Otomotiv sektörü, 2023 hedefi için 4-5 büyük yatırım istiyor

Otomotiv sektörü, 2023 hedefi için 4-5 büyük yatırım istiyor
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, sektörün 2023 hedeflerini yakalaması için 4-5 büyük yatırım yapılması gerektiğini, bunun için ÖTV indiriminin şart olduğunu söyledi.

Orhan Sabuncu, UİB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen OİB Genel Kurulu'nda konuştu. Sektörün geçtiğimiz yıl ortaya koyduğu performansı ve 2015 yılı beklentileri hakkında bilgi veren Sabuncu, "Bugüne kadar en yüksek üretim değeri 2011 yılında bir milyon 189 bin adet olmuş. Bu sene bir milyon 200 bin adet olacağını tahmin ediyoruz. Şuandaki gidişatta ilk üç ayın verileri bunu doğrular şekilde." dedi.

"PARİTE ÇOK KÖTÜ, İHRACAT HEDEFİN BİRAZ ALTINDA KALACAK

En yüksek ihracatın da 2008 yılında 910 bin adet şeklinde gerçekleştiğini ifade eden Sabuncu, şunları dile getirdi: "Bu seneki tahminimiz 900 bin. Ama tahminin biraz üzerinde gidiyor ihracatta. Zannediyorum bu sene ihracat rekoru da kırılabilir. İhracat değeri, yine en yüksek değer 2008'de 24,7 milyar dolar olmuş. Biz bu sene 23 milyar dolar hedef koyduk. Ama biz koyarken pariteyi 1.25 olarak aldık. Maalesef parite şuan çok kötü. Yani sektör, ihracatın yüzde 85'ini Euro bazında yapıyor fakat ihracat rakamları dolar bazında hesaplandığı için parite dönüşünden dolayı şuan devamlı bir düşüş ortaya çıkıyor. İlk üç ayda, biz 5.2 milyar dolarlık bir ihracat yaptık. Eksi yüzde 6. Parite kaybı olmasaydı artı yüzde 8, 6 milyar dolar olacaktı. Sektörün ihracat hedefi 23 milyar dolar ama bu pariteden dolayı biraz altında kalacak muhtemelen. Buna rağmen son 8 yılın ihracat şampiyonuyuz, bu sene kısmetse 10. olacağız."

"4-5 BÜYÜK YATIRIMIN GELMESİ GEREKİYOR"

Otomotiv sektörünün 2023 hedeflerinin revize edilmesi gerektiğine dikkat çeken Sabuncu, şöyle devam etti: "Burada 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar dolarlık ihracat hedefi konuldu. Fakat bu hedefler 2007-2008'de yani global krizden önce konuldu. Şuan geldiğimiz noktada, biraz bu seneki beklentimizin uzağındayız. Bunun için de 4-5 büyük yatırımın gelmesi lazım. 4-5 büyük yatırımın gelmesi için de ÖTV'nin düşmesi lazım. Hep birbirine zincirleme bir takım gelişmelerin olması lazım. Şuan bu hedefleri bu şekilde revize edilmeden söylüyoruz." CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.