Rektör, OMÜ’lü Öğrencilerle Buluştu

Rektör, OMÜ’lü Öğrencilerle Buluştu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) mezun-öğrenci buluşmaları kapsamında Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ile Coğrafya Bölümü öğrencileri bir araya geldi.

Lisans eğitimini 1988 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümünde, 1998 yılında ise Yüksek Lisansını Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalında tamamlayan Gümüşhane Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek Coğrafya Bölümü öğrencilerine coğrafya biliminin önemi hakkında tecrübelerini paylaştı. Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek söyleşiye başlarken Ondokuz Mayıs Üniversitesi mensubu olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi. Genç nüfusun önemini vurgulayan Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek “Farsça’da genç demek zengin demektir. Sizler bizlerin zenginliğisiniz. Bir ülke ne kadar genç nüfusa sahipse o kadar zengin bir ülkedir. Her anlamda nitelikli ve donanımlı yetişmeniz bizler ve ülkemiz için çok önemlidir. Sizlerin kendinizi geliştirmeniz ancak çalışmakla gerçekleşir. Çalışmak insani bir özelliktir, erdemdir. Sadece kendiniz için değil, toplum ve insanlığın gelişmesi için çalışmak büyük bir sorumluluktur. Kuşkusuz bütün bilim dalları insanlar ve toplumlar için var. Her birinin ayrı ayrı sorumlulukları ve görevi var. Coğrafya bilimi ise mekân bilimidir. Derslerde anlatılır, yeryüzünde öyle iki nokta yoktur ki birbirinin tıpatıp aynısı olsun. İşte bu noktada Coğrafya, mekân ve insan arasındaki ilişkileri ele alan bir bilim dalıdır.” dedi.

Coğrafya Dersi Nasıl Yurt Sevgisi Kazandırır?
Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek Coğrafya bilmenin önemine değinerek şu sözlerle devam etti: “Lise eğitiminden itibaren Coğrafya dersi verilmektedir. Bu dersin amaçlarından biri yurt sevgisini kazandırmaktır. Biz bu dersi doğru öğrenmiş olsaydık, ülkede terör olayı, haksız kazanç, şiddet, trafik kazaları gibi olumsuzluklar yaşamazdık. Coğrafya yurt sevgisini nasıl kazandırır? sorusunun cevabı ise; Bir yere gitmeyince göremezsiniz görmeyince tanıyamazsınız. Tanıyamazsanız bilemezsiniz. Bilmediğinizi sevemezsiniz. Sevemezseniz koruyamazsınız. Yurt sevgisi kazandırmanın temel yolu öğrencilerimize ilkokul çağından itibaren şehirleri gezdirmek ve mekânların bütün özellikleriyle tanıtmaktır. Çünkü insan tanıdığını seviyor, sevdiğini koruyor. En çok koruduklarınız en çok sevdiklerinizdir. En çok sevdikleriniz de en çok tanıdıklarınızdır. Bu insanın tabiatında var.”

“Zorunlu Arazi Tatbikat Dersi İlk OMÜ’de Verilmiştir”
OMÜ Fen edebiyat Fakültesinin Coğrafya bilimine verdiği önemi ifade eden Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek “Coğrafya biliminin laboratuvarı arazidir. Türkiye’de fakülteler arasında Coğrafya bölümünde ilk arazi tatbikatlarının zorunlu ders olarak müfredatına koyan Ondokuz Mayıs Üniversitesidir. Bu sebeple 1. ve 2. sınıfta öğrendiğiniz teorik bilgileri, gerek doğal ortam özellikleri ile ilgili gerek beşeri ve ekonomik coğrafi özellikleriyle ilgili tespiti bizzat yerinde yapabiliyorsunuz. Bu bakımdan çok şanslısınız.” şeklinde konuştu.

Coğrafya Ülkelerin Güçlerinin En Önemli Belirleyicisidir
Ülkelerinin güçlerinin belirleyicisinin Coğrafya olduğunu belirten Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek “Coğrafya hayatla iç içedir. Resim, müzik, tiyatro, mutfak gibi günlük hayatımızla ilgili birçok şeyin şekillenmesinde rol oynar. Ülkelerin güçleri ve gelecekleri coğrafi özelliklerle ilgilidir. Sadece fiziki ortam bilgisi değil siyasi ortam bilgisi için de coğrafya çok önemlidir. Türkiye’nin küresel güç olma yolunda coğrafi özellikleri en önemli faktörlerden biridir.” dedi. Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek coğrafi bilgisizliğin nelere sebep olabileceğini, yaptığı bir coğrafi alan araştırmasını bilimsel verilerle öğrencilere sundu. Aktif bir heyelan sahasında yer alan binaların ve yanlış yapılan düzenlemelerin sebep olduğu tehlikeleri gözler önüne serdi.  Söyleşi, Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in öğrencilerden gelen soruları cevaplamasıyla devam etti. Söyleşinin ardından Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı “Mezun-öğrenci buluşmaları kapsamında Coğrafya bilimi alanındaki değerli bilgi ve tecrübelerini bizimle paylaşan Gümüşhane Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e teşekkürlerimi sunuyorum. Katılan herkes için çok faydalı bir söyleşi olduğunu düşünüyorum. ”dedi. Söyleşi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı’nın Gümüşhane Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e plaket takdimiyle sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.