"Pankreas kanseri" uyarısı

"Pankreas kanseri" uyarısı
Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, "Pankreas kanserinin en yaygın türü ekzokrin tümörleridir.

 

Pankreas sindirim sisteminin bir parçasıdır. Yaklaşık 16-17 cm uzunluğunda ve yaprak şeklinde büyük bir bezdir. Pankreasın geniş ucu baş; ince ucu ise kuyruk olarak adlandırılır. 

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, Pankreas kanseri hakkında bilgiler vererek uyarıda bulundu. 

 

PANKREASIN GÖREVİ

Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, "Pankreasın vücutta iki önemli görevi vardır. Birincisi pankreatik özsuyu üretmektir. İkincisi ise sindirimle ilgili olan insülin ve diğer hormonları üretmektir. Pankreasın bu iki farklı kısmından gelişen kanserler farklı şekilde davranırlar ve farklı belirtilere neden olurlar.

Yapılan araştırmalara göre; on pankreas kanseri vakasının sekizinin tanısı 60 yaş ve üstü kişilerde konulmuştur. 40 yaş altındaki kişilerde yaygın değildir. Fakat hastalığa yakalanma riskinizi arttırabilecek bazı faktörler vardır.

Diyabet öyküsü, kalıtsal pankreatit, mide ülserleri ya da belirli tip kanserlere sahipseniz pankreas kanseri riskiniz artar. 

 

EN YAYGIN BELİRTİ SARILIK

Pankreas kanserinin en yaygın türü ekzokrin tümörleridir. Belirtileri oldukça belirsizdir ve pankreasınızdaki kanserin yerine göre değişiklik göstermektedir. Kilo kaybı, mide bölgesinde ağrı, sırt ağrısı ve sarılık bunlardan bazılarıdır. 

Hastaların yarısından fazlası doktora ilk gittiklerinde sarılığa sahip olurlar. Cerrahi ile temizlenebilen pankreas kanserine sahip hastaların doktora ilk gitmesinin en yaygın nedeni ağrısız sarılıktır. Ciltte sarı renk ve gözlerde beyazlıklar, şiddetli kaşıntı, idrarda kararma ve soluk renkli dışkıyı (bağırsak hareketleri) sarılık belirtileridir. Özellikle 40 yaş üstü kişilerin mutlaka belirli periyotlarda sağlık kuruluşunda muayene olmasını tavsiye ediyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.