Piyano festivali görkemli bir geceyle başladı

Piyano festivali görkemli bir geceyle başladı
15. APF, 7 Kasım Cuma akşamı AKM Aspendos Salonu'nda başladı.

Piyano festivalin ilk gecesinde Gürer Aykal şefliğinde "Türk Eserleri Gecesi" konseri gerçekleştirildi. 29 Kasım'a kadar sürecek festival kapsamında 20 konser, 8 ustalık sınıfı, 20 atölye, 6 söyleşi gerçekleştirilecek. Aralarında Alfred Brendel, Christian Zacharias, Eliane Elias, Tord Gustavsen, Hüseyin Sermet gibi klasik müzik ve caz dünyasından isimlerin bulunduğu 9 ülkeden 26 virtüöz şehrin sesine müzik katacak.

Festival Gürer Aykal'ın sanat yönetmenliğinde, Seren Akyoldaş'ın genel koordinatörlüğünde hazırlandı.

Piyano Festivali 2000 yılında üç konserle başlamıştı. İdil Biret ve Ayşegül Sarıca'nın yanı sıra yurtdışından gelen tek konuk komşumuz Yunanistan'dan Aris Garufalis olmuştu. Bu yıl festivalde 26 konser, 12 ustalık sınıfı, 12 atölye çalışması, 6 söyleşi gerçekleştirilecek. Dokuz ülkeden 26 sanatçı programda yer alacak.

Bu yıldan itibaren festivalin yaklaşımına dört temel ilke yön verecek: Dünyanın önde gelen virtüözlerini müzikseverlere sunarken, bu sanatçıların genç Türk müzikçilerle buluşmasını, onlara bilgi aktarmasını sağlamak. Türk bestecilerin eserlerine programlarda ağırlık kazandırmak. Genç Türk yorumculara sahne açmak. Akdeniz'de uluslararası sanat alışverişini, işbirliğini geliştirecek girişimlerde bulunmak.
23 BİN KİŞİNİN ETKİNLİKLERİ İZLEMESİ BEKLENİYOR

Festival boyunca 23 bin kişinin etkinlikleri izlemesi bekleniyor. TRT televizyonu ve radyoları sekiz konseri canlı yayımlayacak. 38 ülkede 16 milyon abonesi festivalden seçilen konserleri izleyecek. Ayrıca tüm konserler festival tarafından kaydedilecek, bu kayıtlar Avrupa ve ABD'nin klasik müzik radyolarında yayımlanacak.
FESTİVALİN İKİNCİ GÜNÜNE EVREN KUTLAY VE İNCESAZ RENK KATTI


Festival, ikinci gününde müzikolog ve piyanist Evren Kutlay ile İncesaz Topluluğu'nun "Osmanlı Sarayı'nda Piyano" konseriyle devam etti.

Başarılı müzikolog ve piyanist Evren Kutlay ile bugüne dek yayınladığı dokuz albümü ile büyük beğeni toplayan İncesaz topluluğunun verdiği "Osmanlı Sarayı'nda Piyano" konseriyle festival devam etti. Evren Kutlay'ın Semplice Quartet eşliğinde Osmanlı Sarayı'ndan Avrupai esintileri seslendirdiği konser, sultan müziklerine İncesaz'ın da eşlik etmesiyle devam etti. Konserin ikinci yarısında ise roller değişerek ve bu kez, rafine Türk ezgilerine hayat veren İncesaz'a, Evren Kutlay eşlik etti. Konser, İncesaz'ın kendi repertuvarlarından bir seçki ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.