Saffet Çalışkan cevaplıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Saffet çalışkan siz Denge Gazetesi okuyucuları için yeni yasa hakkında merak ettiğiniz ve öğrenmek istediğiniz sorularınızı cevaplıyor.

Emekli aylıklarının hesaplanmasında gelişme hızı niçin dikkate alınmamaktadır?
Reformun ana parametrelerinden biri olan ve prime esas kazançların güncellenmesinde kullanılan güncelleme katsayısı, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda sabit fiyatlarla gayri safi yurt içi hasıla gelişme hızının (GH) yüzde 30"u dikkate alınmak suretiyle yeniden belirlenmiştir. Buna göre, güncelleme katsayısı TÜFE + %30 GH+1 formülünden oluşmaktadır.
       Güncelleme katsayısı belirlenirken, emeğin GH içindeki payının ortalaması olan yüzde 26,3 oranının üzerinde refah payı da dikkate alındığından, aylıklarda herhangi bir kayıp meydana gelmeyecektir.

Emekli aylıkları yükseltilirken emekli, dul ve yetimlere refah payı verilmeyek mi?
Kamuoyunda refah payı olarak bilinen gelişme hızı aylık hesaplaması esnasında dikkate alınmakta, bu şekilde bağlanan aylıkların arttırılmasında ise TÜFE oranları ya da ilgili kanunlarla belirlenen yüzdesel oranlar esas alınmaktadır. Yapılan düzenleme ile, mevcut uygulama korunduğundan, refah payının aylıklara yansıtılmadığından bahsedilemez.

Malul kız çocuklarının aylıkları evlenmeleri halinde kesilecek mi?
Gerek malul kız, gerekse erkek malul çocukların aylıkları evlenmeleri halinde kesilmeyecek, ancak çalışmaları, kendi çalışmalarından dolayı gelir/aylık almaları veya maluliyet hallerini yitirmeleri durumunda aylıkları kesilecektir.

Yurt dışında geçen hizmetlerin borçlanılmasında borç tutarı ne zamana kadar ödenmesi gerekmektedir?
İşlemin geçerli olabilmesi için bedelin ödenmesi gerekmektedir. Borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde Kurum hesabına ödenmesi zorunludur. Üç aylık sürenin başlama tarihi, tebliğ mektubunun ilgiliye posta yoluyla teslim edildiği tarihte başlar. Tahakkuk ettiren prim borcunun tamamını, tebliğ tarihinden itibaren üç ay içerisinde ödeyemeyenlerin, borçlanma başvuruları geçersiz sayılır.

3201 sayılı kanuna göre borçlanarak aylık bağlanan kişiler sağlık yardımlarından yararlanacaklar mı?
Yurtdışı sürelerini borçlanarak aylık bağlanan kişilerden sosyal güvenlik sözleşmeleri hükümleri saklı kalmak şartıyla Türkiye"de ikamet etmeyenler genel sağlık sigortalısı ve genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılmazlar.

Borçlanma bedelinin ödenememesi halinde, tekrar talepte bulunulabilir mi?
Bir aya içinde ödenmeyen borçlanmalar için yeni başvuru şartı aranacak ve primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmayacaktır.

Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi ne olacaktır?
Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülecektir.

2925 sayılı Kanuna tabi tarım tarım işçilerinin sigortalılıklarının sona ermesi durumunda yeniden 2925 sayılı Kanun kapsamına girebilecekler midir?
2925 sayılı Kanunun sigortalılıkla ilgili hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır. 1/10/2008 tarihinden sonra 2925 sayılı Kanun kapsamında yeni sigortalı tescili yapılmayacaktır. 1/10/2008 tarihi itibariyle 2925 sayılı Kanuna tabi olanların sigortalılıkları sona erinceye kadar, 2925 sayılı Kanunla ilgileri devam ettirilecektir. 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olanlar kanunun yürürlük tarihinden sonra da prim ödeme gün sayıları açısından eski kanun hükümlerine tabi olacaktır. Mevcut tarım sigortaları da genel sağlık sigortası kapsamına alınacak, dolayısıyla 1/10/2008 tarihinden sonra tüm tarım sigortaları için ödenecek prim oranı yüzde 32,5"dir.

İşyerinin intikal etmesi veya başka bir kişiye devredilmesi halinde işyeri bildirgesi ne zaman kuruma verilecektir?
İşyerinin devredilmesi veya intikal etmesi halinde, intikal veya devir tarihinden itibaren 10 gün içinde Kuruma bildirilmelidir. İşyerinin miras yoluyla intikali halinde ise, mirasçıları, ölüm tarihinden itibaren en geç üç ay içinde Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR