Prostat kanserli hastalara Japon diyeti

Prostat kanserli hastalara Japon diyeti
Japon diyeti ve Akdeniz diyeti, prostat kanserliler için risk faktörlerini azaltacak iki diyet çeşididir. Yeşil çay, soya, balık ve taze sebze-meyveyi sofranızdan eksik etmeyin, gıdalarınızın çeşitliliğini artırın

Prostat kanseri genel hatlarıyla birbirini ardışık olarak izleyen dört ana hastalık evresinden oluşur. Bunlar; organa sınırlı hastalık, lokal ileri evre hastalık, metastatik ileri evre hastalık ve antiandrojen hormonal tedaviye dirençli hastalık evreleridir. Prostat kanseri tanısı ABD'de tahmini olarak 300 bin erkeğe konulacak ve aynı zamanda 35 bin olgu bu tanıya bağlı olarak yaşamını yitirecektir. Yine bu kanser, yüzde 33 oranı ile en sık görülen tümör olmasının yanında kansere bağlı en sık ikinci ölüm nedenidir.

BATIDA SIK GÖRÜLÜR
Prostat kanseri görülme sıklığı ülkeler arasında değişiklik göstermektedir. Batı ülkelerinde Asya ülkelerine oranla daha sık görülmekte, siyah ırkta daha fazla rastlanmaktadır. Prostat kanserli hastaların yaptığı diyet önemlidir. Eğer kanser tedavisi görüyorsanız veya kanser tedaviniz bittiyse, doğru yemek ve yeterli beslenme çok önemlidir. Kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilerde yan etki olarak sağlıklı hücreleriniz zarar görmüş olabilir. Onun için bunları onarmaya çalışan hücrelere ekstra görev düştüğünden bunlara yardımcı olunmalıdır. Peki ne yapmamız gerekmektedir?
Düzenli egzersiz yapın; yürüyüş en iyisidir. Günde en az yarım saat ile bir saat arası yürüyün.
Kalori alımını sınırlayın. Aşırı kalori kanserin büyümesi için kötü bir faktördür.
Amerikan tarzı yemeklerden (margarin, fast-food, kızarmış patates gibi) kaçının.
Her gün güneşe çıkın ve en az yarım saat güneşlenin.
Ilık bir hava sizin için en iyisidir.
Prostat kanserinde kalp sağlığı da beraberinde kontrol edilmelidir. Onun için prostat tedavisi olurken kalbinizin de yorulabileceğini, kolesterol ve trigliserid seviyelerinizin yükselebileceğini göz önünde bulundurun.

MUTLAKA BALIK YİYİN
Yediğiniz gıdaların çeşitliliği önemlidir. Gıdalarınızın çeşitliliğini artırın. Prostat kanserliler için risk faktörlerini azaltacak iki diyet mevcuttur: Japon diyeti ve Akdeniz diyeti.
Japon diyetinde; yeşil çay, soya, sebze ve balık gibi düşük kalori ve çok düşük yağ içeren besinler yer alır.
Akdeniz diyetinde çeşitli taze meyve ve sebze, sarımsak, soğan, bol domates, siyah üzüm, zeytin ve balık en ön sıradadır. Burada kırmızı et tüketimi düşüktür.
Araştırmalar; aşırı kırmızı et ve yüksek yağlı süt tüketiminin prostat kanserini büyümeye teşvik ettiğini göstermiştir. Trans yağ asitleri, kızarmış ve pişmiş yiyecekler de aynı etkiyi gösterir.
Haftada iki kere balık yiyin, soğuk su balıklarını tercih edin. Balıkları kızartmaktan kaçının.

HER GÜN EN AZ ÜÇ FİNCAN YEŞİL ÇAY RİSKİ YÜZDE 40 ORANINDA AZALTIYOR
Prostat kanserinin büyümesini teşvik eden yüksek kalsiyumlu diyetlerden kaçının.
Günlük B-kompleks ve folik asit ile multi vitamin alın. Yüksek doz çinko tedavilerinden kaçının.
Doğal C vitamini tüketimini artırın. Bunlar; narenciye, çilek, ıspanak, kavun, tatlı biber ve mangodur.
Her gün en az üç fincan yeşil çay tüketin. Yapılan bir çalışmada; günde altı fincan yeşil çay içenlerde PSA'nın düştüğü ve prostat kanseri riskinin yüzde 40 oranında azaldığı gösterilmiştir.
Salamura ve tuzlu gıdalardan korunun. Düzenli olarak kırmızı üzüm yemek, resveretrol almak faydalıdır.
Brokoli, ıspanak gibi koyu yeşil sebze yiyin.
Yine yapılan yeni bir çalışmada; iki bardak domates suyuna karşılık bir brokoli çiğ olarak tüketildiğinde altı haftalık kürden sonra PSA'nın yüzde 50 oranında düştüğü ve tümörün küçüldüğü gösterilmiştir.
Günde iki bardak taze domates suyu veya üç çorba kaşığı domates salçası tüketilmelidir. SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.