Şafak Ayini

Her 25 Nisan tarihinde Avustralya ve Yeni Zellanda'dan binlerce genç Çanakkale'ye gelerek şafak ayinine katılırlar.  Anzak (Anzac) sözcüğü, Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin baş harflerinden meydana getirilmiş bir kısaltmadır.

Birinci Dünya Savaşı başlarında bu iki ülkeye ait birliklerin katılmasıyla kurulan kolordu, bu kısaltılmış isimle tarihteki yerini almış; önce Çanakkale'de, daha sonra da Ortadoğu ve Avrupa savaş alanlarında müttefikleri hesabına savaşmıştır.

İngilizler Çanakkale için sömürgeleri altında olan Müslüman ülkelerden asker toplarken yaptıkları propaganda , “Sizin halifenizi Almanlar kaçırdı. Biz, sizin halifenizi kurtarmak için Almanlarla savaşıyoruz.” Şeklinde idi. Bu yalana kanmayan Müslümanları, ailelerini öldürmekle tehdit ederek zorla cepheye sürerken, gelmek istemeyenleri ise öldürdüler. İngiliz'in oyununa gelen Müslüman askerler Çanakkale'de, bir başka Müslümanla savaştıklarından habersizdiler.

İngilizler 1.Dünya Savaşına katılması için Avustralya ve Yeni Zellanda kolonilerinden  en az 20 bin asker talebinde bulunmuş  , gönüllüler bu sayıya ulaşamadığından  İngilizler  devreye girerek  Avustralya'da halkın toplu olarak kutlamak üzeri olduğu bir yılbaşı etkinliği sabote edilerek panik ve kaos havası oluşturulmuştur. Bu olaydan sonra binlerce gönüllü savaşmak için kabul merkezlerinde kuyruk oluşturmuştur. Olay:

 ''1915 Yılının ilk günlerinde Avustralya'nın Broken Hill kasabasında kanlı bir terör saldırısı gerçekleştirilir. Ertesi günün gazeteleri iki Türk'ün bir piknik trenine baskın yapıp masum sivilleri öldürdüğünü haberleri ile duyurulur.  Bu olay Avrupa cephesi için gönüllü asker toplamakta zorlanan hükümetin işini kolaylaştırır ve binlerce Avustralyalı genç 1. Dünya Savaşına katılmak ve bilhassa Çanakkale'de Türklere karşı savaşmak için gönüllü olur. Çanakkale savaşına katılan Anzak askerleri arasında Türklerden intikam almak isteyen çoktu. Halbuki Broken Hill olayının Türklerle hiçbir ilgisinin olmadığı zamanla kesinlik kazandı. Ne var ki zanlıların olay günü öldürülmesi ve tüm delillerin yok edilmesi işin iç yüzünün meydana çıkmasını engelledi….''

O dönem Avustralyada çıkan bir gazetelerin manşetleri ,Türkler Avusturalya'ya saldırdı; Broken Hill'de Yılbaşı Katliamı ; Türkler Piknik Trenine Saldırdı ; Çok Sayıda İnsan Öldü.

Avustralyalı bir muhabir 1915 yılında  Anzak askerleri ile Mısır'dan Limmi adasına gelir. Gemiden inerken bir süvari erinin heyecanı dikkatini çeker. Er arkadaşına olanca hırsı ile bağırarak ''Türklerin işini bitireceğiz ! delik deşik edeceğiz onları'' muhabir gence neden savaşa katıldığını sorar, oda intikam için der.

Ülkemizde, Ortadoğu ve Balkanlarda İngilizlerin oynamış olduğu hain oyunlar sonucunda Osmanlı imparatorluğu yıkılmış, günümüze kadar devam eden istikrarsızlık ve çatışmalar bu bölgede devam etmektedir.

Çanakkale savaşlarında kullanılan Anzaklar ülkelerine döndüklerinde savaşta yenilmelerine karşın kahramanlar gibi karşılanmıştırlar.  Avustralyalılar 48 cephede İngilizler ile birlikte savaşırken sadece Çanakkale savaşının onlara bir millet olma bilinci kazandırmıştır. Bunun temel nedeni yenilmez denen İngiliz ordusunun Çanakkale'de yenilişini görmüştürler. Bu yenilgiye rağmen 25 Nisan bu ülkede bayram havasında kutlanır.

Çanakkale savaşlarından sonra Avustralya halkı bir bilince ulaşırken ne acıdır ki o savaşlarda çökmekte olan bir imparatorluk nesline kötülenmektedir. Her Nisan ayında dünyanın diğer ucundan ataları için bu topraklara gelen Avustralya ve Yeni Zellanda'lılara rağmen kendi vatanımızda bu topraklarda ihanet peşinde olan insanlara biz milli bir ruh etrafında toplayamamışız. Bu ruhun oluşmaması , İslam toplumunun bir araya gelmemesi için günümüzde yine bu İngiliz oyunları sürdürülmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR