“PİRİ REİS” BALESİNE YOĞUN İLGİ

“PİRİ REİS” BALESİNE YOĞUN İLGİ
Dünyamızı ilk kez haritalandıran, Osmanlı’nın yetiştirdiği önemli komutanlardan biri olan Muhyiddin Piri Bey'in hayatının anlatıldığı bale eserine Samsun seyircisi yoğun ilgi gösteriyor.

Dünya prömiyerinin 2014 yılında Mersin Devlet Opera ve Balesi'nde yapıldığı "Piri Reis" bale eseri yarın akşam Samsunlu sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Müziklerinin Can Atilla'ya, koreografi ve librettosunun G. Armağan Davran ve A. Volkan Ersoy'a ait olduğu bale eserinin biletleri bir hafta öncesinden tükendi.

mg-2813.JPG

Osmanlı’nın başarılı komutanı Muhyiddin Piri Reis, ölümünün yüzlerce yıl sonrasında okyanusları aşmaya devam ediyor. Gelibolu'da doğan Muhyiddin Piri, amcası Kemal Reis'in yanında dünyayı gezmiş, ilerleyen dönemlerde üstün denizcilik yetenekleriyle etkilediği Osmanlı paşaları sayesinde Osmanlı Donanması'nda yer almıştır. 15. yüzyılda yaşayan ünlü denizci, Amerika'yı da gösteren Dünya haritaları ve "Kitab-ı Bahriye" adlı denizcilik kitaplarıyla ölümsüzleşmiştir. Çizdiği haritalarda ve yazdığı kitaplarda, gittiği yerleri haritalandırmanın dışında kültürel yapısından da bahseden denizci, dönemin kültürel coğrafyasına büyük ışık tutar.

img-2566.JPG

Biletleri tükenen ve iki perdeden oluşan eser SAMDOB bale sanatçıları tarafından yarın akşam saat 20:00'de Aydın Gün Sahnesi'nde gerçekleştirilecek.

Soner Süren

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.