Parada Sahtecilik Suçu ve Cezası

Parada Sahtecilik Suçu ve Cezası
Parada sahtecilik suçu en temel anlamı ile Türkiye’de ya da başka bir ülkede kendi kanunlarına uygun şekilde tedavülde bulunan parayı, hukuka uygun olmayan yöntemlerle üretmek veya sahte olduğunu bilerek ülkeye sokma hareketi olarak tanımlanabilir. 

 

Parada sahtecilik suçu en temel anlamı ile Türkiye’de ya da başka bir ülkede kendi kanunlarına uygun şekilde tedavülde bulunan parayı, hukuka uygun olmayan yöntemlerle üretmek veya sahte olduğunu bilerek ülkeye sokma hareketi olarak tanımlanabilir.  Parada sahtecilik suçu uygulamada “kalpazanlık suçu” olarak da ifade edilmektedir.

 

Kanunen tedavülde bulunan bir parayı sahte olarak üreten ve ülkeye sokmak ya da nakleden, koruyan olduğunda iki yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Söz konusu sahte ya da hukuka aykırı işleme konulmuş parayı bilerek kabul eden bir kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezası ile karşı karşıya kalır.

Başka bir şekilde ise kişi paranın sahteliğini bilmeden kabul etmişse ve parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyuyorsa üç aydan bir yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanır.

Parada Sahtecilik Suç Unsurları

Parada sahtecilik suçunda söz konusu maddi paranın kâğıt ya da madeni para gibi farklılıklar getirmesinin sahtecilik suçu açısından ayırt edici bir tarafı yoktur. Aynı zamanda sahteciliği yapılan paranın milli veya yabancı para olması da sahtecilik suçu üzerinde ayırt edici bir özellik değildir.

Parada sahtecilik suçu ile ilgili ayırt edici özellik sahte TL’nin Türkiye’deki kanunlara göre, sahte dövizin ise kendi ülkesindeki kanunlara göre tedavülde yer alıyor olmasıdır.

Sahtecilik ile ilgili aşağıdaki durumların yerine getirilmesi halinde parada sahtecilik suçu işlenmiş olur.

  • Sahte Para Üretme (Basma) (TCK md.197/1): Bu madde yabancı ya da milli bir paranın taklit edilerek basılmasını ifade eder. Örnek verilirse sahte paranın matbaa ortamında taklit edilmesi şeklinde tanımlanabilir.
     
  • Muhafaza Etmek (TCK md.197/1): Kişi paranın sahte olduğunu bilerek saklamak ve muhafaza etmek suretiyle elinde bulunduruyorsa parada sahtecilik suçunu işler.
     
  • Tedavüle Sokmak (TCK md.197/1): Sahte paranın piyasaya sürülmesine yardım eden kişi sahtecilik suçuna ortak olmuş demektir.
     

 

  • Sahteliğini Bilmeden Aldığı Parayı Tedavüle Sokma (TCK md.197/3): Bu durumda kişi paranın sahte olduğunu bilmeden dolaşımda yer almasına sebebiyet verir.

 

Parada sahtecilik suçu başta olmak üzere ceza ile ilgili pek çok durum için desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun için adresini ziyaret edebilirsiniz.

 


 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.