Pazarlık Usulü İş Yapılacak

Pazarlık Usulü İş Yapılacak
Teşvik sisteminde yeni bir dönem başlıyor. Bölgesel ve sektörel değil, nokta teşvikler verilecek. Bakan Zeybekci, “Özel sektörde, belirlenmiş kapasitelerdeki şirketlere öncelik verilecek” dedi

Savunma, ilaç sanayii, petro-kimya ve yenilenebilir enerji gibi stratejik sektörlere yönelik yeni teşvik paketine yarın toplanacak Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Belli kapasitedeki şirketleri davet edip Başbakan'ın başkanlığında pazarlık edeceğiz. Belirlenmiş bir şey yok, ucu açık. Onların talebine, ihtiyaçlarına göre teşvikler verilecek. Bölgesel ya da sektörel değil, nokta teşvikler olacak" dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, yeni teşvik uygulamasına son şeklini verip kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti. "Bugüne kadar hiç uygulanmayan bir sistemi devreye sokacağız" diyen Zeybekci, planladıkları mekanizmayı şöyle anlattı.
 STRATEJİK ALANLAR:
Türkiye'nin öngördüğü stratejik sektörlere yönelik teşvikler olacak. Savunma sanayii, petro-kimya, elektrik-elektronik, yenilebilir enerji teknolojileri, sağlık teknolojileri, ilaç sanayii, tarıma dayalı sanayii, metalurji gibi alanları kapsayacak.
 SINIRLI ŞİRKET: 
Sınırlı sayıda şirketle pazarlık usulüyle her sefer için ayrı şekilde, Başbakan'ın başkanlığında pazarlık edilecek. Yatırımcıya 'Ne istiyorsun' diye soracağız. 'Arazi mi, kredi karşılığında faiz desteği mi, enerji garantisi mi, 20 yıllık vergi muafiyeti mi, liman mı, demiryolu mu istiyorsun' diyeceğiz.
 BÖLGESEL DEĞİL NOKTA:
Teknik olarak ucu açık, belirlenmiş bir şey yok. Bölgesel ya da sektörel değil, nokta teşvikler olacak. Karşı tarafın talebine bağlı ama tabi ki bizim de uygun göreceğimiz şekilde olacak. Öyle dağları, denizleri istemesi önemli değil, gerekliliğine bakacağız.
 6-7 FİRMA İLE PAZARLIK:
Özel seçilmiş sektörlerde, belirlenmiş kapasitelerdeki şirketlere verilecek. Mesela, demir-çelik, metalurji sanayiinde bugünkü talep, tüketim, cari açık ve Türkiye'nin ihtiyacı belli. Önümüzdeki 10 yıl boyunca yapacağımız tüketim ve 20 yılda varacağımız yer belli. Buna göre belirleyeceğimiz bir kapasitede marjinal maliyet yani en iyi optimum yatırım tutarı da teknik olarak belli. Belirleyeceğimiz 6-7 firmayla pazarlık yapacağız.
TİM, GÜÇLÜ İMAJ KAMPANYASININ ÖNCÜSÜ OLACAK
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katıldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na Türkiye'nin güçlü imaj kampanyası damga vurdu. Tüm dünyaya Türkiye'nin gerçeklerini anlatacaklarını söyleyen Bakan Zeybekci, "Dünya, bundan böyle ülkemizi negatif olarak anmayacak, sadece Türkiye'nin yatırımları konuşulacak. İhracatçıların çalışmalarına destek vereceğiz" dedi. "Ülkemize yapılan hain darbe girişimine karşılık Türkiye için bir imaj kampanyası yürütüyoruz" diyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ise gençlerden girişimcilere yaklaşık 150 bin kişilik ihracat ailesini bugün İstanbul Yenikapı'da düzenlenecek 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne elektronik posta yoluyla davet ettiklerini vurguladı. Büyükekşi, "Ülkemiz ve milletimizin aydınlık geleceği için Yenikapı'da olacağız" dedi.
EXİMBANK'A 750 MİLYON DOLAR KREDİ
Türk Eximbank tek kalemde 750 milyon dolarlık kredi sağladı. Dünya Bankası'nın kuruluşu olan MIGA garantisi altında Citibank'ın koordinatörlüğünü üstlendiği uluslararası bankalardan sağlanan bu kredi, ihracatçıların işletme sermayesi ve yatırım kredisi ihtiyaçlarında kullandırılacak. 3 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vadeli olacak bu kredi anlaşması, uluslararası kuruluşların Türkiye ekonomisine güvenini göstermesi açısından da büyük bir öneme sahip. Söz konusu kredi Türk Eximbank'ın tek bir işlemde gerçekleştirdiği en yüksek tutarlı kredi olma özelliği taşıyor.
DARBENİN KALICI ETKİSİ OLMAZ
Ekonomi Bakanı Zeybekci, 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomide kalıcı bir etkisi olmadığını ve önümüzdeki süreçte de olmayacağını belirtti. Zeybekci şöyle dedi: "Bir dalgalanma olmuştur. Dönem sonunda bir bilançoya, dükkânı kapattığın zaman zarara bakmak lazım. Ben kalıcı bir şey görmüyorum. Sadece faiz oranları ile ilgili cüzi bir kalıcı maliyet yüklemiştir." Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.