"Proje değeri 300 milyar doları geçti"

"Proje değeri 300 milyar doları geçti"
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1972 yılında Libya'da liman projesi ile başlayan yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2014 yılında 22.5 milyar dolarlık proje üstlendiğini bildirdi.

Zeybekci, "Sektörün 2014 yılı sonu itibariyle tüm dünyada üstlenmiş olduğu proje değeri 300 milyar doları geçti." dedi.

Müteahhitlik sektörünün 2014 yılındaki gelişmelerine ilişkin yazılı değerlendirmelerde bulunan Nihat Zeybekci, yurt dışı müteahhitlik sektörünün, gerçekleştirdiği büyüme rakamları ve üstlendiği projelerdeki başarılarıyla dünyada haklı bir itibar kazandığını kaydetti.

42 YIL İÇERİSİNDE 7 BİN 684 PROJE ÜSTLENİLDİ

Yurt dışı müteahhitlik sektörünün 42 yıl içerisinde 104 ülkede toplam değeri 300 milyar doları aşan 7 bin 684 proje üstlendiğini kaydeden Zeybekci, şöyle devam etti: "2014 yılında da bölgemizde yaşanan ciddi siyasi istikrarsızlıklara ve konjonktürel sorunlara rağmen 22,5 milyar dolar değerinde proje üstlenildi. 2014 yılının son döneminde işveren idarelerle firmalarımız arasında imzalanan yeni sözleşmelere dair bilgilerin bakanlığımız veri tabanına girmesiyle birlikte bu rakamın bir miktar daha artması beklenmektedir. 2014 yılında en çok proje üstlenilen ilk 5 ülke Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Cezayir, Katar ve Kazakistan oldu. 2000'li yılların başında ortalama proje bedeli yaklaşık 20 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bu rakam 2013 yılında 80,1 milyon dolar, 2014 yılında ise 88,4 milyon dolara yükseldi. Söz konusu artış, müteahhitlerimizin bugün katma değeri daha yüksek, nitelikli projeler üstlendiğinin en önemli göstergesidir."

Bakan Zeybekci, Türk müteahhitlik firmalarının, dünyanın farklı coğrafyalarında ve iklimlerinde, yüksek teknoloji gerektiren projeleri başarıyla yerine getirmeye devam ettiğini ifade etti. Zeybekci, şunları kaydetti: "Türk yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, ödemeler dengesi içerisinde, sadece inşaat gelirleri kalemi altında değil, lojistik, işçi gelirleri ve mal ihracatı kalemleri altında da ciddi gelir kaynakları yaratmaktadır. Türk yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, ülkemizin yetişmiş insan gücü, teknik birikimi ve teknolojiye adaptasyonu, iş deneyimi ve disiplini, coğrafi konumu, bölge ülkeleri ile siyasi ve kültürel yakınlığı gibi avantajlarının kullanılması ve kamu kuruluşları ile özel sektör arasındaki koordinasyon, işbirliği ve ortak hareket etme bilincinin sağlam bir şekilde yerleştirilmesi sayesinde, dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik dalgalanmalara rağmen, 2006 yılından beri yıllık 20 milyar doların üzerinde bir performans sergilemektedir."

EN ÇOK İŞ YAPILAN ÜLKELER

Türk müteahhitlerinin, bugüne kadar üstlenilen projelerin yüzde 90'ından fazlasının Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Orta Doğu ve Afrika coğrafyalarında yer aldığını dile getiren Zeybekci, ilk 10 ülkenin ise Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Libya, Irak, Kazakistan, Katar, Suudi Arabistan, Cezayir, Azerbaycan ve BAE olarak sıralandığını belirtti.

Bakan Nihat Zeybekci, "Müteahhitlik firmalarımızın en aktif oldukları pazarlar arasında yer alan Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da 2013 yılından bu yana yaşanan siyasi gelişmelerin sonuçları ve ayrıca, 2014 yılının ortasından itibaren en büyük müteahhitlik pazarımız olan Rusya Federasyonu'nun ekonomisinde yaşanan daralma, müteahhitlik firmalarımızın yeni pazarlara yönelmelerini gerekli kılmaktadır." dedi.

SAHRAALTI ÜLKELERİ ÖNEMLİ BİR ÇIKIŞ KAPISI OLACAK

Sahraaltı ülkelerinin bu geçiş döneminde önemli bir çıkış kapısı olacağını vurgulayan Zeybekci, "Anılan bölgeye yönelik bir yoğunlaşmanın, geleneksel pazarlarımızda önümüzdeki dönemde yaşanacak olumlu gelişmelerin ardından da devam etmesinin, bu bölgenin de önemli pazarlarımızdan birisi haline dönüşmesini sağlayacaktır. Bu amaçla, anılan bölgeye yönelik, Etiyopya ve Nijerya ile başlanılan müteahhitlik heyetleri programlarına devam edilecektir. Sektörümüzün başarını tebrik ediyor, 2015 yılında da müteahhitlik sektörümüzün yeni başarılara imza atacağına yürekten inanıyorum." ifadelerini kullandı. Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.