'Paralel yapı' operasyonu

'Paralel yapı' operasyonu
İZMİR merkezli 18 ilde yapılan FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) soruşturmasında sahte deliller ürettikleri iddiasıyla tutuklanmaları istenen 36 kişinin, hakim sorguları 59 saat sürdü.

59 saatin sonunda Hakim Dilek Çeliktaş, aralarında kentin eski emniyet müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu 17 kişi için tutuklama kararı verdi. 15'i adli kontrol şartıyla olmak üzere 19 kişi de serbest bırakıldı. Adliye çıkışında avukatlardan ve serbest kalanlardan açıklama yapılmadı, sadece Ali Bilkay görüntü alan gazetecilere "Kolay gelsin" diye seslendi. 

İzmir merkezli 2012 yılında yapılan casusluk davası olarak bilinen 'Gizli bilgi ve Belge bulundurma' davasında, aralarında dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı şimdi ise Donanma Komutanı olan Oramiral Veysel Kösele'nin de bulunduğu 357 sanık için dava açıldı. Bu kişilerin, eskort kadınları kullanıp tuzaklarına düşürdükleri ya da bağlantı kurdukları askerler aracılığıyla devletini gizli belgelerini ele geçirdikleri ileri sürüldü. Soruşturmaya dayanak olarak da 'Pandora' adlı veri tabanı gösterildi. Bu yargılamalar sonrasında, 2014 yılında özel yetkili ağır ceza mahkemelerine son verilmesi üzerine davaya bakan yeni heyetin belirlediği uzmanların gizli olduğu ileri sürülen belgeleri inceleyip bunlar için 'Gizli belge olmadığı' yönünde raporlar vermesi davanın seyrini değiştirdi. 

SORUŞTURMAYI YÜRÜTEN POLİSLER HAKKINDA 1.5 YIL İNCELEME YAPILDI

Casusluk davasında tutuklu sanık kalmadı, ancak bu kez bu soruşturmayı yürüten emniyet görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin de, casusluk soruşturması sırasında sahte belgeler üretildiği, 350 kişinin sahte isimlerle dinlendiği ve 13 bakanlık ile kurumdaki 3 bin kişinin tasfiye edilip cemaat üyelerinin yerleştirilmesinin planlandığı yönündeki rapor hazırlamaları üzerine, polisin operasyon hazırlıkları da başladı. 1.5 yıllık süreç sonrasında geçen Salı günü 18 ilde yapılan operasyonda 49 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 13'ü polisteki ifadelerinden sonra serbest bırakıldı. Bir numaralı şüpheli Fethullah Gülen olan soruşturmada, 8 kişi için yakalama kararı çıkartıldı. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.