REHABİLİTASYON NEDİR?

REHABİLİTASYON NEDİR?
Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinden Uzm. Dr. Birsel Korkmaz(İşeri) “rehabilitasyon” hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Birsel Korkmaz...

“Kişinin; hastalık, kaza, mahkumiyet, savaş gibi nedenlerle oluşmuş, her türlü ruhi ve fiziksel yaralanmadan sonra karşılaştığı güçlükleri yenmesine yardım ederek, kendi kendine yetecek duruma getirilmesidir. Rehabilitasyonun amacı; fiziksel yetersizliğin imkanlar elveriyorsa tamamen ortadan kaldırılması, bu mümkün değilse etkilerinin azaltılması, fiziksel yetersizliğin izin verdiği ölçüde çalışmaya ve aktif yaşama teşvik edilmesidir.”dedi.

Rehabilitasyonun ekip işi olduğunu vurgulayan Dr. Korkmaz “Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı başta olmak üzere nörolog, psikiyatrist, ortopedist gibi tıp uzmanları ve fizyoterapist, konuşma terapisti, iş-uğraş terapisti, psikolog gibi sağlık çalışanlarından oluşur.”şeklinde ifade etti.

Uzm. Dr. Birsel Korkmaz “Ortopedik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, ameliyat öncesi rehabilitasyon fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinin başlıca uğraş alanıdır. Ortopedik rehabilitasyon; Kırık, çıkık, bağ ve ligaman yaralanmaları, meniskus ve bağ yırtıkları, diz ve kalça protez cerrahisi yada alçı gibi uygulamalar sonrası yapılır. Bu işlemlerin tamamında eklem hareketlerinde kısıtlılık ve kas zayıflığı kaçınılmazdır. Ağrınız geçse de, kırığınız iyileşse de eklem hareketleriniz normale dönmeyebilir.Ortopedik rehabilitasyonda amaç hastaya normal aktivite düzeyinin en kısa zamanda kazandırılmasıdır.Doku iyileşmesinin tamamlanması,eski haline en yakın iyileşmenin sağlanması  iyi bir rehabilitasyon süreci ile mümkündür.”açıklamasında bulundu.

Nörolojik rehabilitasyon hakkında da  bilgi veren Uzm. Dr. Korkmaz “Beyin kanaması ve damar tıkanması nedeniyle oluşan felçler, çocuk felci, menenjit gibi enfeksiyonlar sonrası oluşan felçler, kas hastalıkları, beyin ve omurilik tümör ve travmaları, nöropatiler, parkinson, multiplskleroz, alzheimer gibi sinir sisteminin hasar gördüğü durumlarda uygulanır. Amaç tüm rehabilitasyon programlarında olduğu gibi kişinin ulaşabileceği maksimum kapasiteye ulaşmasını sağlamaktır.”

Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinden Uzm. Dr. Birsel Korkmaz(İşeri) “Ameliyat öncesi rehabilitasyon ortopedik cerrahi gerektiren meniskus ve bağ dokusu bozukluklarında etkilenecek kasların bağların güçlendirilerek ameliyat sonrası iyileşmenin hızlandırılması amaçlanır. Tüm rehabilitasyon programları kişiye özgüdür. Hasta bir bütün olarak ele alınır. Fiziksel, duygusal ve sosyal olarak en iyi seviyeye getirilmeye çalışılır. Hasta ve hastalığın durumuna göre süresi ve sonucu değişkendir.”dedi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.