Rektör Bilgiç Öğrencilerle Sohbet Etti

Rektör Bilgiç Öğrencilerle Sohbet Etti
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Türkiye’nin çeşitli illerinden Samsun’a gelen lise, lisans ve lisansüstü öğrencileriyle, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen söyleşide bir araya geldi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Türkiye’nin çeşitli illerinden Samsun’a gelen lise, lisans ve lisansüstü öğrencileriyle, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen söyleşide bir araya geldi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen, Anadolu Mektebim tarafından organize edilen, 19 Mayıs İlçesi Nebiyan Doğa ve İzcilik Kamp programı kapsamında OMÜ’yü de ziyaret eden öğrenciler, Rektör Sait Bilgiç’le sohbet ederek soru sorma fırsatı yakaladılar.

"Dünü bilmeden bugünü ve yarını anlayamazsınız"

Söyleşiye özgeçmişi hakkında bilgi vererek başlayan Rektör Bilgiç, çocukluğu ve eğitim hayatı boyunca yaşadığı zorluklara değinerek şunları söyledi "Düne dair şeyleri bilmediğiniz sürece bugünü ve yarını anlayabilmeniz mümkün değil. Bugün gördüğünüz zengin ve makam sahibi insanların, dün çok zor hayat şartları içinden geçtiklerini görüyoruz. Bugün düne göre çok farklı bir dünyada yaşıyoruz. Refah seviyemizin yükselmesi elbette çok güzel ama bu refah seviyesinin herkesin çok çalışarak ve hak ederek ulaştığı bir düzey gerekiyor ki sürdürülebilir olsun. Hedefe sadece kendi kazancımızı değil, ülkenin kalkınması ve güçlenmesini de koymak zorundayız. Koyacağınız bu hedef, toplumun ve ülkenin geleceği olmalı. Tek hedefin kendi kazancı olduğu ve bunun için de her yolun mubah sayıldığı, insanların birbirine çelme taktığı toplumda huzuru ve barışı yakalamak mümkün değil."

"Ortak değerlerimizi ileri taşımak genç nesilleri iyi yetiştirmekle mümkün"

Öğrencilere hayatta en çok neye önem verdiklerini soran Rektör Sait Bilgiç "Milli değerlerimiz olan yazarlarımızdan okumalar yaparak kendinizi geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş idealist gençler olarak hepiniz cevaplarınızda insani değerlerin önemi konusunda birleştiniz. Ancak günlük hayatın olağan akışı içerisinde, insani değerlerin, toplumsal kuralların daha geri plana bırakıldığını görmekten hepimiz şikayetçiyiz. Ortak değerlerimizi ve varlıklarımızı koruma konusunda , kurallara uyma ve birbirimizin hak ve hukukuna saygılı olma konusunda özenli değiliz. Bu da huzursuz ve gergin bir toplumu doğuruyor. Mutlu bir toplum için geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin bunların farkında olması ve bu farkındalığı oluşturacak iyi bir eğitim sistemi oluşturmak zorundayız. Elbette çok çalışmak ve ekonomimizi güçlü kılarak bağımsızlığımızı baskılara açık olmaktan kurtarmamız da gerekiyor." dedi.

"Toplum olarak inandığımız gibi yaşamalıyız"

Toplum olarak iyi bir yere ulaşmak için inandığımız, düşündüğümüz gibi yaşamamız gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Bilgiç "Birinin hakkını yiyerek ileriye gitmek, hedefe ulaşmak için gayrimeşru yollarla ve her yol mubah anlayışıyla hareket etmek hiçbir şekilde kabul görmemeli. Birbirinden çok farklı milyonlarca insanın bir arada güven içinde ve özgür olarak yaşamasını mümkün kılan bir çatı ihtiyacı devlet diye bir yapıyı ortaya çıkarmıştır. Bugüne kadar da devletin yerine geçecek bir teşekkül bulunabilmiş değildir. Bu nedenle ihtiyaç olan devletimizin güçlü olmasının hem bizlerin konulan kurallara uymasına hem çok çalışmamıza bağlı olduğunu hatırdan çıkarmamalıyız. Siz gençlerimizin her yönden iyi yetişebilmesi, geleceğimizin daha aydınlık olmasının garantisi olacaktır." diye konuştu.

“OMÜ Türkiye’nin raylı sisteme sahip ilk üniversitesi olacak”

OMÜ’nün 56 bin öğrencisi, 2300 akademik personeliyle Türkiye’nin güçlü üniversitelerinden biri olduğuna dikkat çeken Rektör Bilgiç “Üniversitemiz başarı sıralamasında dünya genelinde ilk bine girmiş 43 yıllık köklü bir üniversitedir. Barınma ve ulaşım olanaklarımız oldukça iyi düzeydedir. Yakın bir zamanda da kampüs içerisinde raylı sistemle bütün birimlerine ulaşılabilen, Türkiye’deki ilk üniversite olacağız. OMÜ, hem sizin hem de yakınlarınızın rahatlıkla tercih edebileceği bir üniversitedir.” şeklinde konuştu.

Söyleşinin devamında öğrencilerin sorularına da cevap veren Rektör Sait Bilgiç, öğrencilerle birlikte bir de toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yaşam Merkezinde akşam yemeği ikram edilen öğrencilere, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Güngör Kural da eşlik etti. Genele Sekreter Menderes Kabadayı, öğrencilerle birlikte yemek yiyerek öğrencilerle sohbet etti.

Verilen akşam yemeği ikramının ardından OMÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şeyma Büyükkavas Kuran, öğrencilere "yazma" temalı bir konferans verdi.

"Öğrenciler okumaya, öğrenmeye, soru sormaya çok istekli"

Kamp için Türkiye’nin farklı illerinden seçilen en başarılı 90 öğrenciye entelektüel bir bakış açısı kazandırmaya çalıştıklarını kaydeden Doç. Dr. Şeyma Büyükkavas Kuran "Öğrenciler okumaya, öğrenmeye ve soru sormaya çok istekliler. Mehmet Akif, Peyami Safa Necip Fazıl Kısakürek gibi milli edebiyatımızın en önemli yazarlarını okuyorlar ve popüler edebiyattan ziyade nitelikli edebiyatı tanıyorlar." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Şeyda Büyükkavas Kuran'ın konferansıyla öğrencilerin OMÜ ziyareti sona erdi.

Onur Özsoy

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.