1. YAZARLAR

  2. Filiz Yeni

  3. PORTAKAL ÇİÇEĞİ
Filiz Yeni

Filiz Yeni

PORTAKAL ÇİÇEĞİ

A+A-

Bazen günlük karşılaştığımız olayların etkisinde kalırız, günlerdir bu köşe yazısını yazıp yazmamak arasındayım neden diyenleriniz olabilir haklı olarak, sokağımızın başında market var ve marketin sahibinin oğlu olan Oğuzhan abla sen ne iş yapıyorsun diye sormuştu bende yerel gazetede köşe yazarı olduğumu söyleyince abla ne olur portakal çiçeklerini yazar mısın dedi?

Ben de Oğuzhan ben portakal çiçeğini hiç görmedim kokusunu dahi bilmiyorum nasıl yazayım dedim . Abla portakal çiçeği karşılıksız aşk demek dedi  anladım tabi neden yazmamı istediğini  hakkında yazılmış roman ve şiirler var abla dedi: Anlaşılmıştı konu yazmalıydım fakat hiçbir şey bilmeden nasıl yazardım ki?

Sonra aklıma portakalın o enfes kokusu ve tadı geldi  kendisi bu kadar lezzetli ise kokusu hoş ise çiçeği ne kadar güzel kokuyordur kim bilir. En çok narenciye yetişen yerimiz  Çukurova dır. Portakal çiçekleri kozmetik sektöründe kullanılmaya başlanılmıştır. Pek çok alanda kullanılan portakal çiçeğinin  reçeli de yapılmaktadır, tarifi aşağıdadır.

•    PORTAKAL ÇİÇEĞİ REÇELİ 
•    MALZEMELER
•    1 kg portakal çiçeği
•    1 kg toz şeker
•    5 su bardağı su
•    1 kahve fincanı limon suyuÇiçeklerin ortalarındaki sarı tohumları çıkarın. Yapraklarını kaynayan suya ilave edip bir taşım kaynatın. Ocaktan alın. Bol suyla yıkayın.
•    Yaprakları süzgece alıp suyunu süzdürün. Yarım limon suyunu ilave edin. Birkaç saat güneşte bekleterek beyazlaşmasını sağlayın.
•    Diğer tarafta su ile şekeri kaynatıp şurubu hazırlayın. Yaprakları bu şuruba ilave edin. Reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatın.
•    Ocaktan alıp yarım limonun suyunu ilave ederek bir taşım daha kaynatın. Ilınınca kavanozlara aktarıp servise hazır hale getirin. 

Portakal Çiçeği Reçeli Püf Noktası:
Yaprakların ilk etapta kaynarken pişip pişmediğini anlamak için bir yaprağı sudan alıp iki parmak arasında ezin. Kolaylıkla ezilirse pişmiş demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.