ın tüm ilçe halkı adına kınama basın bildirisi okumasının ardından tekbir getirerek, Amerika ve İsrail aleyhine slogan attı. Kudüs'ün bir toprak meselesi değil iman meselesi olduğunu belirten Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar: ''Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Türkiye'de de hükümetimizi, tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve hangi görüşten olursa olsun diğer tüm vatandaşlarımızı Filistin'e desteğe ve ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’yı Kudüs'ü muhafazaya çağırıyoruz."

TERME'DEN DEKLARASYON
Terme Belediyesi Meclisi Aralık Ayı toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını kınayan bildiri okundu. Toplantının açılış konuşmasını yapan ve Kudüs’ün, üç semavi din içinde hakkaniyet temelli özgürlük ve barışı arayan Ortadoğu’nun yüreği olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Şenol Kul: "Bütün dünya Müslümanları gibi Terme Belediyesi ve meclis üyeleri olarak ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına yönelik kararını şiddetle kınıyoruz. Bu kararın şiddetle karşısında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Kudüs, Müslümanların ilk kıblesidir" dedi

19 MAYIS KUDÜS İÇİN AYAKTA

19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu: "ABD Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizde sorunları derinleştirmiştir. Bu bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir."

AYVACIK  AYAKTA
Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur, ilçenin Orhangazi Mahallesi Merkez Cami'de Cuma namazı kılındıktan sonra basın açıklaması düzenledi. Başkan Belur: "Türkiye’nin, İnsanlığın silüeti olan Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği “dünya 5’ten büyüktür” itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam’ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.