Prostat büyümesi böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilir

Prostat büyümesi böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilir
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Gürkan Özkan, "Erkeklerde 40’lı yaşlardan itibaren kendini hissettirmeye başlayan prostat büyümesi, tedavi edilmediği sürece böbrek yetmezliğine kadar varan belirtiler gösterebilir." dedi.

Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi gibi belirtilerle kendini gösteren prostat büyümesi, bazen sinsice ilerleyip hiç belirti vermez. Samsun Büyük Anadolu  Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Gürkan Özkan, prostat büyümesi ve tedavi şekilleri hakkında önemli bilgiler verdi.

İyi huylu prostat büyümesi ile prostat kanseri karıştırılmamalı
Prostat bezi, erkeklerde idrar kesesinin hemen altında bulunan, idrar kanalını çevreleyen ve şekil olarak kestaneye benzeyen bir organdır diyen Samsun Büyük Anadolu  Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Gürkan Özkan, "Erişkin bir erkekte ağırlığı 25-30 gram olan ve semen sıvısının yapımına katkıda bulunan prostat bezi, 40’lı yaşlardan itibaren büyümeye başlar. Normalde bir kestane büyüklüğünde olan prostat bezi bir mandalina hatta portakal büyüklüğüne erişebilir ve bu durum “İyi huylu Prostat Büyümesi” olarak adlandırılır. Yapılan çalışmalarda 60 yaşındaki erkeklerin %50’sinde, 80 yaşındaki erkeklerin ise %90’ında iyi huylu prostat büyümesinin görüldüğü bildirilmektedir. İyi huylu prostat büyümesinin ile prostat kanseri farklı hastalıklardır. BPH prostat kanserine yol açmazken, her iki hastalık bir arada bulunabilmektedir." dedi.

Sık idrara çıkmak hastalığın belirtisi olabilir
Prostat büyümesi, bir süre sonra hastanın idrar yolunu tıkayarak idrar akışını engellemeye başladığını ifade eden Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Gürkan Özkan, " Tıkanıklığın derecesine bağlı olarak hastalarda idrar yapmayla ilgili yakınmalar ortaya çıkmaktadır. Bazen prostat belirti vermeden de büyüyebilir. Ancak sıklıkla hastalarda sık idrara çıkma, ani idrar yapma isteği, idrar kaçırma, idrar yaparken yanma ve sızı hissinin olması, idrar kuvvetinin ve kalınlığının azalması, idrarı başlatmakta güçlük, kesik kesik idrar yapma, idrarın sonunda damlama, idrarı tam boşaltamama hissi veya idrarda kan gibi belirtilerden biri veya birkaçı görülebilmektedir." diye konuştu.

Prostat büyümesi tedavi edilmezse böbreklere zarar verir
Op. Dr. Gürkan Özkan sözlerine şöyle devam etti: "Prostat büyürken kişinin idrar yollarını da olumsuz olarak etkilemektedir. Ani idrar tıkanması, idrar yolu iltihabı, idrar kesesi bozuklukları ve böbrek yetmezliğine kadar varabilen rahatsızlıklar hastalığın bilinen olumsuz etkilerinden bazılarıdır.
İyi huylu prostat büyümesinin görüldüğü kişilerde aynı anda prostat kanseri de olabileceğinden ve prostat kanserinin kendine özgü erken dönem belirtileri olmadığından, hastalıkta doğru tanıya ulaşmak için her iki yönden de incelemeler yapılmalıdır. Hastalığa dair bazı şikâyetler görüldüğünde öncelikle hastanın kanındaki “Prostat Spesifik Antijen” (PSA) değerine bakılmalıdır. Ayrıca parmakla prostat muayenesi, ultrasonografik inceleme ve idrar tahlillerinin yanı sıra “Üroflowmetri” olarak adlandırılan “idrar akım hızı ölçümü” de tanı için kullanılan başlıca yöntemler.

Doğru tedavi seçeneği için uzmana başvurun
İyi huylu prostat büyümesi her zaman tedavi gerektirmeyebilir. Bazen sadece düzenli kontrollerle takibi yapılabilen hastalıkta tedaviye ne zaman başlanması gerektiğine test sonuçlarını değerlendiren hekim karar verecektir. Ayrıca herkes için tek bir doğru tedavi seçeneği yoktur. Kişiye göre tedavi şekli de değişebilmektedir. Günümüzde prostata bağlı tıkanıklıkların tedavisinde son derece etkili ilaç tedavileri vardır. Öte yandan ilaç tedavisinin yeterli olmadığı düşünüldüğünde cerrahi gündeme gelebilir. Ancak cerrahi girişim kararı alınmadan önce uzman hekimlerce hastanın çok iyi değerlendirilmesi ve tüm tedavi yöntemlerinin içinden hastaya en uygun olanının seçilmesi büyük önem taşımaktadır." diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.