Sahipsiz işçilerin atılması...

Sahipsiz işçilerin atılması haktır !...

 

Dün  Atakum Belediyesi önünde -ekranlarda -işten atılan birkaç Belediye işçisinin eylemi /feryadı vardı ;çoluk/çocuğu , birkaç yakını ,belki de eşleri hep birlikte yeni Başkan Metin Burma"ya karşı canhıraş protesto edişlerini izledik.

 

Haklı haksız yargısından söz  etmeden önce birkaç söz söylemeliyim..

 

Her seçimden  sonra yaşanır ,böyle dramlar..Özellikle Resmi kurumlarda, gelenler  üstten aşağıya ,en yetkilisinden ,en unvansızına kadar yönetsel anlamda “ kadro temizliği ”yapar.

 

Başka kurumlardan yığılmalar /sığınmalar olabilir..İş başına gelen “Kendi adamını” kadroya uysun uymasın, liyakatli olsun olmasın “makama “oturtacaktır.Şekil A" daki KOSGEB gibi...

 

Yerel yönetimlerde iş daha kolay ve keyfidir. Hesap kesim süresi 5 yıldır.(Şimdi 4 oldu.) Seçimden hemen sonra ulufe dağıtımı başlar. Parti fanatikleri  Parti dilinde bunlara  “teşkilatın adamı” denir ; köşe başlarına yerleştirilir.Artık dokunulmazdırlar.İmtiyazlıdırlar... Yönetimler değişir ; onlar değişmezler.Değiştirilemezler...

Sıra “Teşkilatın Ağır ağabeyleri “ne gelir..Onlardan... “Akraba-yı taallukat” tan ... işe yaramazı, cazgırı , -af buyurun- ipsiz sapsızı, yani bir baltaya sap olamamışı aranıp bulunur. Uygun işe (!) yerleştirilir.

Bu arsız ve yüzsüzler ,başkasına yapılan haksızlıkları görmezden gelirler ,ama keser dönüp sap gelince feryadı basarlar.. Hemşehricilik ,ticaret ve dini referanslar “ hamili kart  yakinimdir”  kayırmacılığı ortadan kalkınca , sahne provokatörlerindir.En akla hayale gelmedik oyunlar sahnelenir.

Ummadığınız kişiler bu haksızları savunurlar. Hiç fark etmez , rakip  Partinin en tepe yetkilisi bile olaya müdahil olur.Oyuna katılır.. Köstebek rolü üslenir.Bunlar siyasetin  arsız ve yüzsüz takımıdır ; çapsız adamlardır vesselam!...

Yahu bir düşünün :“ ne özelliğiniz  vardı da size iş verdiler”..”Hangi alanda başarılıydınız.? Hangi tahsilliniz , bilgi ve beceriniz  tercih sebebiniz oldu ? Bir empati yapınız.

Tek hünerleriniz  ve ayrıcalığınız yalakalık ,dalkavukluk ,yandaşlık değil mi?..

Öyleyse ,nasıl geldiyseniz  öyle gideceksiniz !....

Halbuki Belediyelerimizde  çalışanların kaderi bu olmamalı !

Sadece ,Atakum  Belediyesi için değil bu değerlendirmeler ,diğer belediyeler için de geçerli.

Sırf  farklı siyasi görüşten olduğu için atılan, göz hapsine alınan,merdiven altında çalışmaya mahkum edilen mağdurların hikayelerini dinlemişsinizdir.

İşten ayrılması için meşakkatli işlere sürülen, başka kurumlara geçmesi için baskı yapılan  emekçilerin ne halde olduklarını hiç  merak edeniniz  oldu mu?

 

Geçen dönem Çarşamba Belediyesi"nden sokağa terk edilen yüzlerce garibanı kaç kişi hatırlıyor ?

 

Sendikalar...Sivil Toplum Örgütleri...Meslek kuruluşları...Siyasi Partiler...Hasılı Anayasal Kurum ve kuruluşlar ve Kentin en üst Yöneticileri ne kadar ilgilidirler?

Anlı şanlı Medyamız , Yerel basınımız ne yaparlar  ? Haber süresi sadece bir fragmanlık mı?

 

Medyamızda mağdur  emekçilerin “Gülben"in ikizleri kadar bile “ haber değeri yok bilesiniz. Yani ,adam köpeği ısırmamıştır!Yırtınmanız  nafiledir  arkadaşlar!

Sahipsizsiniz!

 

Sendikalar, işten atılan,çıkarılan,haksız işe alınan emekçilerin durumları ile meşgul değillerdir.Bu tür sorunlar ,emekçinin diğer sorunlar yanında hafif kalır.

Mesela : “1 Mayıs” çok önemlidir. Taksimde kutlanmazsa ,olmaz !.Kolay değil aylar öncesinden alacalı pankartların hazırlanması/yazılması...Organizasyon derseniz ; iç/dış bağlantıların kurulması o kadar basit değil.Atılacak nutukların ,sloganların belirlenmesi , törene gelmek için “Mercedes” lerin satın alınması zor iştir.

 

Bakınınız , Samsun Gübre Sanayi (Azot )un özelleştirilmesi üzerinden tam tamına 5,5 yıl geçti. AKP İktidarının ömrü kadar nerdeyse.Geçen süreçte 161 mağdurun sorunlarına ,uğradıkları haksızlıklara bir çözüm getiren oldu mu?Adliye koridorlarında sürünüyorlar.

Neden ? Çünkü :Sahipsizdirler !.. Kimsesizdirler !...Arkasızdırlar !...Yalnızdırlar !..

 

Çünkü , Partileri yok !.Partili amcaları /dayıları , koruyup kollayacak ağababaları yok !.

Sendikaları derseniz ,aidatlar kesildi, şubeleri kapandı...Anlayacağınız gemi kaptansız  dümende kimsecikler yok !.

Belediyedekiler gibi arkalarından “Hadi koçum!...Yürü aslanım !...Dayan yiğidim !” diyeni yok !...

 

Sözümün altını çizin...Çok sürmez.,kapı önlerinde bağırıp çığıranlar yakında  bir başka rızk kapısı bulurlarsa şaşırmayınız.Her an bir yercikte  iş başı yapabilirler.Olmadı “Bankamatik ” sahibi olabilirler..Olmadı...Bir Başkan"ın özel işlerinden sorumlu “sigortalı /dolgun ücretli” bir çalışanı olabilirler .Telefonlarını açık tutmaları yeterli olacaktır.

 

Öte yandan itfaiye hortumunda sırılsıklam ıslanmak...asfaltta yüzü koyun sürüklenip coplanmak...özelleştirildiniz  deyip sokağa atılmak ... “Sahipsiz işçiye” haktır !. Partili olana değil..

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR