Özel jet uçuşları patladı

Özel jet uçuşları patladı
İstanbul’da özel jet ve helikopterlerle gerçekleştirilen uçuş sayısı 8 yılda 7 kat arttı.

2006 yılında bin 800 uçuşla başlayan seferler, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın da işin içine girmesiyle 2014’te 12 bine ulaştı. 

Özellikle iş dünyası, futbol ve ünlü sanatçıların kullandığı genel havacılık terminaline talepte son yıllarda büyük artış yaşandı. İstanbul Atatürk Havalimanı, 2006 yılında genel havacılık hizmetlerine başladı. İlk açıldığı yıl bin 800 uçuş gerçekleştirilirken, 2014’te 6 bin rakamına ulaştı. Sefer sayısına paralel olarak yolcu sayısında da artış olduğu gözlendi. Buna göre açıldığı yıl 6 bin 500, 2013’te 21 bin 500, 2014’te ise 22 bin 600’e yolcu seyahat etti. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ise 2014’te 5 bin 822 uçuş gerçekleştirilirken, yaklaşık 20 bin yolcu taşındı.

Atatürk Havalimanı İşletmecisi TAV yetkilileri, “Yıllara göre özel jet ve helikopter kullanım oranları her geçen yıl büyüyen sayılarla artış gösteriyor. Yolcu sayısı da sefer sayısıyla paralel bir grafik gösterdi. 2006 yılında 6 bin 500 civarında yolcu terminalimizi kullanmışken, bu sayı en üst seviyeye 2011 yılında 28 bin 600’e ulaştığında geldi. 2014 yılında ise genel havacılık terminali yolcu sayısı 22 bin 600 olarak gerçekleşti.” dedi.

PASAPORT İŞLEMLERİ DE JET HIZI 

Terminalde 'hava taksi işletmeciliği' ve 'genel havacılık' ruhsatıyla uçuş yapan, ortalama 6-20 koltuk kapasiteli iş jetleri hizmet alıyor. Güvenlik, pasaport ve gümrük işlemlerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirildiği terminalde, iç ve dış hat uçuşları için iki ayrı salon bulunuyor. Ayrıca terminalde iş toplantıları için düzenlenmiş özel bir salon da yer alıyor. 

DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLER UÇTU 

Açıldığı yıldan bu yana genel havacılık terminalini birçok ünlü isim kullandı. İş adamları ve ünlü sanatçılar başta olmak üzere çok sayıda konuğa hizmet veren Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarını; Russell Crowe, Justin Bieber, Rihanna, Madonna, Lady Gaga gibi yüzlerce ünlü isimler kullandı. 

EN ÇOK AVRUPA’YA UÇULDU

Atatürk Havalimanı genel havacılık terminalinin bulunduğu V apronunda 18 farklı özel jet hangarı yer alıyor. En çok gerçekleştirilen uçuşlar arasında dış hatlarda; Bakü, Paris, Viyana, Cenevre, Moskova yer alıyor. İç hat uçuşlarında ise Ankara, Bodrum, İzmir, Antalya ve Dalaman ilk sırada. 

SABİHA GÖKÇEN’DE YILDA 20 BİN YOLCU TAŞIDI 

Sabiha Gökçen Havalimanı da özel jetlerin uğrak yeri haline geldi. Genel havacılık hizmetlerine 2012’de başlayan havalimanında 2013’de 4 bin 870, 2014’te ise 5 bin 822 uçuş düzenlendi. Yolcu sayısı ise yaklaşık 20 bini buldu. Havalimanında özel uçaklara ait 5 hangar yer alırken, seyahatler ağırlıkta Avrupa ülkelerine yapıldığı bildirildi.  CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.