Piyasa 'faiz artmayacak'ı fiyatlıyor

Piyasa 'faiz artmayacak'ı fiyatlıyor
ABD'nin merakla beklenen faiz kararı bugün açıklanıyor. Piyasalarda dün Fed'in faizleri artırmayacağına yönelik pozitif hava oluştu

Yakın tarihin heyecanla beklenen ABD faiz kararı bugün belli olacak. Karar öncesinde küresel piyasalarda nefesler tutuldu. Dün borsalara pozitif bekleyiş damga vurdu. Emtia fiyatlarının düşmesi, ABD enflasyon rakamlarının beklentinin altında kalması ve Çin'deki yavaşlamanın küresel ekonomi üzerinde soğuk duş etkisi yaratmasıyla beraber faiz artışının aralık ayına erteleneceği görüşü ağırlık kazanmaya başladı. Londra FTSE-100 yüzde 1.22, Paris CAC 40 yüzde 1.20, Milano MIB30 yüzde 0.13, Moskova RTS yüzde 3.11 arttı. Borsa İstanbul da yüzde 1.33 yükselişle 74 bin 149 puandan kapandı. 

DOLAR 3 TL'NİN ALTINI GÖRDÜ 
Dolar kuru da içeride 3 TL'nin altına indi. Hafta başında 3.07 TL'ye kadar çıkarak rekor kıran dolar 3 liranın altına geriledi. Sabah saatlerinde 3.0270 seviyesinde güne başlayan dolar/TL 2.9985'e kadar düştükten sonra günü 3.0013 TL'den kapattı. Euro/TL de 3.3905 seviyelerine geriledi. Lira dolar karşısında son bir ayda ay yüzde 5.6 değer kaybetti. Uzmanlar, "Lira geçtiğimiz 10 günde genel olarak diğer gelişen piyasalardan daha düşük bir performans gösterdi. Dolayısıyla biraz düzeltme görüyor" dedi. 

ABD'DE ENFLASYON 0.1 AZALDI 
ABD'de Fed'in faiz kararı için yakından takip ettiği enflasyon rakamları da açıklandı. Enflasyon düşen enerji fiyatlarının etkisiyle ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0.1 azaldı. Gıda fiyatları düşerken, hizmet fiyatları çok hafif arttı. TÜFE ocak ayından bu yana ilk kez geriledi. Enflasyon geçen ay yüzde 0.1 artmıştı. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, geçen ay katıldığı Jackson Hole zirvesinde enflasyonun bankanın yüzde 2'lik hedefine doğru yaklaşacağına inanmak için sebepleri olduğunu söylemişti.

MS: FED 1994'TE DERSİNİ ALDI, ARTIŞ OLMAYACAK
Morgan Stanley, faiz kararıyla ilgili "Fed 1994'te dersini aldı, faizde artış olmayacak" değerlendirmesi yaptı. Goldman Sachs Group Inc. CEO'su Lloyd Blankfein de "ABD'nin ekonomik verileri faiz oranlarının yükseltilmesini desteklemiyor" diye konuştu. Sabah.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.