PARİS ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

PARİS ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ
Putin'in Paris ziyareti iptal edildi
RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın Suriye politikaları üzerinden Rusya'yı eleştirmesi üzerine, 19 Ekim'de gerçekleşmesi planlanan Paris ziyaretini ve buradaki Ortodoks katedrali açılışını iptal etmeye karar verdi.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya'nın başta son dönemde Halep'i hedef alan saldırıları olmak üzere Suriye politikasını sert şekilde eleştirmiş, Vladimir Putin 'i Paris'te ağırlayıp ağırlamama konusunda kararsız olduğunu açıklamıştı.


François Hollande, TF1'de yayınlanan Quotidien programına yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye politikasını eleştirmiş ve 19 Ekim'de Vladimir Putin'in Fransa'ya yapacağı ziyaret sorulduğunda, "Büyük ihtimalle Vladimir Putin'i ağırlayacağım. Kendime, 'bu ziyaret yararlı mı, gerekli mi, ya da (Rusya üzerinde) bir baskı oluşturur mu?' sorularını soruyorum" cevabını vermişti. Hollande, Rusya'nın Halep'i bombalayan Suriye rejimine destek çıkmasını sert sözlerle eleştirerek, ziyaretin bu saldırıları durdurup durdurmayacağını da bilmediğini söylemişti. François Hollande, ziyaretin gerçekleşmesi durumunda da Putin'e bunların kabul edilemez olduğunu söyleyeceğini belirtmişti. Halep halkının da bugün savaş suçlarına maruz kalan bir halk olduğuna söyleyen Cumhurbaşkanı Hollande, "Bunun sorumluları Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi dahil olmak üzere, bedelini ödeyecekler" demişti.


HOLLANDE: BU ERTELEME, TARTIŞMAK İÇİN BAŞKA FIRSATLARI ENGELLEMEZ"


François Hollande yaptığı açıklamalarıyla ilk kez doğrudan Rusya'yı savaş suçu işlemekle suçlamış oldu. Hollande'n açıklamalarına Rusya'dan tepki gecikmezken, Kremlin sözcüsü, Fransa ziyaretinin henüz 'netleşmediğini' açıkladı.


Putin'in 19 Ekim'deki Paris ziyaretini iptal etme kararı sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Strasbourg şehrinde Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi'nde "Putin'e açılış törenlerine katılmayacağımı ama Suriye ile ilgili diyaloğu sürdürmeye hazır olduğumu bildirdim" açıklamasında bulundu.


TÜRKİYE İLE DE MÜZAKERE EDİLMELİ


Hollande, Türkiye'nin sığınmacıların ağırlanması için temel bir rol oynadığını ve Suriye'de bir çözümden yana tavır alıdığını, Türkiye ile de müzakerede bulunulmasından yana" olduğunu belirtti.


Hollande, Rusya ile asıl görüş ayrılığının Suriye krizinde yaşandığını dile getirdi. Suriye'de sivil halkın bombalandığını belirterek “Söz konusu erteleme, tartışmak için başka fırsatları engellemez" dedi. Rusya ile diyaloğun devam etmesi gerektiğini vurgulayan Hollande, Suriye'de barış için her an görüşmeye hazır olduğunu söyledi.
 (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.