SAĞLIĞIN KIYMETİNİ BİLMEK

Peygamberimiz “Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini biliniz” buyurmuştur.

İnsan için kıymeti bilinmesi gerekenler beş hususla sınırlı değildir elbette.

Sahip olduğumuz nimetin hakkını vermek, onu gereği gibi kullanmak, verenin kim olduğunu hatırlamak, nimet üzerinden tefekkürde bulunmak nimetin kıymetinin bilinmesidir.

Bu Peygamberi uyarıyı değerlendirirsek; “Öyle beş şey var ki onlarla mutlaka karşılaşacaksınız. Karşılaştığınızda da, neden bunlarla ilgili önceden tedbir almadım diyeceksiniz. Ben size onları haber veriyorum, bu duruma düşmeden önce  siz ümmetimi uyarıyorum. Pişmanlığınız oluşmadan gereğini yapınız. Zira insan(ümmetim) bu konularda rehavet içerisindedir. Kıymetini bilmeniz gerektiği ile uyardığım hususlar insanların  dünya ve ahiret mutluluğu için gerekli olan hususlardır” sonucuna varırız.

Necm suresinde Hz. Peygamberin kendi hevasından konuşmayacağı, konuştuklarının vahiy unsuru olduğu bildirilmektedir.

Peygamberimiz ümmetini her hangi bir konuda  uyarmışlarsa, mutlaka o hususlar beşer olarak insanların yumuşak karnıdır, zayıf oldukları hususlardır.

Peygamberimizin kıymetini bilmemizle ilgili bizleri uyardığı konularda duyarsızlık yapıyoruz, hassas davranmıyoruz. Allah tarafından verilen nimetleri hoyratça kullanıyoruz.

Sahip olduğumuz nimetlerin elimizden çıkacağını veya eksilip biteceğini hiç hesaba katmıyoruz.

Peygamberimiz “Hastalık gelmeden önce sıhhatin, Yaşlılık gelmeden önce gençliğin, Fakirlik gelmeden önce zenginliğin, Meşguliyet gelmeden önce boş vaktin, Ölüm gelmeden önce dünya hayatının kıymetini biliniz.” buyurmuştur.

Bu uyarı sadece Müslümanlar için değildir, evrensel anlamı ve değeri vardır, tüm insanlık  bu uyarının muhatabıdır.

İnsanların huzur ve mutluluğu bu beş şeyin kıymetinin bilinmesine ve gereğinin yapılmasına bağlıdır.

Bu nimetlerden bir tanesi “Sağlık”tır. “Hastalık gelmeden önce sıhhatın kıymetini bilmek”. Ne kadar büyük bir nimettir. Ama biz hastalandıktan sonra hastalığın ortadan kalkması için çaba sarf ederiz, ağlarız, sızlarız ve  çözüm ararız. Bunun böyle olduğunu bilen Peygamberimiz, hastalığı beklemeden önce, gerekli tahlilileri yaptırarak ön tedbirleri almamızı tavsiye etmektedir.

Hastalığa götürecek ortamlardan uzaklaşmamızı buyuruyor. Bu gün ülkemizde ve  özellikle Avrupa ülkelerinde kısa aralıklı periyotlarla  ülke vatandaşları sağlık kontrollerinden geçirilmektedir. Bu uygulama, tam da Peygamberimizin 1400 kusür yıl önce tavsiye ettiği bir modeldir.

Kıymetini bilmemiz gereken bir çok şey vardır ama her birini yakından ilgilendiren dünyevi ve uhrevi mutluğumuzun kaynağı olabilecek, “sağlığın, boş vaktin, zenginliğin, gençliğin ve dünya yaşamının” kıymetini bilmeli, özelde bu konulara, genelde tüm Peygamberi uyarılara kulak vermeliyiz.

Peygamberimizin uyarısına kulak verip, sağlığımızla ilgili ön tedbirleri alırsak hastanelerde ve ameliyathanelerde beklemek zorunda kalmayız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR