Sağlıklı Evliliğin Formülü

Sağlıklı Evliliğin Formülü
Sağlıklı bir evliliğin formülü: Evlilik öncesi psikolojik danışmanlık

ART Tıp Merkezi'nden Uzman Psikolog Arzu Güneş, Evlilik Öncesi Psikolojik Danışmanlık hizmeti hakkında bilgi veriyor...

Evlilik Öncesi Psikolojik Danışmanlık, çiftleri evliliğe hazırlamak üzere gerçekleştirilen psikoterapi türüdür. Farklı sürelerde, farklı içeriklerde yapılan evlilik öncesi danışmanlık uygulamalarının ortak noktası, iki bireyi evli bir çift olma konusunda doğru bilgilendirmek ve gerekli olduğunda bazı bireysel ve çift becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır. ART Tıp Merkezi'nden Uzman Psikolog Arzu Güneş, Evlilik Öncesi Psikolojik Danışmanlık hizmeti hakkında bilgi veriyor!

Evlilik öncesi danışmanlık; çiftlerin ilişkileriyle ilgili hali hazırda yaşadıkları sorunların çözümlenmesinde ve sağlıklı bir evlilik kurmalarında onlara yardımcı olmayı hedeflemektedir. Evliliğe hazırlanan çiftlerin psikolojik danışmanlık veya evlilik öncesi terapi alması batı dünyasında oldukça sık rastlanan bir durumdur. Ülkemizde de her geçen gün bu konuda çalışan profesyoneller artmakta ve bilinçli genç çiftler bu tür hizmetleri almaya daha fazla yönelmektedir. Bu noktada bireylerin birincil sorumluluğu bu hizmeti alacakları kişi ya da kurumların alandaki yetkinlik ve etkinliğini araştırmak olmalıdır.
 
İnşaat Analizi 

İyi bir evlilik öncesi danışmanlığı; partnerinizle aranızda güçlü, sağlıklı bir ilişkinin oluşması ve istikrarlı, tatmin edici bir evliliğin temellerinin atılması için yapılan bir teknik analizdir. Diğer bir deyişle; "siz nasıl birisiniz?", "partneriniz nasıl biri?", "bu iki kişinin uyum ve uyumsuzlukları hangi alanlarda olabilir?", "yaşadıkları ilişkideki sıkıntılar, yaşayacakları evliliğe ait sorunların göstergesi olabilir mi?" gibi soruların araştırıldığı, yanıtların anlamlı şekilde birleştirildiği bir analiz sürecidir. Evlilik öncesi danışmanlığını, bir bina inşaatına başlamadan önce yapılan teknik analize benzetebiliriz. Bu analiz; temel için toprak analizini, malzeme tespitini, kazılan temelde yapılan araştırmaları ve her türlü risk analizini içerecektir. Evlilik öncesi danışmanlıkta da riskler önceden belirlenebilir. Riskleri minimuma indirmek ve sağlam bir ilişki temeli inşa etmek emek isteyen bir süreçtir. Evlilik kurumu aslında her aşamada özen isteyen, üzerinde emek verilmesi gereken bir kurumdur. Hiç çaba harcamadan dengeli, tatmin duyduğumuz bir evlilik sahibi olamayız.
 
İlişkinin gelecekteki risklerinin öngörülmeye çalışıldığı evlilik öncesi danışmanlık süreci hem kendimizi hem de partnerimizi tanımamıza yardımcı olacaktır.
- Şu anda kimiz ve ne istiyoruz?
- Bu istediklerimiz partnerimizin kim olduğu ve istekleri ile örtüşüyor mu yoksa çatışıyor mu?
- Zaman içerisinde değişirsek (ki değişim kaçınılmazdır) bu değişime nasıl uyum sağlarız?
Bu gibi birçok sorunun cevabı da bu süreçte araştırılacaktır. Henüz evliliğe başlamamış bir çiftin evlilik tanımlarını, evlilikten beklentilerini, geleceğe dair planlarını konuşmaları için bir fırsattır "Evlilik Öncesi Danışmanlık".
Kendisine ve partnerine doğru soruları sormak önemlidir:
- 30 yaşına geldiğinde nerede, ne yapıyor olmayı hayal ediyorsun?
- Ne zaman, kaç çocuk istiyor ve onları nasıl yetiştirmeyi planlıyorsun?
- Mesleki ve kişisel hayallerin var mı?
Biz bir ilişkiyi yaşarken hangi malzemeyi ortaya koyuyoruz?
Değerlerimizi, düşünce ve fikirlerimizi, kişisel hatta aile hikayemizi malzeme olarak ortaya koyuyoruz. Karşımızdaki kişi de kendi malzemelerini ortaya koyuyor. Peki ya bir araya gelen bu malzemeler uyum sağlamaz ise? Ya karşılıklı ortaya koyduklarımız; birbirini yok eden, birbirine zarar veren maddelerse? O zaman ne olacak?
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.