SAĞLIĞI İÇİN GELDİ

SAĞLIĞI İÇİN GELDİ
Sağlığı için Amerika'dan Samsun'a geldi

Büyük Anadolu Hastanesi umut oldu

Büyük Anadolu OBEZİTE VE TİP 2 ŞEKER HASTALIĞINA tedavisinde umut oldu

Büyük Anadolu'nun başarısı dünya standartlarında

Samsun Büyük Anadolu Hastası Metabolik Cerrahi ve Obezite Merkezi hastalar için umut olmaya devam ediyor. Bu anlamda Amerika'da yaşan Yasemeen Fouad isimli hasta obezite tedavisi için Büyük Anadolu Hastanesi'ni tercih etti.

Samsun Büyük Anadolu Hastasi şifa dağıtmaya devam ediyor. Koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerini, tıbbın ulaştığı en üst kalitede sunmak adına insan odaklı kaliteli hizmet sunan Büyük Anadolu Hastanesi hastalar için umut olmaya devam ediyor. Öyleki artık Türkiye'de değil dünyanın dört bir yanından tedavi olmak isteyen hastalar Büyük Anadolu Hastanesi'ni tercih ediyor.

Bu hastalardan biri de Amerika Texas da yaşıyan 40 yaşındaki Yasemeen Fouad. Hastasının arışı kilo şikayeti ile kendilerine başvurduğunu ifade eden Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi ve Metabolik Cerrahi ve Obezite Uzmanı Op. Dr. Kerim Güzel , "Hastamız aşırı kilolu, tam 172 kg. Hastamız obezite operasyonu için Türkiye'yi, Samsun'u tercih etti. Hastanemizde ameliyat olmaya karar verdi. Hasta sadece bu ameliyat için Amerika’dan kalkıp geldi. Daha önce Türkiye de yaşayan bir akrabasını da ameliyat etmiştik. Bu Yaptığımız bu ameliyatın kendi ameliyat olmasına karar vermesinde öncü oldu.

Obezite önemli bir sağlık problemidir. Hem ülkemiz hem de dünya için. Birçok hastalığın altında yatan nedeni obezitedir. Özellikle tip2 diyabet ve kalp damar hastalıkları, börek yetmezlikleri daha bir çok hastalığın  nedenidir.  Ve acil bir şekilde tedavi edilmelidir.  

Obezite ve metabolik cerrahi son yıllarda çok gelişmeler oldu. Artık hastalar daha güvenli bir şekilde ameliyat yapılmaktadır. Kliniğimizde tamamen laporoskopik (kapalı)  olarak bu operasyonları gerçekleştirmekteyiz. Obezite cerrahisindeki gelişmeler tip 2 şeker hastalığının cerrahi tedavisi için umut olmuştur.  Günümüzde birçok merkezde ve kliniğimizde Tip 2 şeker hastalığı içinde ameliyatlar kapalı şekilde güvenle yapılmaktadır. Şeker hastalığındaki başarımız dünya standartlarındadır." dedi. 

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir diyen Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi , Metabolik Cerrahi ve Obezite Uzmanı Op. Dr. Kerim Güzel, obezite hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

 

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturduğunu ifade eden Genel Cerrahi , Metabolik Cerrahi ve Obezite Uzmanı  Op. Dr. Kerim Güzel, "Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır.

Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır.

Anlaşılacağı üzere obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Obeziteye yol açan etkenleri tamamen ve net olarak açıklanamamakla beraber aşırı ve doğru olmayan beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obeziteye yol açan en önemli sebepler olarak kabul edilmektedir. Bu etkenlerin dışında genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik gibi oldukça etken birbiri ile bağlantılı şekilde obezitenin ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Bütün Dünya ülkelerinde özellikle çocukluk çağında ortaya çıkan obezite problemindeki artışın yalnızca genetik yapıdaki değişikliklerle açıklanamayacak denli çok olması sebebi ile, obezitenin meydana gelmesinde çevresel etkenlerin rolünün ön planda olduğu kabul edilmektedir.

* Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları

* Yeterli olmayan fiziksel aktivite

* Yaş

* Cinsiyet

* Eğitim düzeyi

* Sosyo – kültürel etmenler

* Gelir durumu

* Hormonal ve metabolik etmenler

* Genetik etmenler

* Psikolojik sorunlar

* Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama

* Sigara- alkol tüketimi durumu

* Kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar vb.)

* Doğum sayısı ve doğumlar arası süre

Şişmanlığın yani obezite adı verilen tedavi edilmesi gereken şişmanlığın üzerinde durulması gereken, hayati tehlikeye yol açan, kalp damar hastalıklarında çok önemli bir etken olduğu herkes tarafından kabul edilmiş bir tıbbi veridir. Kolesterolün yüksek olması, tansiyon yüksekliğine ve damar tıkanıklığına sebep olmaktadır. Bu durumda kalp krizi geçirme ihtimali daha fazla artar. Kilo kaybını sağlamak ve verilen kiloyu muhafaza etmek, bu hastalıklarda düzelme sağlar. Erişkin tipi şeker hastalığına yol açan en büyük etken, şişmanlık yani obezitedir. Kişi ne denli çok kilolu ise, şeker hastası olma ihtimali de o denli fazla olmaktadır. Yağ oranı fazla kişilerde karaciğerde aşırı yağ artışı kaynaklı olarak yağlanmalar görülür.

Kas ve iskelet sistemi de obezite kaynaklı zarar verici etkilerinden etkilenir. Ağır bir yükü taşımak durumunda olan kas ve kemiklerde dizde ve kalçada kireçlenme, varisler, kas zayıflığı ve fıtık meydana gelebilir. Yağlar, kanın kalbe dönmesini güçleştirir. Obezite problemi olan hastaların, zamanın büyük bir kısmında nefes alırken güçlük çektikleri görülür. Bunun sebebi ise, solunum için obezite hastalığı oldukça zor taşınan bir yüktür. Kandaki karbondioksit oranı artar. Solunum yapmak oldukça güç bir hal alır. Uyku hali ortaya çıkabilir.

Özellikle gençlerde ortaya çıkan obezite sorunu, psikolojik açıdan da problemlere yol açar. Obezite problemine sahip olan kadın hastalarda doğum yapmak riskli ve zor bir süreç olmasının yanında, kişiye ve bebeğe de zarar verebilir. Hatta kısırlığa dahi sebep olabilir. Adet düzensizlikleri sık karşılaşılan bir sorundur. Safra kesesinde taş olma riski artar. Yara ve deri hastalıkları artar. Ayakta mantar görülebilir. Bütün bunların yanında obezite kişinin hayat kalitesini düşüren bir durumdur. Hastanın hayatını zorlaştırır, çabuk hareket etmesini engeller. Yaşam süresinin kısalmasına sebep olan bir sorundur. Muhakkak tedavi edilmelidir." diyerek sözlerine son verdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.