Salur'la Pazar Sohbeti

Salur'la Pazar Sohbeti
SORU ; Süleyman bey, siz bir süre önce gazetemizdeki köşe yazılarınızda TOKİ binalarının yalıtımında kullanılan styrofor malzemeler nedeni ile insan hayatına çevreye ve doğaya devlet eli ile zarar verildiği konusunda görüşlerinizi belirtmiş idiniz.

Bildiğiniz gibi Samsun"un en eski yerleşim birimlerinden olan Çiftlik Caddesi üzerindeki binalarda Büyükşehir Belediyesinin öneri ve desteği ile polistren ürünler ile izolasyan işlemlerine başlanmıştır. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?

CEVAP; çiftlik caddesi başta olmak üzere kamu binaları ve yeni inşa edilen Samsun Emniyet Müdürlüğü binasında kullanılan petrol türevi styrofor malzemeler bu binaları adeta bir bomba haline getirmektedir. Çünkü styrofor yanıcı malzemedir. Bünyesinde karbonmonoksit taşır, Yangın anında insanlar alevden değil gazdan zehirlenerek 3 dakika içinde hayatlarını kaybederler.

SORU ; Devletin Standart Kuruluşları bu tehlikenin farkında değillermi neden bu malzemelerin kullanımına izin veriliyor.

cEVAP ; Olayın asıl tehlikeli yanıda bu devlet bu ürünleri üreten Fransız, Alman, ve ABD li uluslararası kartellerin bürokrasiye yaptığı baskı ile standartları bu tür ürünlerin kullanımına zemin hazırlayacak tarzda düzenliyor.

SORU ; Konuyu biraz daha açabilirmisiniz.

CEVAP , sondan başlayalım isterseniz. son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2015 yılı başı itibariyle ülke bazında styrofor malzemelerin kullanıldığı binalarda çıkan yangınlar nedeni ile styrofor ürünler için bir yanmazlık belgesi zorunluluğu getirdi. Ancak yukarıda bahsettiğimiz kartel harekete geçerek uygulamanın 7 ay ertelenmesini sağladı. Nedeni gayet basit ellerinde kalan stokları eritmek için böyle bir erteleme söz konusu oldu. Çünkü bu tür ürünlerin yanmaması söz konusu değıildir. Erteleme gerekçesi ise tam bir rezalet. Yangın testi yapabilecek labaratuarların yetersiz olduğu ileri sürüldü. İnsanlar son kalan stok mallarıda binalarında uygulayacaklar sonrasında ise yangın çıkmaması için dua edecekler.

ikinci örnek ise Binalarda kullanılacak Binalarda Isı Yalıtım standardı olanTS 825 standard1nda 2007 yılına kadar yanıcılık sınıfları 2 kata kadar olan binalarda B1,B2 olarak anılan ZOR YANICI ancakyangın duman ve zehirli gaz içerikli malzemeler kullanılabilmekte idi.Ancak2009 yılında yine standarda kartel baskısı ile müdahale edilerek revize edildi 2 kat yükseklik 7 kata çıkarıldı. Oysa bu malzemelerin yangını önleyici bir yapıya kavuşmamıştı. Yüksek binalarda ise hiç yanmaz veye zor yanıcı sınıfları olan A1 ve A2 sınıfı malzemeler kullanılması zorunlu idi. Standarda müdahale edilerek Hiç YANMAZ VEYE ZOR YANICIifadeleri yumuşatılarak AZ YANAN VEYE ALEV ALMAYAN olarak yumuşatıldı. Çünkü styrofor malzemelerin bu standartlarda malzemeler değildi.

SORU ; styrofor ürünlerin zehirli gazlar içerdiği konusunda bilimsel veriler mevcutmudur.

CEVAP ; Bu tür malzemelerden xPS denilen expande polistren ürünlerin kullanımı bazı AB ülkelerinde ve Türkiyede yasaklanmıştır, kullanılamaz çünkü ozon tabakasına ve iklim değişikliklerine neden olan Pentan gazı ile doldurulur Köpükler HFCC gazı ile doldurulur. Bu ürünlerden daha kaliteli olduğu iddia edilen EPS olarak anılan ürünler ise Halakarbon yani Sera gazı ile doldurulur. Oysa Kyoto Protokolünü imzalayan ülkeler sera gazı salınımını minimize etmek durumundadır. Ölçümlemeler için gözden geçirme toplantıları yapılır uyulmaması halinde ağır cezai yaptırımları vardır. Türkiyenin gözden geçirilme toplantılarıda sürekli ertelenmektedir. <çünkü kirlilik had safhalardadır.

SORU ; Sürekli kartellerden bahsediyorsunuz kimdir bu kartel sahipleri, Sağlığa ve çevreye zararlı olan styrofor ürünlerin yaygınlaştırılmasında ülkemizde hangi kurumlar rol oynar, devlet ile ilişkileri nelerdir?

CEVAP ; Bu firmalar ABD, Fransa, ve Alman üretici firmaları olup Türkiyede de İZODER adı ile strofor Üreticileri Birliği adı ile bir dernek kurmuşlar bu dernek devlet tarafından yalıtım konusunda bilirkişi olarak değerlendirilmekte ve hatta binalarda enerji performanslarını tayin eden bilgisayar programı olan BEP_TR programı devlet tarafından bu kuruma ücretsiz düzenlettirilmiştir, AB 6112 standartlarına örnek teşkil ettiği ileri sürülen ve başında sadece (T)harfi konularak Türk Standardı olarak gündemde olan ancak Alman DIN 4102 ve 4108 standartları ile birebir aynı olan standartlarımız bu kuruluş tarafından revize edilerek styrofor ürünlerin pazar payını artıracak tarzda revize edilerek adeta ülkenin kaderi ile oynanmıştır.Styrofor fabrikalarının ülkemizde her geçen gün sayıları artmakta iken, AB ülkeleri bu tesislerin kapılarına kilit vurmaktadır.

ülkemizdeki styrofor işletmelerinin profiline bakıldığında ise çok sayıda milletvekilleri,bakanlar, ve il başkanlarının adına rastlanır. Dolaysıyla bu kartvizitlerle lobi oluşturularak standartlar her 2 yılda bir tabiri caiz ise kitabına uydurulur.

SORU ; Bu ropörtaj ile amacımızelbette okuyucularımıza bir ürünün reklamını yapmak değildirAncak styrofor ürünler ile binalarını mantolama yaptıracak kişi ve müteahhitlere öneriniz nedir.

CEVAP ;styrofor ürünlerin yalıtım ömrü 6.2 yıl sonra sona erer. En üstün kalitedeki styrofor ürün dansitesi ise 85 olup dünyada bu kalitede mal üreten hiç bir firma bulunmamaktadır. Dolaysıyla 5-6 yıl sonra yalıtım değeri kalmayan ve psikolojik yalıtım haline gelen, binalarda nem ve küf oluşturan, yangınlara davetiye çıkaran, bünyelerinde zehirli gazlar bulunduran, dübelle duvarlara sabitlenerek bina statiğini bozan ve kalitesiz uygulamalar nedeni ile bir kaç yıl sonra fileden atarak döküleceğinden, alternatif tüm dünyada olduğu gib doğal yalıtım ürünlerinin kullanılmasında yarar vardır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.