Salkım güvesinin üremesi önlenerek üzüm bağları kurtarılacak

Salkım güvesinin üremesi önlenerek üzüm bağları kurtarılacak
Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinden, yıllık 3 milyar liralık katma değer sağlayan üzüme büyük zarar veren salkım güvesi ile kimyevi ilaç kullanılmadan mücadele yöntemi geliştirildi.

Yeni yöntemde, salkım güvelerinin çiftleşmesi önleniyor. İzmir'deki, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu uzmanlarının geliştirdiği yönteme göre dişi salkım güvesinin yaydığı ve çiftleşmeyi sağlayan feromon isimli koku, suni olarak üretilip üzüm bağlarına asılıyor. Yayıcıların içlerinden salgıladıkları koku ile bağda yoğun bir koku bulutu oluşturuluyor. Bu bulut içerisinde erkekler, dişileri bulamıyor ve çiftleşme gerçekleşmiyor. Dişiler, döllenmemiş yumurtalarını salkımlara bıraksa bile içinden larva çıkmadığı için salkımlar kurtlanmıyor.

'BAŞARILI SONUÇLAR ALINDI'

Bu tekniğin 50 dekardan büyük alanlarda daha başarılı sonuçlar verdiğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, yöntemin her yıl aynı alanlarda kullanılmasının da başarıyı arttıran faktörler arasında yer aldığını ifade etti. Çevreye ve insan sağlığına duyarlı üretimin yükselen değer olduğuna işaret eden Celep, “Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu’nda çalışan uzmanlarımızın, ilaçlı mücadeleye alternatif, çevre dostu mücadele yöntemleri geliştirmek için uzun yıllar sahada yürüttükleri çalışmalar meyvesini verdi. Saha araştırmaları sonucunda, çiftleşmeyi engelleme tekniğinin ülkemizde salkım güvesine karşı uygulanabilir olduğu, bu yolla bu zararlıya karşı kimyasal ilaçlamaları azaltmanın ve hattâ hiç kimyasal ilaç kullanmamanın mümkün olduğu ortaya çıktı. Söz konusu teknik geliştirildikten sonra üreticilere tanıtıldı ve 2003 yılından itibaren özellikle Manisa’da organik tarım yapan üreticiler, bu tekniği benimseyerek kullanmaya başladılar. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, salkım güvesiyle mücadelede bu yeni tekniği kullanan üreticilere 2013 yılından itibaren tarımsal destek sağlamaya başlamasıyla bu tekniği kullanan üreticilerin sayısı hızla artışa geçti.” diye konuştu.

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM 500 MİLYON DOLAR GELİR SAĞLIYOR

Türkiye’de 4 milyon 175 bin tonluk çekirdekli ve çekirdeksiz taze üzüm üretildiği bilgisini de veren Celep, şunları kaydetti: “Türkiye, yıllık ortalama 280 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ve yaklaşık 230 bin ton ihracatla dünya lideri konumunda. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından, her yıl ortalama 500 milyon dolar gelir elde ediyoruz. Yaş üzüm ve diğer ürünlerle birlikte bu rakam 750 milyon dolara ulaşıyor. Bu ihracatımızın, kalıntı ve pestisit sorunu olmadan devamı çok önemli. Bu çalışmada Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu, Ege İhracatçı Birlikleri ve Sumi-Agro firması ile güç birliği sağlandı. Amaç, bu tekniği daha fazla üreticiye öğretmek ve doğru kullanımını sağlamak. Bunun için bölgedeki önemli noktalarda üretici eğitim toplantıları yaptık.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.