SAMSUN BİR MARKA ŞEHİR OLMALIDIR

SAMSUN BİR MARKA ŞEHİR OLMALIDIR
25. Dönem AK PARTİ Samsun Milletvekili Aday Adayı Doç. Dr. Bekir Şişman Kavak Dernekler Federasyonu (KADEF) Başkanı Op. Dr. Yılmaz Karagöz ve yönetim kurulunu ziyaretinde;

 "Samsun 'Marka Şehirler' projesinde yer alan on beş kent arasına alınmadı. Ancak Samsun bu açığı kendinde barındırdığı değerleri öne çıkararak kapatabilecek potansiyele sahiptir. Samsun'un bugün marka şehir olabilmesi için barındırdığı tarihi mirası, yöresel yemekleri, zanaat ürünleri ve zirve şahsiyetleri iyi değerlendirilmelidir." dedi.

Doç. Dr. Bekir Şişman konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye'nin 2023 hedeflerinden biri olan 'Marka Şehirler' oluşturma projesi, öncelikle kültürel ve doğal değerleri öne çıkararak kent imgeleri ve markaları oluşturmak suretiyle kentlerin turizm açısından cazip merkezler haline getirilmesini ve bu kentlerin bir nevi kültür ekonomisiyle kalkınmalarını amaçlamaktadır. Kültür ekonomisinin temeli ise, yerel kültürel belleğin oluşturulmasına dayanmaktadır.

Samsun bugün marka şehir olabilmesi için tarihi mirasını, yöresel yemeklerini, zanaat ürünlerini ve zirve şahsiyetlerini iyi değerlendirmelidir.  Samsun, bağımsızlığa giden yolda en önemli şehirdir. Samsun denilince milli mücadelede atılan ilk adım akla gelir; Samsun için ilk adım bir imajdır. Samsun denildiğinde, ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu Atatürk'ün Samsun'a çıkış tarihi olan 19 Mayıs 1919 tarihini ve milli mücadelede ilk adımı hatırlar. Hatta sayın başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu 28 Eylül 2014 tarihinde OMÜ'nün açılış törenindeki konuşmasında Samsun'u meşale şehir, bağımsızlık ateşinin ilk tutuştuğu şehir olarak tanımlamıştır. Söz konusu durum tarihi bir miras/sorumluluk olarak bu şehrin omuzlarına yüklenmiştir.

Samsun'un markalaşmasında yöresel yemekleri olarak Keşkek, Tirit, Samsun Pidesi (bunun içerisinde Bafra ve Terme pideleri de sayılabilir), Samsun Simidi ve Bafra Nokulu; zanaat ürünleri olarak Vezirköprü Semaveri, Çarşamba Ayakkabısı, Çarşamba Kasketi; zirve şahsiyetler olarak Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil, Yaşar Doğu, Orhan Gencebay ve Yıldıray Çınar ön plana çıkarılarak daha fazla işlenmeli ve değerlendirilmelidir.   

Elbette Samsun'un imgeleri bunlarla sınırlı değildir. Havza Termal Kaplıcaları, Vezirköprü-Şahinkaya Kanyonu, Uluslararası Halk Dansları Festivali, Samsun Sigarası, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsunspor da bu kentin önemli imge ve simgelerindendir. İfade etmek istediğimiz aslında bu değerlerden Samsun, Samsun turizmi,  Samsun ekonomisi ve Samsun halkının ne denli yararlanabilmektedir."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.