Parlamentoda 'Kerkük kimin' tartışması

Parlamentoda 'Kerkük kimin' tartışması
Irak Parlamento Başkanı Selim El Cuburi bugün Kerkük'teydi. Beraberindeki heyetle birlikte Kerkük valisi ve il meclis üyeleri ile bir araya gelen El Cuburi, Kerkük'ü ilgilendiren konuları ele aldı.

Türkmen Milletvekilleri Erşet Salihi, Hasan Turan ve Niyazi Mimaroğlu da El Cuburi'nin heyetinde yer aldı. El Cuburi önce Kerkük Valisi Dr.Necmettin Ömer Kerim ile bir araya geldi. Görüşmede Kerkük'ün güvenlik durumu ile göçmenlere yapılan insani yardımlar ve Kerkük için Parlamento'da yapılması gereken çalışmalar üzerinde duruldu.

Parlamento Başkanı Selim El Cuburi ve Kerkük Valisi Necmettin Ömer Kerim daha sonra il meclisi üyeleri ile bir araya geldi. Meclis salonunda düzenlenen toplantıda heyetin Kerkük ziyareti ile kentteki bazı gelişmeler üzerinde duruldu.

Toplantıda bir konuşma yapan Kürt grubu üyesi Muhammet Kemal, El Cuburi'nin, "Kerkük, bir Irak şehridir" sözlerine tepki göstererek, "El Cuburi'nin 'Kerkük bir Irak şehridir ve Irak halkı Kerkük'ü koruyor' açıklamasını gerçekçi bulmuyorum. Kerkük'ü 12 Haziran'dan beri Peşmerge güçleri koruyor. Kerkük, Kürdistan şehridir" diye konuştu.

ITC Başkanı Erşed Salihi ise Kemal'in konuşmasına müdahale ederek, "Kerkük'ü, Peşmergenin koruduğu doğrudur. Ancak bu, Kerkük'ün, Kürt şehri olduğu anlamına gelmez. Parlamentodaki bir Kerkük temsilcisi olarak diyorum ki bu şehir herkesindir. Ancak biri kalkıp 'burası Kürdistan'dır' diyorsa ben de o zaman 'burası Türkmen şehridir' derim" şeklinde karşılık verdi.

Parlamento Başkanı Selim El Cuburi ve Kerkük valisi daha sonra ortaklaşa basın toplantısı düzenledi. Yapılan ziyareti önemsediklerini söyleyen Kerkük valisi Kerkük'ü ilgilendiren konuları ele aldıklarını kaydetti.

El Cuburi, Kerkük'teki Türkmen ve Arapların da silahlandırılmasını gerektiğini söyledi. El Cuburi herkesin IŞİD'e karşı mücadele verdiğini belirtti.

El Cuburi, Kerkük'ün tüm tarafların siyasi kıblesi olduğunu belirterek birlikte yaşama konusunda herkesin Kerkük'ü örnek almasını istedi. Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi de düzenlediği basın toplantısındaki konuşmasında Türkmenlerin silahlandırılmasını istedi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.