Polikistik Over Sendromu nedir ve nasıl tedavi edilir?

Polikistik Over Sendromu nedir ve nasıl tedavi edilir?
Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Alper Tuğlu, kadın hastalıklarında bayanların korkulu rüyası olan "Polikistik Over Sendromu" hakkında bilgiler verdi.

Hamile kalmada zorluk, yumurtalık kistleri, adet döngüsünde değişiklikler ve başka sorunlara da neden olan Polikistik Over Sendromu, Hormonal bozukluklar sonucunda, düzensiz veya hiç adet görememe ile karakterize genetik bir hastalıktır. Kadınların hayatları boyunca karşısına çıkabilecek hastalıklardan biri olan Polikistik Over Sendromu nedir ve nasıl tedavi edilir? sorularına yanıt veren Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Alper Tuğlu, "Yapılan araştırmalara göre kadınların yüzde 25'ninde rastlanan Polikistik Over Sendromu tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Adet düzensizliği yumurtalıklarda tipik polikistik overler ve tüylenme artışı ile seyreden kronik bir hastalıktır. Yüzde ve vücutta erkek tipi kıllanma, erkek tipi saç dökülmesi, akne, şeker metabolizması bozukluğu, obezite gibi klinik görünümlerinin yanında; ileri yaşlarda kalp hastalıkları, diyabet ve hipertansiyona sebebiyet vermesi nedeni ile ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Çok sayıda çatlamamış küçük yumurta içeren yumurtalık görüntüsü olarak adlandırılan polikistik overler tipik ultrasonografi bulguları ile karıştırılmamalıdır. Çünkü Polikistik Over Sendromu diyebilmek için sadece usg görüntüsü yeterli değildir. Bu anlamda Polikistik Over Sendromunda erken teşhis hayati önem taşır.  Bu hastalığın teşhis edilebilmesi için hastanın tıbbi geçmişi gözden geçirilmeli ve bazı kontrollerin yapılması gerekir. Yumurtalıklarda veya klitoriste iltihaplanma olup olmadığına bakmak için pelvis testi yapılmalıdır. Hastanın polikistik over sendromu olup olmadığını öğrenmek için en önemli testlerden birisi de yapılan kan testleridir. Bu kan testleri sayesinde hastanın östrojen, testosteron gibi hormon seviyeleri, glikoz, lipidler, prolaktin ve tiroidine de bakılabilir. Bunun için kadınların mutlaka şüphe duysun duymasın mutlaka düzeli olarak kontrolden geçmesi gerekmektedir" diyerek sözlerine son verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.