Ahmet Ufuk Erkan

Ahmet Ufuk Erkan

POLİTİK YAZI

Nasıl oluyor da hep üstte kalmayı başarıyorlar? Zeytinyağı gibi. Her dönemde, her grupta… Tutunamamak gibi bir dertleri yok. Hatta tutunduklarının, onlardan kurtulamamak gibi bir dertleri var, bile denilebilir. Ve ne de çabuk öğreniyorlar. Bazen, omurgalarından ameliyat olmuşlar, diye düşünüyorum. Yoksa bu kadar kıvrak hareketleri nasıl becerebilirler ki?

Makyavelli, bunların çömezliğini yapmalıydı. Dünden kalan ne varsa, dünle gitti; yeni şeyler söylemek lazım, düsturu, onların ağzında, dün dündür, bugün bugündüre dönüşür.Bukalemun desem, hayvancağıza hakaret olur. Bunlar, hayatın her sahasındadırlar. Politikada, çalıştığınız resmi dairede, özel şirketteyseniz orada… Güne göre davranmakta ustadırlar. O sebeple, dün ak dediklerine yarın kara diyebilirler. Çünkü, günün koşullarını takip etmek gerekmektedir. O koşullar neyse artık, onlar mutlaka izlemeli, uyum sağlamalı, ritmik bel hareketleriyle yürümeli, yürümek ne demek, uçmalıdırlar. Hanelerine hiçbir zarar gelmez. Yuvalarını dağıtsanız, zaten memnun değildik, deyip, yeni bir yuva kurarlar. Ve bize çok lâzımlar ya, bunu da bizim için yaparlar. Hâlbuki gölge etmeseler… 

Farz edelim bir resmi dairedesiniz ve tarif ettiğimiz gibi bir mesai arkadaşınız var. Müdürünüze sekiz olmuştur. El pençe divandır. Sizle yalnız kaldığında sizin haklı olduğunuzu, müdürüyle yalnızsa onun haklı olduğunu… Eğer bunu yüzüne vurursanız, bilin ki o sizi çok seviyordur ve sırf hayrınıza olsun diye böyle davranıyordur. Yerseniz… 

Eğer arkadaş grubunuzdan biriyseler, herkesle araları iyidir; aynı zamanda, teker teker hiç kimseyle araları iyi değildir. Maskeleri meşindendir bunların. Kapınızı çaldıklarında, bilin ki sizin halledebileceğiniz bir işleri vardır ve sizden yakın dostları da yoktur… Bunları kapıdan kovsanız bacadan girerler. Hatta korkarım, yeni bir kapı bile açabilirler, çok üstlerine giderseniz. 

Diyelim, oy verip meclise gönderdiğiniz bunlardan birini; sırf vatan, millet aşkıyla, başka partiye, sizin oy vermeyi asla düşünmeyeceğiniz bir partiye geçerler. Sakın, utandırırım zannıyla yüzlerine vurmayın. Siz bile, ondaki iyi niyet karşınsında şaşırıp kalır, acaba ben de parti değiştirsem mi, dersiniz.

Onlar küllerinden doğarlar yeniden. Hiç yanmamış gibi… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ufuk Erkan Arşivi
SON YAZILAR