• BIST 108.153
  • Altın 153,583
  • Dolar 3,8396
  • Euro 4,5140
  • Samsun 10 °C
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ayite, Giresunspor Maçında yok
  • 3 PUAN ÇARŞAMBASPORUN
  • "Her iki takımın da işine yaramayan 1'er puanı oldu"
  • Ayite, Giresunspor Maçında yok
  • 3 PUAN ÇARŞAMBASPORUN
  • "Her iki takımın da işine yaramayan 1'er puanı oldu"

Probiyotik ve prebiyotik tüketin uyarısı

Probiyotik ve prebiyotik tüketin uyarısı
Hem kilo verme de hem de sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak için insanların günlük beslenmelerinde probiyotik ve prebiyotik tüketmelidir.

 

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Sağlıklı beslenmede probiyotik ve prebiyotiğin rolü yüksektir ve mutlaka günlük beslenmemiz içinde yer almalıdır" diyerek en güçlü probiyotiklerden olan kefir tüketimine dikkat çekti. 

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, çok az sayıda insanın bilgi sahibi olduğu fakat vücudumuz için büyük öneme sahip olan probiyotik ve prebiyotik hakkında önemli bilgiler verdi. 

 

İSHALİ VE KARIN AĞRISINI AZALTIYOR

Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Probiyotikler; endojen mikroflorayı değiştirebilen, konakçıda pozitif etkiler oluşturan genellikle bakteri/maya veya birkaç çeşit yaşayan organizma içeren kültürlerdir. Kısaca; bağırsağa ulaştıklarında pozitif etkileri olan canlı mikroorganizmalardır. Bu grupta laktobasiller, bifidobakterler ve enterokoklar yer almaktadır. Bu faydalı bağırsak mikropları dış ortamdan gelen toksik maddelere karşı bağırsak duvarında koruyucu bir tabaka oluştururlar. 

Probiyotikler, bağırsak pH’ını düşürerek patojen mikroorganizmaların üremelerine engel olurlar. Bağırsak florasında önemli düzeyde bulunan probiyotik mikroorganizmaların bağırsak rahatsızlıklarını önleyici etkilerinin de olduğu saptanmıştır. 

Probiyotikler bağırsak sendromunda ishali ve karın ağrısını azaltmaktadırlar. Ayrıca antibiyotik ishallerini önlemede etkileri fazladır. Bağışıklık sistemini güçlendirirler.

 

KANSERE YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIYOR

Probiyotikler, kansere yakalanma riskini azaltmaktadırlar. Antimutajenik etkileri nedeniyle prokanserojenlerin kanserojenlere dönüşümünü engellerler. Pütrifaktif bakterilerin (kokuşma, Çürümeye neden olan bakteriler) gelişmesini inhibe ederler. Kanserojen bileşiklerin oluşmasını inhibe ederler.  Çocuklarda alerjik semptomların engellenmesinde rol oynarlar. 

Kabızlık tedavisinde de etkileri olduğu çalışmalarla gösterilmiştir. Ayrıca probiyotik bakterilerin kan serumu kolesterol niceliğini azaltıcı etki yaptıkları, damar sertliği ve kalp damar hastalıklarını engelledikleri, iyi huylu (HDL, yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterol düzeyini arttırdıkları ifade edilmektedir. 

 

PREBİYOTİKLER'İN ÖNEMİ

   Prebiyotikler vücutta sindirilmeyen, ancak bifidobakterlerin kolonda gelişimini destekleyerek bağırsak florasının dengelenmesinde görev alan gıda destek maddeleri olarak adlandırılmaktadır. Probiyotik gıdaların üretiminde, probiyotik kültürlerin yanı sıra bunların etkinliğini arttırmak üzere prebiyotikler de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi)  prebiyotik denir.

 

KEFİR TÜKETİN

Sonuç olarak sağlıklı beslenmede probiyotik ve prebiyotiğin rolü yüksektir ve mutlaka günlük beslenmemiz içinde yer verilmelidir. Hem kilo verme de hem de sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak için probiyotik ve prebiyotik tüketiniz. Şimdi en güçlü probiyotiklerden olan kefirin tarifini veriyorum sizlere;

Kefir tarifi:  Malzemeler

* 1 yemek kaşığı kefir tanesi,

* 1 adet büyük cam kavanoz,

* 1 litre süt (5 su bardağı süt- oda sıcaklığında),

* Plastik süzgeç

Cam kavanozu iyice yıkayalım. (hijyen çok önemli)Kefir tanelerini iyice temizlediğimiz kavanozun içine koyalım. Kavanozun içine oda sıcaklığında beklettiğimiz sütü ilave edelim.Kavanozu 24- 48 saat oda sıcaklığında bekletelim. (soğuk ise kavanozu bir örtü ile saralım)Kefirimiz mayalandığında pütür pütür bir görünüm alacaktır.Sonra plastik süzgeç ile kefiri süzelim. Kefirimiz servise hazır.Hazırladığımız kefiri bardaklara doldurup ayran gibi tüketiyoruz.Herkese afiyet olsun günde en az 1 bardak kefir tüketiniz!" diyerek sözlerine son verdi.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • GÖZLERİNİZİ AŞIRI OVALAMAYIN, YOKSA!27 Kasım 2017 Pazartesi 16:52
  • Ellerde titreme ‘Parkinson hastalığının habercisi olabilir27 Kasım 2017 Pazartesi 16:49
  • Ünlü sanatçı Anadolu'da şifa bulacak25 Kasım 2017 Cumartesi 10:02
  • BÜYÜK ANADOLU HASTANELERİ BİLGİLENDİRİYOR20 Kasım 2017 Pazartesi 12:12
  • Doktorum WhatsApp Danışma Hattı18 Kasım 2017 Cumartesi 12:57
  • Dünya İnme Günü18 Kasım 2017 Cumartesi 10:39
  • Lösemili Çocuklar Haftası Unutulmadı14 Kasım 2017 Salı 13:22
  • SAĞLIK TARAMALARINA DİKKAT11 Kasım 2017 Cumartesi 12:21
  • SAĞLIK TURİZMİNE BÜYÜK KATKI10 Kasım 2017 Cuma 11:42
  • ORGAN BAĞIŞINA TAM DESTEK09 Kasım 2017 Perşembe 12:53
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim